Risc de explozie la o societatea din Salonta aflată în procedura de lichidare judiciară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O firmă aflată în procedură de lichidare judiciară a pus pe jar autoritățile din județul Bihor. Din cauza datoriilor de peste un miliard de lei pe care societatea le are către Electrica, firma risca să rămână fără energie electrică, existând astfel risc de explozie din cauza instalațiilor de frig.

Luni, la sediul Instituţiei Prefectului, au fost convocaţi reprezentanți ai Primăria Salonta, SC „RTZ & Partners IPURL" (lichidator judiciar), ISU „Crişana", Electrica SA (AFEE Oradea), APM Bihor, Comisariatul Judeţean Bihor al Gărzii Naţionale de Mediu, SC „Protan" SA Suplacu de Barcău. "Întâlnirea a avut caracter de urgenţă şi a fost motivată de  riscul unei explozii şi a unui dezastru ecologic din cauza instalaţiei de frig de la SC Prodaliment Salonta, aflată actualmente în administrarea lichidatorului judiciar SC „RTZ & Partners IPURL"", a explicat prefectul Gavrilă Ghilea. Potrivit acestuia, instalaţia de frig în cauză funcţionează pe bază de amoniac (circa 12-15 tone), având menirea de a păstra o temperatură de -5 grade Celsius în două tuneluri de frig în care sunt depozitate 12 tone de deşeuri animaliere.

"În cazul în care s-ar sista furnizarea alimentării cu energie electrică mai mult de 8 ore, din cauza necirculării ar creşte presiunea amoniacului care ar fi astfel eliberat în atmosferă, în mod necontrolat. Consecinţele ar fi dramatice pentru locuitorii din zonă - efect letal pe o rază de 850 de metri şi toxicitate ridicată pe o rază de 2,5 kilometri, pe o durată de 45 de minute", a subliniat prefectul.

Pentru a preîntâmpina o astfel de situaţie Prefectura Bihor a dispus ca Electrica SA să continue furnizarea de energie electrică, pentru a nu se opri instalaţia de răcire și ca SC „Protan" SA Suplacu de Barcău să proceseze întreaga cantitate de resturi animaliere aflată în  cele două tuneluri de frig de la SC „Prodaliment" SA Salonta, până mâine, 6 mai. De asemenea, lichidatorul judiciar SC „RTZ & Partners IPURL" va încerca să închirieze spaţiile pe care le are în administrare, până la sfârşitul acestei săptămâni. În cazul în care nu va reuşi, va proceda la golirea instalaţiei de frig de întreaga cantitate de amoniac. "În perioada care urmează, APM Bihor va monitoriza tot ce se întâmplă în zona de risc potenţial şi va informa instituţiile abilitate să ia măsuri urgente în cazul oricărui pericol semnalat", a spus prefectul Gavrilă Ghilea.

"Până la golirea instalaţiei de răcire, furnizarea energiei electrice nu trebuie oprită, pentru a nu determina eliminarea prin supapele de siguranţă a amoniacului în atmosferă, iar apoi pentru a nu se produce o eventuală explozie devastatoare", a conchis prefectul.

Firma Prodaliment a fost înființată în anul 1991 și are ca domeniu de activitate producția de carne și preparate din carne.

Citește mai multe despre subiect mâine în Adevărul de Seară ediția de Oradea

 

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite