Scandal între Ordinul Arhitecţilor din România şi Primăria Oradea. De la ce a pornit conflictul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Una dintre exemplele prezentate ca idee de Primăria Oradea, la lansarea concursului
Una dintre exemplele prezentate ca idee de Primăria Oradea, la lansarea concursului

Este scandal între Ordinul Arhitecţilor din România şi Primăria Oradea, în legătură cu un concurs internaţional lansat de municipalitate şi despre care arhitecţii susţin că le încalcă toate standardele profesionale, dar şi Legea achiziţiilor publice.

Primăria Oradea a lansat  pe 27 martie concursul de idei pentru amenajarea Pieţei Independenţei, deasupra unei parcări subterane, recent predată, în imediata vecinătate a Pieţei Unirii pentru a personaliza şi pentru a pune în valoare amplasamentul.

Concurenţii sunt chemaţi să încadreze proiectul lor în aşa fel încât să evidenţieze un perimetru extrem de valoros pentru oraş şi care cuprinde elemente puternice: malul Crişului Repede, Piaţa Unirii, statuia poetului Mihai Eminescu, Palatul Vulturul Negru şi Sinagoga Zion.

Un loc de întâlnire

În viziunea Primăriei Oradea, proiectul trebuie să dea amplasamentului "o funcţie catalizatoare de pol urban", care să atragă atât orădenii, cât şi vizitatorii oraşului, dar să fie nu doar un spaţiu de deplasare, ci şi de întâlnire, relaxare şi socializare.

Data limită de primire a proiectelor este 6 iulie iar jurizarea va începe a doua zi, câştigătorul urmând să fie anunţat pe data de 9 iulie. 

Concurenţii vor putea formula contestaţii până pe 13 iulie, iar pe 15 iulie municipalitatea va organiza o expoziţie virtuală cu proiectul câştigător şi lucrările înscrise în concurs.

Întregul concurs a fost desfiinţat, însă, acum, de către reprezentanţii Ordinului Arhitecţilor din România, care, printr-un comunicat semnat de preşedintele OAR, Lucian Alexandru Găvozdea, susţine că încalcă standardele din domeniu, care impun corectitudine, transparenţă, profesionalism, dar şi bună practică profesională, "prin lipsa unor documente şi informaţii esenţiale".

Nereguli

Reprezentanţii OAR au explicat, în informarea dată, că Primăria Oradea nu a precizat valoarea estimată a lucrării, pentru a putea alege proiectul cel mai ieftin de implementat. "Această încălcare a standardului de bună practică profesională afectează fundamental corectitudinea, transparenţa procedurii de concurs şi în final implementarea proiectului câştigător", se arată în comunicatul OAR.

Totodată, au arătat arhitecţii, concursul nu poate fi jurizat online, aşa cum a dorit Primăria Oradea, deoarece "este esenţial ca materialele să fie prezentate în format fizic", pentru o departajare judicioasă a acestora, şi nici într-o singură zi. "O singură zi nu asigură timpul necesar pentru parcurgerea şi înţelegerea individuală a proiectelor, cu atât mai puţin pentru formarea şi dezbaterea unei opinii profesionale", zic arhitecţii.

OAR a mai acuzat lipsa modelului contractului de proiectare care ar urma să fie încheiat cu municipalitatea, încălcând astfel prevederile Legii 98 din 2016 privind achiziţiile publice, dar şi fundamentarea slabă a temei de concurs.

Imagine indisponibilă

Arhitecţii sunt chemaţi să prezinte un proiect pentru amenajarea Pieţei Independenţei, deasupra parcării subterane. FOTO: Primăria Oradea

"Lipsa unor studii minimale care să fundamenteze configurarea unor soluţii pentru acest concurs - ridicare topo, studiu istoric, studiu geotehnic -, precum şi lipsa consultării populaţiei, etapă obligatorie prin lege, reprezintă o încălcare gravă a standardelor de bună practică profesională", se arată în comunicat.

Totodată, arhitecţii au mai reproşat faptul că, în timp ce Regulamentul de concurs face trimitere la formularul de ofertă, modelul de contract de proiectare, acordul de asociere care, însă, nu apar în documentaţia publicată de municipalitate.

Până şi calendarul competiţiei diferă, în funcţie de documentele consulate. Dacă în tema concurs organizatorii precizează data de 6 iulie ca termen limită pentru înscriere, în regulamentul de concurs se menţionează 6 iulie ca dată limită pentru înscriere şi prima rundă de întrebări din partea participanţilor, iar data de 12 iunie tot ca limită pentru înscrieri şi cea de-a doua rundă de întrebări.

„Corect şi eficace“

Viceprimarul Mircea Mălan, cel care a şi anunţat lansarea concursului, la sfârşitul lunii mai, susţine că nu are cunoştinţă despre nemulţumirile arhitecţilor care, culmea, apar ca şi organizatori pe afişul iniţial al concursului şi cu nu va anula procedura în condiţiile în care, până în prezent, sunt peste 20 de concurenţi înscrişi.

În opinia viceprimarului, procedura de concurs "este corectă şi transparentă" iar ideea jurizării online a venit în contextul pandemiei. "Nu înţeleg cum poate cineva contesta un concurs pentru că este organizat online şi să acuze modul de anonimizare a proiectelor depuse", susţine el. 

Într-un comunicat oficial, Primăria dă asigurări că jurizarea online este "corectă şi eficace" iar criteriul determinant al selecţiei nu e preţul cel mai scăzut ci creativitatea. 

"Concurenţii sunt obligaţi să prezinte un deviz estimativ al serviciilor de proiecte şi calendarul aferent acestora, respectiv un deviz estimativ pe baza cantităţilor de lucrări rezultate. Valoarea acestor lucrări nu reprezintă un criteriu determinant de jurizare"; au explicat reprezentanţii Primăriei Oradea.

Potrivit municipalităţii, digitalizarea propunerilor "este imperativă", iar jurizarea online "o măsură corectă şi eficace. Sesiunea de jurizare online va beneficia de un cadru optim de desfăşurare". 

Pe aceeaşi temă:

FOTO Câştigătorul concursului de soluţii pentru centrul MultipleXity din Timişoara. Proiect de 623.000 de euro

Cazinoul din Constanţa, în plin proces de restaurare. Se respectă planurile arhitecturale din 1910

Oradea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite