Scheletul exterior face mersul mai uşor: doi orădeni fac exoschelete pentru persoanele cu dizabilităţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi tineri din Oradea au pus bazele unei firme care produce „exoschelete“, costume din metal care ajută persoanele cu dizabilităţi să se deplaseze.

Andras Kapy (32 de ani) şi Dorin Hirţe (33de ani), din Bihor, sunt fondatorii firmei Axosuits, care dezvoltă exoschelete pentru persoanele cu dizabilităţi. În urmă cu câteva săptămâni, prototipul creat de ei a fost desemnat marele câştigator al unei competiţii dedicată start-up-urilor organizată în cadrul conferinţei How to Web. Premiul este în valoare de 10.000 de dolari.

„Ceea ce am creat  poate fi considerată o haină în care te îmbraci. Te ridică şi te poţi plimba cu ajutorul acestui costum. Este un costum pur robotic, funcţionează pe baterie pentru a-i ajuta pe pacienţi să iasă din izolarea socială şi noi am proiectat o mare parte din costum. Componentele care nu le-am găsit în România au fost comandate online“, a declarat Andras Kapy pentru „Adevărul“.

Pe piaţă din 2016

Dispozitivul creat de cei doi orădeni include şi un motor, susţine spatele şi mişcă picioarele. Pentru echilibru este nevoie de utilizarea a două cârje pe care să se sprijine persoana care-l foloseşte. Aparatul îi poate ajuta mai ales pe cei care nu pot umbla şi care, în acest fel, vor sta în poziţie verticală. Greutatea acestui costum ajunge la 15 kilograme.

„Vânzările către persoane fizice vor începe la sfârşitul anului 2015 - începutul lui 2016, iar preţul va fi la nivelul unei maşini de clasă medie, însă mai mic comparativ cu produsele similare din străinătate. Are ca scop creşterea calitativă a vieţii persoanelor paraplegice, iar în cazul pacienţilor care pot fi recuperaţi ne dorim să grăbim procesul de recuperare. Totodată, exoscheletul poate fi folosit şi de persoane în vârstă care se deplasează greu“, a mai afirmat Andras Kapy.

image

Cei doi s-au sfătuit cu medici pentru a face exoscheletul cât mai potrivit persoanelor care au nevoie de el. „Noi suntem cei care am conceput robotul, noi l-am fabricat. Cercetarea şi dezvoltarea în România costă mai puţin decât în alte ţări. Cei 10.000 de dolari pe care i-am câştigat o să-i investim în brevetarea lui la nivel european“, a mai spus Kapy.

"Pacienţii trăiesc o dramă mentală pentru că trăiesc închişi între patru pereţi. Ei nu vor avea probleme să se adapteze noii lumi. Cât despre societate, vor ajunge să fie folosite astfel de dispozitive şi de persoane care n-au nevoie neapărat de aşa ceva, ci au nevoie de un plus de energie, de suport în cazul muncilor fizice intense

„Pacienţii trăiesc o dramă mentală“

Cei doi orădeni îşi doresc ca produsul creat de ei să fie distribuit prin centrele specializate, mai ales că ei au o colaborare bună cu Spitalul de Recuperare din Băile Felix şi cu medicii de acolo, care îi ajută cu sfaturi pe partea medicală. „Într-o ţară normală, un astfel de dispozitiv ar fi venit prin casa de asigurări, pacientul n-ar fi trebuit să îşi cumpere singur aşa ceva. Sistemul s-ar fi ocupat de problema sa. Pacienţii trăiesc o dramă mentală pentru că trăiesc închişi între patru pereţi. Ei nu vor avea probleme să se adapteze noii lumi. Cât despre societate, vor ajunge să fie folosite astfel de dispozitive şi de persoane care n-au nevoie neapărat de aşa ceva, ci au nevoie de un plus de energie, de suport în cazul muncilor fizice intense“, este de părere Andras Kapy.

Prototipul a prins contur în 2013, iar cei doi bihoreni au investit peste 60.000 de euro în acest proiect. Pasul următor pentru Axosuits este transformarea prototipului în produs comercial. Totodată, îşi doresc să înceapă lucrul la Full Body Suit, un exoschelet dedicat tetraplegicilor, persoane care nu sunt capabile să îşi mişte nici mâinile.

Atât Andras Kapy, cât şi Dorin Hirţe sunt absolvenţi ai Universităţii din Oradea. Andras este inginer de calculatoare, având o experienţă de peste 10 ani în „software engineering“, în timp ce Dorin este doctor în inginerie electronică, având peste 12 ani de experienţă în „hardware engineering“ şi în robotică.

Mai puteti citi:

Bihoreanul Cornel Onaca, un martor al suferinţelor Gulagului românesc. "Bruscările, înjurăturile, lovirile erau metode scornite de minţi bolnave"

Moş Crăciun există. Povestea actorului orădean care de peste 40 de ani vine cu tolba plină de cadouri

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite