Se complică viaţa la ţară: interzis la case cu turnuleţe sau vopsite strident în satele din vestul României

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Casă tradiţională din zona Sinteu 1 SURSA FOTO CJ Bihor
Casă tradiţională din zona Sinteu 1 SURSA FOTO CJ Bihor

Reguli noi pentru construcţiile din zona montană din vestul ţării. Proprietarii de clădiri trebuie să respecte aspectul tradiţional stabilit prin regulament, altfel nu primesc autorizaţie.

Viaţa la ţară se complică, cel puţin în judeţul Bihor, unde este pe cale să fie aplicat la scară largă un nou regulament legat de construcţii, care are ca scop conservarea arhitecturii tradiţionale. 

Comuna Şinteu din judeţul Bihor este prima care a introdus un regulament de conformare specifică locală, intruducând reguli ce trebuie urmate de localnici şi investitori când vor să construiască imobile în zonă. Regulamente similare urmează să adopte, în această vară, toate aşezările slovace din zonă: Borod şi Auşeu din Bihor, dar şi Plopiş, din judeţul Sălaj.

„Vrem ca identitatea slovacă a acestei comunităţi emblematice să se prezerve în anii următori având în vedere depopularea zonei şi transferul de proprietăţi care este destul de consistent. Zona Munţilor Plopiş, având în centru comuna Şinteu, este una din cele mai frumoase zone ale judeţului nostru şi poate deveni un model de dezvoltare durabilă”, explică preşedintele CJ Bihor, Ilie Bolojan. 

Vecini „la distanţă”

Conform regulamentului, construcţiile se pot dezvolta pe parcele de teren de minim 5000 mp. Între două construcţii amplasate pe suprafeţe diferite trebuie să fie o distanţă de minim 50 de metri, înălţimea maximă este limitată, iar pentru faţade se pot folosi doar culori şi materiale prevăzute în regulament.

Tipul şi pantele acoperişurilor, elementele privind soclul clădirilor, împrejurimile şi gardurile sunt şi ele stabilite prin documentul votat luni, de Consiliul Local al comunei.

sinteu-bihor

Casele trebuie să aibă acoperişuri în pantă, să fie la o distanţă de cel puţin 50 metri de cele învecinate FOTO: Regulament Şinteu

În plus, Consiliul Judeţean Bihor şi Primăria Şinteu vor constitui un fond de reabilitare. Din acest fond, după modelul aplicat la reabilitarea faţadelor în Oradea, se vor acorda credite fără dobândă sau granturi pentru cei care-şi vor reabilita şi conserva casele vechi ale comunităţii slovace. 

Reguli şi la munte

Regulamentul a fost adoptat în baza unui ghid votat anul trecut de CJ Bihor şi preluat apoi de CJ Cluj şi Alba, în cadrul parteneriatului semnat pentru dezvoltarea infrastructurii şi promovarea turismului în Munţii Apuseni respectiv păstrarea tradiţiilor şi specificului local. 

sinteu

Casele trebuie să aibă acoperişuri în pantă, să fie la o distanţă de cel puţin 50 metri de cele învecinate FOTO: Regulament Şinteu

Ghidul prevede că cei care doresc să construiască unităţi de cazare şi agrement ori case de locuit la munte sunt obligaţi să respecte reguli privind aspectul, materialele folosite, distanţa dintre construcţii, dar şi culorile sau suprafeţele minime pe care se poate construi. 

sinteu

Casele trebuie să aibă acoperişuri în pantă, să fie la o distanţă de cel puţin 50 metri de cele învecinate FOTO: Regulament Şinteu

„A trebuit să-i lămurim pe cei care vor să facă investiţii în zona montană că terasa de pe acoperiş pe care au visat-o, culorile stridente şi pagodele chinezeşti nu dau bine la munte. Dacă vă duceţi în zona Vârtop-Arieşeni, nu trebuie să faceţi multă explorare, că veţi găsi suficiente exemple de «aşa nu»", a explicat, atunci, preşedintele CJ Bihor, Ilie Bolojan. 

Devin „legi” locale

Ghidul impune o suprafaţă minimă pentru a împiedica o îndesare excesivă, de cel puţin 1.000 mp de teren, frontul minim de 25 metri, un grad de ocupare de maxim 20% din teren, limite faţă de vecini de cel puţin 5 metri.. 

De asemenea, sunt interzise acoperişurile tip terasă, plăcile de azbociment, ţiglele din tablă metalică, dar şi lucarnele. Tâmplăriile din lemn vor fi recomandate, iar cele din PVC sunt acceptate doar dacă sunt de culoarea lemnului, iar gardurile o înălţime de maxim 70 de centimetri. 

În Bihor, 36 de comune şi oraşe încadrate în zona montană, prin Ordin al ministerului de resort, pregătesc deja documentaţiile pentru elaborarea regulamentelor locale de urbanism, în baza ghidului, care vor trebui obligatoriu respectate la solicitarea autorizaţiei de construire.

Vă recomandăm şi:

Legea junglei în urbanism. Două blocuri ilegale ridicate la Piteşti, pe aceeaşi stradă, de aceeaşi firmă

O stradă s-a surpat şi casele o iau la vale. Oamenii sunt revoltaţi: „Stop dezastrului urbanistic din Cluj Napoca!” FOTO

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite