Senatorul Rozalia Biro explică modul în care a fost clasat dosarul penal în care era cercetată de DNA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rozalia Biro
Rozalia Biro

Senatorul UDMR Rozalia Biro, propunerea UDMR la Ministerul Culturii, a explicat cum s-a clasat dosarul penal în care era cercetată de DNA, deschis în anul 2012.

Pentru că nu am răspuns la nimic până acum, la ce s-a vehiculat în presă, consider că ar trebui să răspund pentru dumneavoastră şi pentru cetăţeanul din Bihor şi n-o să mai abordez (acest subiect – n.r.) pentru că nu cred că avem timp, energie şi spaţiu în produsele dumneavoastră de mass media pentru a aborda aceste lucruri, ci problemele care trebuie (cu adevărat -n.r.) rezolvate”, a afirmat Biro.

În ceea ce priveşte Raportul Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) care a stat la baza cercetărilor DNA, senatorul UDMR a susţinut că nu a contestat în instanţă acuzaţiile de fond, ci faptul că nu s-a respectat legea ANI, ea aflând de la televizor de existenţa acestuia.

“Eu, despre acel dosar deschis de ANI, am aflat de la televizor, dimineaţa, la ora şase jumătate, m-au sunat: cum răspundeţi la acuzaţiile aduse de ANI?. Şi am zis: care acuzaţii?. Şi mi-au trimis prin fax ca la ora şapte, la ştiri, să pot să răspund. De aceea, am primit sentinţa (Curtea de Apel Oradea n.r.) prin care s-a precizat că nu este obiectul instanţei de a se pronunţa în această speţă. Acesta se menţionează în mass-media că este proces pierdut cu ANI”, a spus Biro.

Potrivit acesteia, în respectivul Raport ANI se susţinea că, în calitate de viceprimar, a semnat documentele privind închirierea unui spaţiu aparţinând Primăriei Oradea către o fundaţie din al cărei Consiliu de Administraţie făcea parte. Totodată, conform lui Biro, ANI reclama faptul că Primăria nu avea dreptul să închirieze spaţiul respectiv, aflat în proprietatea statului, şi că, prin nepreluarea spaţiului şi neplata chiriei de către fundaţia respectivă, aceasta a produs pagube bugetului local.

“După care a urmat cercetarea desfăşurată de DNA, unde nu am fost invitată pentru a depune o declaraţie privind cele trei aspecte menţionate şi cercetate. Anul acesta, în martie, am primit înştiinţarea (de la DNA, n.r.) că cele două acuzaţii – referitor la daunele pricinuite prin neîncasarea chiriei şi dreptul primăriei de a da în chirie imobile care sunt în proprietatea statului – sunt nefondate şi se clasează. În 8 iulie, conform comunicatului, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie emite ordonanţa de clasare a cauzei, cu motivarea, prin care se precizează că în februarie 2006, când am semnat acest contract, conflictul de interese nu era considerat infracţiune. După aceea s-a modificat legea şi a fost încadrat în această categorie conflictul de interese. Şi motivaţia spune că retroactiv nu se poate aplica o lege”, a explicat senatorul UDMR.

Agenţia Naţională de Integritate a publicat în 2012 un raport prin care o acuza pe Biro de conflict de interese deoarece în februarie 2006, când era viceprimar al municipiului Oradea, a semnat un contract de închiriere a imobilului fostei Biblioteci CFR din strada Republicii, către Fundaţia Partium, o organizaţie nonguvernamentală a UDMR, având-o pe Biro Rozalia în Consiliul de Administraţie

Oradea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite