Senatul a trimis o declarație de avere greșită, ca dovadă în procesul Rodicăi Stănoiu împotriva CNSAS

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procesul Rodicăi Stănoiu împotriva Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității a fost amânat din nou, pentru 25 februarie, după ce reprezentantul CNSAS a constatat că Senatul a trimis un document greșit, cerut ca probă la dosar. Procesul este judecat la Curtea de Apel Oradea.

CNSAS ar putea face plângere penală împotriva Senatului României, dacă se va constata că instituția a trimis intenționat o altă declarație de avere decât cea cerută ca dovadă în procesul Rodicăi Stănoiu, prin care aceasta contestă calitatea de colaborator al Securității. Mihai Ionescu, consilierul juridic al CNSAS, a sesizat astăzi Curtea de Apel Oradea că orginalul declarației de avere aparținând Rodicăi Stănoiu, din 9 ianuarie 2006, nu coincide cu copia conformă cu originalul, existentă deja la dosar.
Reprezentantul CNSAS a arătat că există mai multe neconcordanțe între cele două documente, începând de la faptul că diferă scrisul, până la litere lipsă, pe una fiind scris senator pe alta senaor, cifre lipsă, necondordanță între mai multe rubrici. De exemplu, în documentul care se presupune că ar fi orginalul declarației de avere, unele rubrici sunt barate, pe când, în copia conformă cu originalul nu sunt barate. "Din cosmos se vede că cele două nu corespund. Copia conformă de la dosar nu e făcută după originalul ăsta", a declarat Mihai Ionescu în fața instanței orădene. În schimb, data de pe cele două documente coincide, amândouă fiind datate cu 9 ianuarie 2006. "Se impune o plângere penală. Sunt lucruri prea grave și prea evidente să rămână așa", a mai spus consilierul juridic al CNSAS, în fața magistraților orădeni. Decizia privind plângerea penală urmează să fie luată de conducerea CNSAS.

Proces amânat

Potrivit purtătorului de cuvânt al Curții de Apel Oradea, Adrian Haș, cauza a fost amânată astăzi ca urmare a faptului că Rodica Stănoiu a cerut o nouă expertiză grafoscopică, însă Senatul României nu a trimis la timp originalul declarației de avere al Rodicăi Stănoiu. "La dosarul cauzei se află o copie conformă cu originalul a declarației de avere a doamnei Stănoiu Rodica Mihaela, din 9 ianuarie 2006, care a fost comunicată de Senatul României prin adresa din 10 noiembrie 2010. Deoarece instanța a încuviințat cererea formulată de reclamanta Stănoiu Rodica Mihaela, privind efecturarea unei expertize grafoscopice, s-a cerut Senatului României să comunice originalul acestei declarații, ce urmează a fi folosit ca și script de comparație la efectuarea expertizei dispusă de instanță", a spus reprezentantul Curții de Apel Oradea. Potrivit sursei citate, Senatul a trimis originalul declarației de avere, însă  magistrații au constat că nu este același document cu copia existent la dosar. "Prin urmare, instanța a dispus amânarea cauzei și a solicitat originalul declarației din 9 ianuarie 2006", a precizat Adrian Haș.

Expertiză nouă

Declarația de avere în original, a Rodicăi Stănoiu, a fost solicitată pentru a fi supusă unei expertize grafoscopice. Două expertize făcute în 2006, după copia conformă cu originalul, a arătat că scrisul din declarația de avere semnată de fostul ministru al Justiției este același cu scrisul din notele informative scrise de Sanda pentru Securitate. Alături de declarația de avere, vor mai fi supuse expertizei grafoscopice o serie de documente depuse la dosar de CNSAS, lucru cu care fostul ministru nu a fost de acord. "S-a venit cu pretenţia absurdă de a face expertiză pe nişte formulare care nu sunt reprezentative. Toată lumea ştie cum se completează aceste înscrisuri. Eu am oferit manuscrisuri din anii 70-80, care însă nu s-au luat în considerare din motive doar de ei ştiute", a spus Rodica Stănoiu, în fața magistraților orădeni.  

Dovezi noi de la Organul de Pașapoarte

Mihai Ionescu, consilier juridic al CNSAS,  a declarat anul trecut la Oradea că instituția a intrat o posesia unor documente de la Organul de Pașapoarte, din perioada anilor '70-'80, o serie de chestionare completate de Rodica Stănoiu, care urmează să fie comparate cu notele informative scrise de Sanda pentru Securitate, așa cum a aprobat Curtea de Apel București. "Este vorba despre documente scrise în aceeași perioadă cu notele informative. Doamna Stănoiu nu mai poate spune acum că datorită perioadei de timp și-a schimbat scrisul", a declarat consilierul juridic al CNSAS. "Din păcate, de când instanța ne-a aprobat expertiza, doamna Stănoiu a făcut toate încercările pentru a nu se realiza. Prima dată s-a internat în spital, pe urmă a recuzat instanța și ulterior a făcut o cerere de strămutare, din cauza presiunii mediatice. Ea a cerut atunci și anularea expertizei. Cererea de strămutare i-a fost aprobată, însă expertiza a fost menținută", a explicat Mihai Ionescu. "De ce se ferește de expertiză dacă adevărul este de partea ei?", a mai spus reprezentantul CNSAS.
 La începutul anului 2006, numele Rodicăi Stănoiu a apărut pe lista cu politicienii care ar fi colaborat cu Securitatea. Colegiul CNSAS a decis în decembrie 2006, cu șapte voturi "pentru" și două abțineri, că Rodica Stănoiu ar fi colaborat cu Securitatea. Fostul ministru al Justiției a contestat decizia, însă i-a fost respinsă în februarie 2007. Rodica Stănoiu încearcă acum să anuleze decizia CNSAS în instanță.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite