FOTO Singurul oraş din România care a implementat un proiect de reinjectare a apei geotermale uzate, prin fonduri nerambursabile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un liceu din Oradea, plus alte 60 de imobile din zonă sunt încălzite cu energie geotermală după ce Primăria Oradea a finalizat un proiect de 17,6 milioane de lei, finanţat prin programul Rondine de statele europene Islanda, Liechtenstein şi Norvegia.

Apa uzată va fi reinjectată în sol printr-o sondă amplasată în cartierul orădean Ceyrat.  Potrivit viceprimarului Mircea Mălan, acesta este singurul proiect cu fonduri nerambursabile realizat în România care prevede valorificarea apei geotermale şi realizarea unui sistem de reinjecţie a apei uzate termic. 

Proiectul a fost finanţat prin Programul Rondine (Energie Regenerabilă), fondurile fiind asigurate în proporţie de 15% de la bugetul de stat (Fondul pentru Mediu) şi 85% din granturi SEE (state donatoare Islanda, Norvegia şi Liechtenstein). 

Procedurile pentru acest proiect au început în urmă cu trei ani, Primăria Oradea semnând cu Administraţia Fondului de Mediu contractul de finanţare nerambursabilă în data de 4 noiembrie 2014. Obiectivul general al acestui proiect a fost creşterea producţiei de energie termică din surse regenerabile la nivelul municipiului Oradea prin alimentarea punctului termic 902, în perioada sezonului de încălzire, cu apă geotermală. 

“Acest proiect face parte dintr-o viziune mai largă pe care Primăria Oradea o are în legătură cu valorificarea într-o măsură mult mai mare decât acum a energiei termice produse de apa geotermală”, a declarat Mălan, el adăugând că municipalitatea lucrează la o strategie prin care cât mai mult din energia termică a oraşului să se producă prin valorificarea apei geotermale. 

Arni Gunarsson, partener de proiect din partea statului donator Islanda a menţionat că grantul oferit de Norvegia, Islanda şi Liechtenstein a fost folosit pentru sprijinirea a 15 state în implementarea unor proiecte privind folosirea apei geotermale pentru producerea energiei termice, printre care şi România, ţară în care au fost derulate patru proiecte, valoarea totală fiind de 12,3 milioane euro, cel mai important fiind cel finalizat marţi în Oradea.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite