Oradea

articolul anterior articolul urmator

Stenograme din dosarul mafiei medicamentelor, cu un prejudiciu de 700.000 de euro: „Vezi că trebuie să calci pe acceleraţie bine“

1
16 Aug 2015 15:53:59
Autor: Claudia Bonchiş
Medicii au fost arestati
Medicii au fost arestati

Zece medici, o farmacistă şi reprezentantul unei firme-fantomă din Bihor au fost arestaţi vineri, pentru 30 de zile. Din interceptări rezultă maniera în care a fost pusă pe picioare o adevărată mafia a medicamentelor.

Medici bihoreni, o farmacistă şi reprezentantul unei firme, cu toţii sunt acuzaţi că au eliberat mii de reţete false pe numele unor pacienţi care, în realitate, nu au beneficiat de tratamentele prescrise, deşi unii dintre ei chiar ar fi avut nevoie. În total, aproape 14.000 de reţete au fost decontate ulterior de către Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CAS) Bihor, iar banii obţinuţi au fost împărţiţi ulterior între membrii grupului infracţional.

Cercetările în acest caz au pornit de la două firme, SC Chamilla SRL din Dobreşti şi SC Alisma Farm SRL din Husasău de Criş, care aveau rolul de a furniza facturi aferente unor operaţiuni comerciale fictive, respectiv vânzări de medicamente unor agenţi economici din domeniu, scopul fiind constituirea unor stocuri scriptice la nivelul acestora.


Reţete fictive

Printre beneficiari a fost şi SC Lavanda Farm SRL din Oradea, o farmacie administrată de Laura Daniela Ciobotaru, cea care a obţinut reţetele fictive pe care ulterior le-a înregistrat şi onorat, însă doar pe hârtie. În acest fel, farmaciei Lavanda Farm i-au fost decontate de către CAS Bihor fonduri în valoare de peste 700.000 de euro. Medicii au prescris medicamente pe numele unor pacienţi pe care îi aveau în evidenţă, tratamente de care oamenii nu doar că nu au beneficiat niciodată, dar nici nu sufereau de afecţiunile respective.

Mai mulţi dintre pacienţi, chemaţi la audieri de către anchetatori, au relatat fie că nu au trecut demult timp pe la cabinetul medical fie că niciodată nu au solicitat şi, deci, nici primit reţetele respective. Unii dintre pacienţii medicilor implicaţi chiar sufereau de afecţiuni cronice pentru care ar fi fost îndreptăţiţi să primească medicamente compensate sau gratuite. Există situaţii în care oamenii au fost puşi în situaţia să achite din propriul buzunar tratamentele, în timp ce, în numele lor, medicii prescriau şi decontau reţete în valoare de mii de lei.

Potrivit referatului cu propunere de arestare preventivă, procurorii arată cum, spre exemplu, Maria, o femeie pensionată pe caz de boală, s-a prezentat regulat la medicul de familie pentru a-i fi prescris tratamentul necesar. „Majoritatea tratamentului prescris nu are regim compensat sau gratuit. De regulă, medicamentele le ridic de la farmacia Eusebia, din Şuncuiuş sau uneori din Aleşd şi de la Bratca“, a declarat Maria în faţa anchetatorilor. Tot ea susţine că, având o pensie foarte mică, este nevoită să caute farmaciile care practică preţurile cele mai accesibile.

Femeia a aflat de la anchetatori că pe numele ei au fost prescrise, în cursul anului 2014, trei reţete compensate ce au fost ridicate de la farmacia Lavanda, deşi în realitatea ea nu a ridicat niciodată medicamente de acolo.

„În 2014, medicul i-a prescris două reţete compensate (n.r. – reale, pe care femeia le-a şi ridicat), conţinând trei medicamente, în timp ce în mod fictiv a eliberat pe numele acesteia alte trei reţete medicale, tot compensate, conţinând 10 medicamente, în valoare de 886.93 de lei, tratamentul pe care pacienta şi-l administra şi pe care nu l-a primit de fapt, fiind de fapt nevoită să-l achiziţioneze din fonduri personale, respectiv din pensia de boală“, arată procurorii DIICOT Oradea.

Ce primeau medicii la schimb

Toţi medicii implicaţi ţineau legătura periodic cu administratoarea farmaciei Lavanda, iar interceptările telefonice arată cum aceasta le dicta câte reţete să trimită. La rândul lor, medicii îi cereau, în schimb, bani sau produse farmaceutice.

Din convorbirile telefonice interceptate în acest dosar rezultă că sumele de bani obţinute ilegal erau împărţite între farmacistă şi medici, 50% pentru fiecare. În plus, unii dintre medici au primit în schimbul acestor sume inclusiv produse care se comercializau prin punctele de lucru ale farmaciei.

Vineri noapte, magistraţii Tribunalului Bihor au decis arestarea celor 12 pentru 30 de zile, măsura fiind contestată de către avocaţi.

„Nu există temei legal pentru luarea acestei măsuri. În acest dosar cercetările au început în toamna anului trecut şi este absurd să prezinte pericol social după atâta timp. Din punctul meu de vedere, era suficientă măsura arestului la domiciliu care nu ar fi influenţat buna desfăşurare a procesului“, a afirmat Bogdan Meşter, avocatul farmacistei Laura Ciobotaru.

Interceptări

Laura Ciubotaru (farmacist): Na bine. Voiam numai să te întreb dacă ai apăsat pe acceleraţie astăzi?

Ramona Şovre (medic): Am apăsat, da, mâine le…avem.

..................................................

Ramona Şovre: Mi-ar trebui 400 acum, că trebuie să cumpăr şi cadoui şi...

Laura Ciubotaru: Da, da, da...Bine, bine, Ramo, bine. Ne vedem! Şi ţie ţi le aduc şi alea de ieri!

Ramona Şovre: Laura! Da, da...Şi să scazi din ăştia acum, bine?

……………………….………………………..

Laura Ciubotaru către Monica Flore: Na bine, fii atentă! Ştii de ce te-au sunat? Că am un pachet aici pentru tine. Adică eu trebuie să dau 6 bucăţi la Lavinia, că le-o scris în 28 şi nu le-am putut băga şi mâine o să-ţi aducă altele, pe lângă alea 6, care să i le duci lui Cornel. Ai înţeles?...Deci tu nu bagi acolo nimic, i le aduci la Cornel (…) I-am zis la  Cornel să aibă grijă, înţelegi? Deci, pachetul acesta trebuie să ajungă la tine , să i le dau astea înapoi şi aş trimite-o pe ...în următoarele 10 minute să cobori în faţa blocului şi aş trimite-o pe ...Pe Adriana. Bine. Şi am vorbit cu Ramo (Ramona Şovre) şi mi-o zis că o făcut o grămadă. Da nu le-o putut lista şi mâine dimineaţă le listează, o zis că-i în jur de 3-4. Îi 11-12, îi jumătatea lunii, zic, vezi că trebe să calci pe acceleraţie bine!.

…………………………………

Laura Ciobotaru: Atunci eu ţi le trimit să le modifici pe loc

Lidia Ţuţu: Nu-mi trebe, nu-mi trebe

Laura Ciobotaru: A! Mi le aduci modificate

Lidia Ţuţu: şi io-ţi aduc...

Laura Ciobotaru: Da, da...alea 6 şi plus ce mai...pe mâine.

Lidia Ţuţu: Da!

Laura Ciubotaru: Bine, bine, şi atunci, 3 bucăţi am.

Lidia Ţuţu: Numai o să fie mult.

Laura Ciubotaru: Foarte bine, foarte bine. Bravo!. Na, bine, bine, bine! Şi vorbim . Când vii în Oradea, vorbim live mai multe! Bine.

Vă mai recomandăm:

FOTO Bani din reţete fictive. 10 medici de familie, pediatri şi diabetologi au fost arestaţi, fiind acuzaţi de un prejudiciu de peste 700.000 de euro

12 medici orădeni, reţinuţi de procurorii DIICOT pentru eliberarea a 14.000 de reţete fictive. Prejudiciul este estimat la 700.000 de euro

 

 

 

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Mutu Vasile
16.08.2015, 16:45:53

Si la Baia Mare la hemotologie de 2 ori au ridicat-o mascati pe Sefa TRUICA si a scapat basma curata.La Baia Mare se doarme la DNA Baia Mare si Procuratura ,nici un caz "mare" rezolvat! Primarul zburda in liniste cu prietenii din constructii si primeste "cadou" de la mamica 1,5 milioane de euroi si ii trce frumos in declaratia de avere,doctorii de la Spitalul judetean iau spaga pe banda rulanta si nimic nu se intimpla.Orice se intimpla in Maramures trebuie sa vina careva de la Bucuresti ca aia de acolo nu gasesc nimic!Ciudat ,nu? Eu zic ca Bucurestiul ar fi cazul sa schimbe toata gasca de la Baia Mare!

Modifică Setările