Topul celor mai ciudate legi: unde eşti obligat mănânci pui cu mâna şi unde este ilegal să uiţi de ziua nevestei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În statul american Georgia este interzis să foloseşti furculiţa atunci când mănânci carne de pui
În statul american Georgia este interzis să foloseşti furculiţa atunci când mănânci carne de pui

Câte bordeie, atâtea obiceie, spune un proverb românesc, perfect aplicabil şi în cazul legilor, unele fiind de-a dreptul ciudate. De exemplu, în statul american Georgia poţi servi carne de pui doar cu mâna, iar într-un oraş italian zâmbetul e obligaţie.

În 1986, Parlamentul Angliei a adoptat faimosul Document al Somonului, prin care se declară ilegală deţinerea "în circumstanţe dubioase" a somonului, dar şi a altor specii de peşte.

Amuzantă formularea însă nu şi repercursiunile introduse odată cu votarea ei căci legea prevede că orice persoană care primeşte sau deţine un somon despre care se poate crede "în mod rezonabil" că a fost pescuit ilegale e pasibilă de 2 ani de închisoare. circumstanţe în care cred sau ar putea crede în mod rezonabil că somonul a fost pescuit ilegal. Pedeapsa maximă este de doi ani de închisoare. 

Tot în Anglia, este interzisă curăţarea covoarelor pe străzi, mânatul vitelor pe şosele între orele 7 şi 22:00, cu excepţia permisiunii poliţiei şi săruturile în gări unde au şi fost montate indicatoare cu această interdicţie, guvernul fiind îngrijorat că îmbrăţişările îndelungate pot provoca întârzieri pentru navetişti.

În statul american Georgia, în localitatea Quitman, e ilegal să-ţi laşi găinile să traverseze strada în timp ce în Gainesville eşti obligat să mănânci puii prăjiţi cu mâna, legea locală statuând că acest produs este "o delicatesă sacră a oraşului". 

Fără pantaloni roz

În Florida este ilegal să faci vânturi în zilele de joi, după ora 6 dimineaţa, în spaţii publice, potrivit unor baze de date vechi, legea fiind una veche, din secolul XlX, şi pe deplin uitată, probabil, căci nu există vreo evidenţă a persoanelor sancţionate pentru încălcarea ei. 

Ciudăţeniile nu se opresc, însă, aici. În Australia este ilegal să porţi duminică, după prânz, pantaloni roz iar până în 1998 nu a fost permis nici să schimbi un bec stricat dacă nu aveai diplomă de electrician, sancţiunea pentru această din urmă faptă fiind de 10 dolari australieni. În prezent, prevederea a fost scoasă, fiind menţinute, însă, interdicţiile de a efectua lucrări la sistemul electric fără autorizaţie. 

Cetăţenii din Milano, au obligaţie instituită prin lege de a zâmbi tot timpul, mai puţin la înmormântări şi în spital, legea fiind instituită încă din timpul ocupaţiei austro-ungare şi niciodată abrogată. Sunt exceptaţi de la "zâmbete" angajaţii firmelor de pompe funebre, angajaţii spitalului şi aparţinătorii bolnavilor internaţi aici. Pentru toţi ceilalţi nu există nicio scuză, alternativa fiind o amendă.

Tot în Italia, de astă dată în Torino, dacă ai căţel, eşti obligat să-l plimbi de 3 ori pe zi. Deţinătorii de patrupezi, dacă nu se conformează, riscă o amendă de 500 euro. 

Lege anti-burtă

In Eraclea, oraş în nordul Veneţiei, nu ai voie să construieşti castele de nisip pe plajă, pentru că îi încurci pe oameni, în comuna Eboli este interzis sărutul în maşinii iar pe insula Capri nu ai voie să porţi papuci sau pantofi din lemn pentru că sunt considerate prea zgomotoase.

Alt stat, alte legi ciudate! În Samoa, stat din Oceanul Pacific, este interzis prin lege să uiţi de ziua solţiei, dar nu e clar ce pedeapsă riscă cei care o încalcă, la fel cum nu sunt clare pedepsele pentru francezii din oraşul Sarpourenx, care nu îşi asigură locul de veci înainte să moară. 

În Singapore, mestecatul gumei este interzis din 1992, căci guma de mestecat e considerată periculoasă pentru sănătate şi mediu iar japonezii au introdus în 2008 o lege "antiîngrăşat". Potrivit reglementărilor, femeile cu vârsta între 40 şi 74 ani nu au voie să aibă circumferinţa taliei mai mare de 86 de centimentri, în timp ce pentru bărbaţi limita maximă a fost stabilită la 90 centimetri.

Toate companiile sunt obligate să măsoare talia angajaţilor iar controalele sunt dese, persoanele considerate supraponderale fiind obligate la  şedinţe de consiliere, atât pentru binele lor cât şi a companiei căci firmele care nu reduc numărul de angajaţi supraponderali plătesc sumele mai mari ca pentru asigurările de sănătate ale salariaţilor.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite