Tovarăşul de dosar penal al fostului şef ANAF, Sorin Blejnar, e judecat pentru o fraudă de peste 67 milioane de lei. Cum a fentat statul petrolistul Rácz Attila

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rácz Attila, tovarăş de dosar penal cu fostul şef ANAF Sorin Blejnar, a fost trimis în judecată luna trecută de DIICOT după ce, împreună cu fostul fotbalist Călin Bălaj şi cu un controversat om de afaceri italian, Antonino Papalia, s-a folosit de rafinăria Petrolsub din localitatea bihoreană Suplacu de Barcău, ca paravan pentru contrabandă cu petrol.

Potrivit rechizitoriului, în perioada aprilie 2010 - decembrie 2011, cei trei au constituit un grup criminal organizat care a provocat o fraudă fiscală de peste 67 milioane de lei. Concret, ei au înfiinţat o firmă în Oradea, Ecodiesel,  prin care au achiziţionat rafinăria Petrolsub din Suplacu de Barcău, şi au obţinut autorizaţie ca antrepozit fiscal, scutit de la plata accizelor pentru achiziţiile de materie primă. 

Apoi, profitând de facilitate, au importat motorină euro 5 fără să achite accize ori TVA, prezentând-o în documente ca materie primă pentru fabricarea de „combustibil ecologic pentru centrale”, produs mult mai slab, însă accizat la vremea respectivă cu 15 euro/tonă, spre deosebire de motorină, pentru care se plătea 347 euro/tonă.  

Motorina importată ca materie primă intra pe poarta rafinăriei şi ieşea, apoi, ca şi „combustibil ecologic pentru centrale”, spre firme „paravan” care, la rândul lor, le vindeau, tot fictiv, la firme cu comportament tip fantomă, descrise de procurori drept adevărate „fabrici” de facturi, care cumpărau păcură şi facturau motorină către benzinării. În afacere au fost implicate, susţin procurorii, inclusiv firme de transport, care au „livrat” documente false pentru a atesta transporturile fictive de combustibil între firmele implicate, în timp ce, în realitate, motorina era transportată de la Rafinărie la beneficiarii finali – benzinării din mai multe zone ale ţării.

Banii încasaţi erau transferaţi în conturile unor firme colectoare, din România şi Ungaria sumele fiind retrase în numerar de la bancomate ori transferate către alte firme controlate direct sau indirect de membrii grupării, o mare parte - 35,8 milioane de lei şi 394.700 dolari - fiind direcţionată către o firmă din Insulele Seychelles.

La judecată

În total, în acest dosar, DIICOT a trimis în faţa instanţei 10 persoane pentru constituire de grup criminal organizat, evaziune fiscală şi spălare de bani. Alături de Rácz, în dosar apar numele lui Antonino Papalia, un controversat om de afaceri italian,acuzat încă în 2010 în cotidianul austriac Die Presse că ar fi unul din capii mafiei italiene care jefuieşte industria petrolieră din România. Articolul a fost publicat chiar în timpul negocierilor pe care patronii Petrolsub le purtau la vremea respectivă cu oficialii OMV, acţionari principali ai Petrom, pentru ca societatea să reia furnizarea ţiţeiului. În urma apariţiei articolului, negocierile au eşuat.

Un alt inculpat din dosar este Călin Bălaj, fost fotbalist, patron de discotecă şi de firmă profilată pe comerţul en-gros cu combustibil, Mérai Katalin, cumnata lui Racz, şi administratorul firmelor de transporturi deţinute de ea, Călin Chirilă. Mérai şi Chirilă sunt cei care măsluiau acte de transport. 

În faţa judecătorilor a fost trimisă şi Carmen Stroie, laboranta şefă a rafinăriei din Bihor care măsluia rapoartele de analiză, patronii a trei firme "paravan" - Halasz Adalbert, Vasile Mărgărit, Katona Andrea - şi Dumitru Costache, asociat şi administrator al Tornado Oil Ltd Seychelles, în conturile căruia au fost transferaţi o parte din banii negri ai grupării. 

Partenerul lui Blejnar

Imagine indisponibilă

 Orădeanul Rácz Attila, a cărui fotografie e publicată în lista celor mai căutaţi români de Poliţia Română, va fi judecat în lipsă, acesta fiind fugit în Ungaria din toamna anului 2015.

Evazionistul a fugit cu puţin înainte să fie condamnat definitiv la 7 ani de închisoare într-un dosar DNA, în care era acuzat că în 2009 şi 2010 a coordonat o grupare care a provocat statului o pagubă de 87 milioane lei, echivalentul a 20 milioane euro.

În martie 2018, afaceristul a fost condamnat şi de Tribunalul Braşov la 5 ani de detenţie, într-un dosar în care DIICOT l-a acuzat de o pagubă de 25 milioane lei în dauna bugetului. În respectivul dosar au fost trimise în judecată 17 persoane, inclusiv fostul şef ANAF Sorin Blejnar, acuzat că a blocat controalele la societăţile implicate în tranzacţiile oneroase prin intermediul a doi şefi ai Direcţiei Vamale Braşov, Claudiu Monea şi Dorel Ciobanu. Blejnar a fost achitat pe motiv că procurorii nu au reuşit să strângă suficiente dovezi care să-i dovedească implicarea, dar vameşii au fost condamnaţi la câte 2 ani de închisoare cu suspendare. 

Şi nu e tot, căci în februarie 2019, Rácz a fost pus sub inculpare şi de DNA Constanţa, alături de alţi 9 afacerişti, pentru un „tun” de 109,24 milioane lei, echivalentul a peste 31 milioane euro. 

În toate cazurile, grupările coordonate de Rácz a folosit aceeaşi metodă de fraudare, achiziţionând motorina tip Euro 5 drept materie primă, scutită de accizare, dar a vândut-o la benzinării, banii fiind „plimbaţi” prin conturile unor firme şi scoşi sub justificări fictive.

De la Blaga şi Măgureanu, la Racz, Bălaj şi Papalia

Cât despre Rafinăria Petrolsub, acum intrată în faliment, înainte de a ajunge la gruparea lui „Rácz”, aceasta a fost „căpuşată” de fostul proprietar, Euro Trading Chemicals, parte a grupului Euro Columna, controlat de fostul şef al SRI Virgil Măgureanu.

Euro Columna a luat pachetul majoritar de acţiuni al rafinăriei în primăvara lui 1995 de la Fondul Proprietăţii de Stat, dar nu ca să o dezvolte, ci ca să o falimenteze prin alte firme, Euro House 2000 şi Fertinvest Holding, care luau marfă la preţ de producţie şi o revindeau în profit, fără a plăti furnizorul. În jurul Petrolsub au gravitat numeroase “căpuşe”. Vasile Blaga, de pildă, care deţinea 374.000 acţiuni, şi-a angajat soţia ca traducător la Petrolsub, pe sume imense, la fel cum primea şi firma de consultanţă a lui Măgureanu. 

În 2005, rafinăria a fost închisă şi a rămas nefolosită până în 2008, când, la a patra licitaţie organizată pentru vânzarea ei, a fost cumpărată de firma Ecodiesel, condusă de fostul fotbalist Călin Bălaj, Antonio Papalia şi cumnata lui Rácz Attila, Merai Katalin.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite