FOTO VIDEO Pasiune fără margini. Un fotograf din Oradea s-a dus în Bahamas ca să înoate cu rechinii: „Bucuria a fost la cote înalte după ce am scăpat“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pasionat de fotografie, cunoscutul fotograf orădean Ovi Pop a riscat să înoate alături de rechini, în speranţa că va trăi una dintre cele mai interesante experienţe. Acum, după ce totul a trecut, susţine că a trăit, la cele mai înalte cote, o experienţă unică.

Fotograful orădean Ovi Pop spune despre el că este un om care se autodescoperă în permanenţă. “Pe plan profesional, sunt un om păţit în ale capitalismului balcanic - eu mi-am început afacerea în domeniul publicităţii încă din perioada studenţiei, am ajuns sus şi apoi am căzut în falimentul anilor de criză - momentan pe o direcţie necunoscută, în acest domeniu şi pe val în cel al artei fotografice. Publicitatea însemnând în mare măsură şi „imagine", nu a fost greu să intru pe acest traiect. Patriotismul local m-a determinat să public cărţi (Monografia ilustrată a judeţului Bihor, ghiduri turistice şi cărţi tematice) cu judeţul din care provin, iar acestea au fost bine primite de publicul cititor. De asemenea, un impuls am primit şi de la preşedintele Fotoclubului Nufărul, Ştefan Toth, care m-a direcţionat spre fotografia artistică, în care am avut suficiente reuşite ca să fiu motivat să continui”, ne-a mărturisit Ovi Pop.

Pasiunea pentru fotografie l-a făcut să trăiască multe experienţe unice, aşa că, din curiozitate, a ales să mai bifeze o nebunie. Să fotografieze rechinii în habitatul lor.

Scufundari cu rechini

Rechinii din Bahamas

“Viaţa e scurtă şi cred că trebuie să încerci şi unele lucruri care fac adrenalina să pompeze nebuneşte. Iar ca fotograf, subiectul mi s-a părut extrem de tentant, mai ales că scufundările cu rechini nu sunt ceva ce poţi face oricând şi oriunde”, povesteşte fotograful orădean.

Bărbatul este membru al clubului orădean Nautilus, cel mai activ club de scufundări din ţară, care în fiecare an organizează, pe lângă ieşirile obişnuite, şi una mai exotică. În acest an, destinaţia aleasă a fost Bahamas, mai exact rechinii din Bahamas. Chiar dacă nu reuşeşte să călătorescă alături de membrii clubului atât de des pe cât şi-ar dori, de această dată subiectul i s-a părut atât de fascinant încât a făcut toate eforturile să poată merge. Şi a meritat, spune el.

"Ne atingeau, treceau pe lângă şi pe deasupra noastră, erau peste tot, priveliştea a fost de nedescris, sentimentul nici nu mai pomenesc”, susţine Ovi Pop.
Scufundari cu rechini
“Viaţa e scurtă şi cred că trebuie să încerci şi unele lucruri care fac adrenalina să pompeze nebuneşte", afirmă Ovi Pop

13 persoane au avut curajul sa inoate alaturi de rechini

“Ca în cazul oricărui program turistic, şi acesta avea deja itinerariul foarte bine pus la punct. Am ştiut de acasă toate locurile în care dorim să ne scufundăm şi de asemenea ne-am acordat timp să ne pregătim psihic pentru ceea ce a urmat. Cred că organizarea este foarte importantă în aceste situaţii. Din acest punct de vedere, totul a decurs foarte bine. Când am ajuns acolo, ni s-a făcut instructajul, am aflat ce avem voie să facem şi ce nu. Rechinii nu te atacă, nu reprezinţi un pericol pentru ei, dar trebuie să joci după regulile împărăţiei lor. Organizatorii ne-au explicat cum trebuie să ne mişcăm sub apă, să avem mişcări line, naturale, să nu facem mişcări bruşte, să nu îi atingem, pentru că nu rechinul atins va reacţiona, dar ceilalţi ar putea percepe gestul ca pe un atac, să nu stăm cu braţele îndepărtate de corp, pentru siguranţa noastră.

«Show-ul» s-a desfăşurat la o adâncime de 15 metri, noi (13 persoane) am fost dispuşi în cerc şi unul dintre organizatori a atras peste 30 de rechini de recif, cu o lungime între 2-3 m, înfricoşători, pentru a-i hrăni cu peşte. În momentul în care organizatorii au început să îi hrănească, ei s-au apropiat foarte tare de noi. Ne atingeau, treceau pe lângă şi pe deasupra noastră, erau peste tot, priveliştea a fost de nedescris, sentimentul nici nu mai pomenesc”, susţine Ovi Pop.

image

Această experieţă unică a durat 30 de minute, suficient, însă, să-l facă să spună că i s-a părut o eternitate, dar bucuria şi realizările îl fac să fie mândru de curajul pe care l-a avut.

“Totul a durat 30 minute, dar mi-au părut o eternitate, după care bucuria a fost la cote înalte, că am scăpat. M-a impresionat cât de interesaţi au fost oamenii de acest subiect. După ce am venit de acolo şi am rămas cu fotografiile, mă bucură faptul că nu am fost printre cei şapte colegi scufundători care au renunţat şi că am avut curajul să merg până la capăt. Este o experienţă unică şi sigură, în mare măsură”, susţine Ovi Pop.

"Riscuri trebuie să îţi asumi, cred, în aproape orice domeniu, iar asumarea lor mi se pare importantă pentru că eu cred că doar în aceste situaţii-limită ajungi să te cunoşti cu adevărat”, povesteşte fotograful orădean.

A ales unul din cele trei locuri din lume în care se pot face astfel de scufundări cu rechinii. În trei ani a fost doar un singur incident şi acela s-a datorat faptului că persoana nu a respectat instrucţiunile organizatorilor. Dacă drumul până în Bahamas nu a fost deloc unul ieftin, experienţa de neuitat l-a costat 190 de dolari. Cei care doresc să trăiască astfel de experienţe trebuie să ştie că au nevoie de câteva scufundări la activ, ca să le poată face în condiţii de siguranţă.

Scufundari cu rechini

Ovi Pop a ales sa inoate alaturi de rechini in Bahamas

În decursul anilor, Ovi Pop a trecut prin multe stări cauzate de pasiunea lui pentru fotografie. Dacă ar fi să facă un top al lor, cu siguranţă fotografia aeriană i-a cauzat multe emoţii.

“Dronele au apărut doar de 4 ani. Odată, când zburam deasupra Stânei de Vale, cu un renumit instructor de zbor orădean, am prins nişte rafale atât de puternice de vânt, încât au fost cât pe ce să ne doboare. Însă, am obţinut nişte fotografii reuşite cu Stâna de Vale. Riscuri trebuie să îţi asumi, cred, în aproape orice domeniu, iar asumarea lor mi se pare importantă pentru că eu cred că doar în aceste situaţii-limită ajungi să te cunoşti cu adevărat”, povesteşte fotograful orădean.

Cum pentru perioada următoare nu şi-a stabilit, încă, un obiectiv mare, fotograful orădean spune că se bucură şi de o ieşire cu maşinile de teren alături de fiul lui, iubita lui şi prieteni în munţii Bihorului, unde găseşte numeroase subiecte interesante de fotografiat, de fiecare dată.

Va mai recomandam:

Trei studenţi români din Danemarca au descoperit modelul revoluţionar de CV care îi atrage pe angajatori. La bază stă o aplicaţie inedită

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite