FOTO Un mesaj de peste 100 de ani, transmis împăratului Franz Josef, deschis la inaugurarea Sinagogii Zion, una dintre cele mai frumoase din Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sinagoga Zion, una dintre clădirile importante ale Oradei, ridicată în anul 1878 după modelul unei sinagogi din Nurnberg, lăcaş religios care a fost incendiat în 9 noiembrie 1938, în Noaptea de Cristal, când a început pogromul împotriva evreilor, a fost restaurantă.

Oficialităţi şi simpli cetăţeni au luat parte la redarea unei perle a oraşului de pe Criş. Revenirea imobilului impozant în circutitul cultural şi istoric al Oradiei a fost posibil prin implementarea proiectului cu finanţare europeană prin care şi comunitatea evreilor din Debrecen a beneficiat de peste 300.000 de euro.

Prefectul Claudiu Pop, viceprimarii Mircea Mălan şi Huszar Istvan, deputaţii Florica Cherecheş şi Ioan Cupşa, episcopul greco-catolic Virgil Bercea, şeful Comunităţii Evreilor orădeni, Felix Koppelman, şi omologul său din Debrecen, Horovitz Tamas, au fost prezenţi la eveniment.

Potrivit legilor evreieşti, atunci când un lăcaş de cult nu mai poate servi menirii sale iniţiale, acesta trebuie să intre în zestrea urbei. Aşa s-a întâmplat şi cu Sinagoga Neoloagă.

“Semnificaţiile pe care le are transcend dincolo de limitele oraşului. Am primit multe păreri şi opinii din partea comunităţii evreieşti de pe tot continentul. Este un monument cunoscut la nivel mondial, fiind un mare câştig pentru noi toţi”, a precizat arhitectul Cristian Puşcaş.

Municipalitatea a gândit acest loc ca fiind unul ideal pentru diverse manifestări culturale şi artistice. Sinagoga de pe malul stâng al Crişului Repede este privită şi ca un magnet pentru turişti, indiferent de confesiune, mai ales în urma finalizării lucrărilor de refacere.

“Am ajuns la un moment important prilejuit de finalizarea unui proiect important Comunitatea evreiască, în ciuda unui număr restrâns de componenţi, continuă să-şi facă datoria faţă de acest oraş. Oradea are o sinagogă reabilitată care poate fi pusă în valoare. Reabilitarea ei înseamnă că atunci când există colaborare nu se poate să nu reuşim”, a punctat viceprimarul Mircea Mălan.

În cadrul evenimentului de joi seara, a avut loc şi deschiderea sticlei cu mesajul evreilor din urmă cu 137 de ani. Mesajul din sticlă a fost găsit sub zona de pardoseală centrală. În interiorul sticlei s-a aflat un mesaj pentru împăratul Franz Josef. Semnatarii au ţinut să-i transmită acestuia informaţii despre ceea ce evreii din Oradea au decis să construiască, menţionând donaţia rabinului de atunci, Rosenberg Sandor, care a şi donat sumele necesare.

Seara s-a încheiat cu un recita al formaţiei Budapest Klezmer Band, muzicienii inaugurând astfel locul în care ar trebui să fie organizate şi alte evenimente culturale. 

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite