Un orădean dă în judecată Maternitatea, pe care o acuză pentru moartea soţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Viorel Bodea, soțul unei femei în vârstă de 30 de ani, decedată în luna martie în urma unei infecții nosocomiale, la puțin timp după ce a născut prin cezariană, a anunțat că va da în judecată Maternitatea Oradea. Raportul Corpului de Control al fostului ministru Cseke Attila a arătat că moartea femeii a fost cauzată de o infecție intraspitalicească.

Viorel Bodea este brancardier la Spitalul Județean, iar soţia sa era infirmieră. La data de 3 martie, Simona Bodea, în vârstă de 30 de ani, s-a internat la maternitate, trimisă de medicul obstretician, pentru viroză respiratorie. „Erau 30 de gravide pe secție, toate cu gripă. Pacienta mai fusese la medicul de familie la 21 februarie și a fost tratată la domiciliu, cu aceeași problemă. Starea sa s-a înrăutățit și a ajuns la spital. La 7 martie, simțindu-se mai bine, a cerut să fie externată. În aceeași seară s-a reîntors, cu febră de 38 de grade. În 11 martie, în ciuda tratamentului aplicat, starea i s-a agravat  și a fost transferată la terapie intensivă, confirmându-se că are pneumonie virală. La 12 martie, starea pacientei s-a agravat și s-a decis să i se facă operație cezariană. După operație, pneumologul a pus diagnosicul suspect de infecție virus AH1N1. În 13 martie, simțindu-se tot mai rău, pacienta a fost transferată la terapie intensivă la Spitalul Clinic Județean. În 14 martie a fost intubată și a fost ținută așa două săptămâni", a relatat Petru Chitulea, director medical la Maternitatea din Oradea. Acesta susține că Simona Bodea ar fi murit din cauza pneumoniei interstițiale, exprimându-și convingerea că de vină pentru moartea femeii a fost virusul AH1N1 și imunitatea scăzută a femeii. „Sarcina, obezitatea, scolioza, toate acestea sunt factori agravanți. În plus, orice persoană care stă intubată două săptămâni va dezvolta o infecție respiratorie", a mai spus Chitulea. Acesta a amintit că pacienta lucra în mediul spitalicesc, unde orice poate purta microbi intraspitalicești. „Considerăm că acest caz poate fi încadrat, conform raportului Ministerului Sănătății, ca infecție nosocomială. Această infecție a fost contactată însă la spitalul județean, nu la maternitate", a ținut să sublinieze Chitulea. Ceea ce ridică semne de întrebare pentru orice pacient al maternității este faptul că Petru Chitulea a declarat că „un astfel de caz se poate întâmpla oricând".

Își asumă concluzia raportului

Conducerea maternității orădene nu a contestat raportul Ministerului Sănătății, deși s-a atras atenția că acesta conține mai multe date eronate. „Nu l-am contestat fiindcă suntem de acord cu concluzia raportului, aceea că trebuie aduse anumite îmbunătățiri", a spus Chitulea.

Curățenia, o problemă în spitale

Florin Rob, director îngrijiri la Spitalul Județean Oradea, are în subordine 1.400 de angajați, care se află în prima linie în lupta cu depistarea infecțiilor intraspitalicești. „Toți au sarcini precise, dar totul depinde de conștiința profesională a fiecăruia. Deficitul de personal este cea mai mare problemă a noastră. Doar pentru personalul auxiliar pentru curățenie avem 85 de posturi vacante", a spus Florin Rob, recunoscând că, oricum, 10 la sută dintre 1.400 de angajați ar trebui concediați, fiindcă nu-și fac treaba.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite