Vara sanie: Autorităţile din Bihor au cumpărat energie electrică în avans şi plătesc facturi ca anul trecut

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primăria Oradea şi instituţiile din subordine plătesc cele mai mici facturi de curent
Primăria Oradea şi instituţiile din subordine plătesc cele mai mici facturi de curent

Primăria Oradea şi Consiliul Judeţean Bihor au cumpărat vara trecută energie electrică, la preţuri mici, pentru un an întreg, motiv pentru care instituţiile subordonate nu au probleme la plata facturilor, care sunt similare celor de anul trecut.

Consiliul Judeţean Bihor face economii

Consiliul Judeţean Bihor şi instituţiile din subordine, de pildă, cu câteva excepţii, vor avea în 2022 facturi similare celor de anul trecut după ce s-a negociat cu furnizorul de energie electrică Electrica SA un preţ stabil până în decembrie 2022 inclusiv, de 95 de bani/kWh. „Preţul va fi menţinut pentru Consiliul Judeţean Bihor şi instituţiile subordonate, cu excepţia DGASPC Bihor şi a şcolilor speciale, cele din urmă având o altă sursă de venit pentru plata utilităţilor”, se arată într-un comunicat transmis pe această temă de administraţia judeţului.

Valoarea celei mai recente facturi emise de către furnizor pentru CJ Bihor a fost de 12.489,54 lei în noiembrie 2021, mai mică decât cea de la începutul anului trecut, când factura de electricitate pentru Consiliul Judeţean Bihor a fost de 14.317,07 lei.

Facturile s-au menţinut la valori normale şi la Muzeul Ţării Crişurilor, de pildă, unde în ianuarie 2021 factura pentru iluminat a fost de 27.777,78 lei, ultima factură primită, cea din noiembrie 2021, a fost de 28.083,47 lei.

La Teatrul Regina Maria, ultima factură a fost mai mare, de 16.919,70 lei de la 10.866,99 lei, cât a fost în ianuarie 2021. Pentru Filarmonica de Stat, nota de plată pentru de electricitate a fost de 2.351,42 lei în ianuarie şi de 2.643,05 lei în noiembrie.

Oradea a licitat

Primăria Oradea achită cele mai mici facturi pentru electricitate din judeţ, cel puţin, iar asta pentru că municipalitatea a organizat o licitaţie centralizată pentru toate structurile din subordine  - de la Direcţia de Asistenţă Socială Oradea până la unităţile de învăţământ şi medicale – după cum explică primarul municipiului, Florin Birta.

”În iulie 2021, Primăria Oradea a făcut o achiziţie centralizată pentru tot ce consumăm noi, inclusiv şcolile, creşele, spitalele Municipal şi Judeţean, la un preţ de 415 lei/Mwh (n.r. – 41,5 bani/kwh), iar contractul este valabil pentru o perioadă de 12 luni”, spune Birta. 

Şi OTL, societate de transport în comun din subordinea Consiliului Local Orarea a cumpărat energie electrică tot prin licitaţie, pe un an, în cursul verii trecute la 647 lei/Mwh (n.r. – 64,7 bani/kwh), preţ care prin contract rămâne neschimbat până la 1 septembrie 2022. 

În ce priveşte facturile pentru încălzire, primarul municipiului susţine că au crescut cu aproximativ jumătate,  deoarece acestea sunt racordate la societatea de Termoficare a oraşului, fără a se dubla, cum se întâmplă, din cauza escaladării preţului gazelor, în situaţiile în care consumatorii sunt racordaţi la furnizori de gaz şi îl ard în centrale proprii.

Probleme în ţară

Problema facturilor pentru electricitate şi încălzire a devenit una majoră, după creşterea preţurilor. În municipiul Dej, de pildă, şcolile au primit facturi triple pentru utilităţi, unităţile de învăţământ având de achitat pentru consumul de electricitate şi termie din luna decembrie de la 30.000 până la 100.000 lei.

În aceeaşi situaţie sunt şi şcolile din municipiul Bârlad, unde un liceu a primit cea mai recentă factură pentru încălzirea pe gaz în valoare de 270.000 lei pentru luna decembrie, de cinci ori peste valoarea medie dinainte de scumpiri. Şi Teatrul Maghiar şi Opera Maghiară din Cluj au primit pentru luna decembrie a anului trecut o factură majorată de 8 ori pentru încălzire, la 260.000 lei.

Vă recomandăm şi: 

Cum a economisit o primărie 1,5 milioane lei la gaze şi curent: „Aşa se face dacă eşti responsabil de bani publici“

Virgil Popescu, despre facturile greşite: Dacă nu ai în factură nici plafonare, nici compensare, este probabil ca factura să fie eronat făcută

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite