Verdict: Ioan Mang a plagiat în articole științifice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Naţional de Etică (CNE) a stabilit, azi, că fostul ministru al Educaţiei, Ioan Mang, a plagiat în mai multe articole ştiinţifice, au declarat surse oficiale, decizia urmând să fie făcută publică după ce va primi avizul Direcţiei Juridice din Ministerul Educaţiei.

Hotărârea a fost luată după analizarea mai multor articole semnate de Mang pentru care s-au primit sesizări cu privire la posibile cazuri de plagiat, potrivit surselor, citate de Mediafax.

Concluzia referitoare la cazul Mang va fi anunţată oficial de către CNE numai după ce va primi avizul de legalitate al Ministerului Educaţiei.

În 9 mai, preşedintele Asociaţiei pentru Educaţie şi Cercetare EDU CER, Ştefan Vlaston, a trimis o sesizare către Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică (ANCS) prin care sesiza "o situaţie de posibil plagiat".

"Prin prezenta, vă sesizez o situatie de posibil plagiat, pentru a fi supusă analizei CNE, conform prevederilor legale în vigoare. Este vorba de două articole ştiinţifice din domeniul comunicaţiilor şi codurilor corectoare de erori, sub semnătura domnului profesor Ioan Mang, a doamnei profesor Erica Mang (soţia ministrului - n.r.), şi a domnului profesor Constantin Popescu, profesori la Universitatea din Oradea", se arăta în sesizare.

Ioan Mang a fost acuzat că ar fi copiat articole ştiinţifice ale unor autori străini, pentru validarea unei decizii într-un astfel de caz fiind nevoie de votul a opt dintre cei 11 membri ai CNE - organism consultativ care funcţionează pe lângă Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică (ANCS), fără personalitate juridică.

PDL a cerut, pe 9 mai, demisia ministrului Educaţiei de atunci, Ioan Mang, "pentru faptul că întreaga operă pe care o are este un plagiat de duzină", după cum a declarat atunci preşedintele PDL, Emil Boc.

Boc a prezentat, într-o conferinţă de presă, un articol al actualului ministru al Educaţiei pe care acesta l-ar fi publicat în 2003 la Craiova şi care, conform PDL, reprezintă "în integralitate o copie a unui alt articol ştiinţific al unor autori japonezi".

Ulterior, premierul Ponta a afirmat că Mang va fi înlocuit la conducerea Ministerului Educaţiei, dacă acuzaţiile de plagiat sunt confirmate, dar că speră să nu fie cazul.

Ioan Mang a spus despre acuzaţia de plagiat că este "o acţiune politică", al cărei scop ar fi crearea de haos în sistemul de învăţământ."Dacă voi fi găsit vinovat de plagiat, voi pleca din învăţământ", a mai spus Mang.

Ioan Mang a precizat şi că lucrările la care se face referire în acuzaţiile de plagiat nu îi aparţin. "Unii cred că îţi fac un bine dacă te pun autor pe nişte lucrări", a mai spus Mang, sugerând că numele lui a fost trecut, fără voia sa, drept autor al respectivelor lucrări.

La 15 mai, Mang şi-a dat demisia din funcţia de ministru al Educaţiei, conducerea ministerului fiind asigurată interimar de Liviu Pop. Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică (ANCS), instituţia pe lângă care funcţionează Consiliul, a precizat că acesta este singura structură instituţională exclusiv competentă să se pronunţe pe cazuri ce pot constitui abateri ale demnitarilor de la normele de bună conduită, în acest context fiind analizată şi sesizarea premierului Ponta, în vederea clarificării acuzaţiilor de plagiat.

În cazul premierului, CNE a decis că acesta nu a plagiat, în timp ce Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) şi Comisia de Etică din Universitatea Bucureşti au stabilit contrariul.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite