VIDEO Intervenţia medicală în premieră care i-a schimbat viaţa unui bărbat aflat în cârje de 15 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ortopedul Jorgaq Tona împreună cu pacientul său, la scurt timp după intervenţia chirurgicală
Ortopedul Jorgaq Tona împreună cu pacientul său, la scurt timp după intervenţia chirurgicală

Un bărbat de 50 ani din Carei, diagnosticat cu coxartroză severă, care de 15 ani se deplasa doar în cârje, iar în ultimele luni nu putea să-şi ridice piciorul mai mult de 10 centimetri de la pământ, a primit o nouă şansă în urma unei intervenţii chirurgicale realizate printr-o tehnică revoluţionară şi complexă, în premieră în Transilvania.

Durerile bărbatului au început în urmă cu 15 ani, iar boala s-a agravat treptat. În ultima perioadă, se deplasa doar în cârje şi lua injecţii de 2-3 ori pe lună, ture de câte 5, căci medicamentele şi terapiile nu-l mai ajutau. 

Singura soluţie, după cum i-au spus medicii, era operaţia de protezare a şoldurilor, adică inserarea unui suport de titan care să-i redea mobilitatea articulaţiilor, intervenţie care ar fi trebuit făcută pentru ambele părţi ale şoldului şi care, realizate separat, ar fi însemnat să-l ţină imobilizat cel puţin un an. 

Căutând alternative, sătmăreanul s-a înscris pe mai multe grupuri de discuţii pe internet. Aşa a aflat, în urmă cu doi ani, că există o tehnică nouă - abord direct anterior minim invaziv -  cu o recuperare mult mai rapidă, dar care la vremea respectivă încă nu era aplicată în România.

Operat la Oradea

Abia recent a văzut că medicii au început să aplice tehnica în spitale din Bucureşti şi Timişoara, iar când s-a programat pentru un nou tratament la Spitalul Pelican din Oradea, ortopedul care l-a consultat, dr. Jorgaq Tona, i-a spus că ar putea fi eligibil nu doar pentru operaţia prin noua metodă, ci chiar pentru operarea ambelor şolduri într-o singură intervenţie, în limbaj medical, fiind vorba despre o artroplastie totală de şold, cu abord direct anterior minim invaziv, bilateral simultan.

operatie

Dacă artroplastii unilaterale s-au mai făcut prin această tehnică în România, cea bilaterală reprezintă o premieră pentru zona de vest a ţării. 

Intervenţia a fost realizată chiar de ortopedul care îl consultase, un medic născut în Albania, crescut în Grecia şi specializat în România şi în Franţa. În vârstă de 40 ani, Jorgaq Tona este medic specialist în ortopedie-traumatologie de 11 ani. A urmat cursurile Facultăţii de Medicină şi Farmacie din Oradea, şi-a făcut specializarea la spitalele Judeţean şi Pelican, iar timp de 3 ani a stat în Franţa, unde a lucrat la spitalul universitar din Dijon, specializându-se în efectuarea artroplastiei totale de şold prin abord direct anterior minim invaziv.

Recuperare rapida

Înai

operatie oradea foto

Înainte şi după operaţie

Operaţia este extrem de complexă şi se realizează cu ajutorul unor instrumente speciale, curbate. Printr-o incizie minoră, de 8-10 centimetri, chirurgul îndepărtează - nu secţionează - muşchii, pentru a introduce suporturile de titan.

Beneficiile sunt multiple. În primul rând, incizia fiind minimă, pacientul nu sângerează, iar pentru că nu se secţionează nervii, durerea este redusă. Plus că muşchii, rămânând întregi, recuperarea este mult mai rapidă.

De altfel, în cazul pacientului sătmărean, intervenţia a durat sub 3 ore, iar a doua zi acesta putea sta deja în picioare, cu ajutorul unei singure cârje, iar după încă două zile umbla fără probleme, urcând şi coborând singur scările.  

„De la 3 la 10 săptămâni poate participa la activităţi cotidiene fără ajutor şi după 10 săptămâni poate avea chiar şi activităţi sportive sau de agrement, fără dificultăţi foarte mari", explică ortopedul Jorgaq Tona.

La doar 40 de ani, dr. Jorgaq Tona (stânga) este singurul medic din Oradea şi printre puţinii din România specializaţi în intervenţii de protezare de şold prin metoda abord direct anterior minim invaziv.


Tehnică de top

proteza

 Artroplastia totală de şold cu abord direct anterior minim invaziv, unilaterală, este o tehnică de top, care se poate aplica la circa 90% dintre bolnavi, fiind exceptaţi obezii, cei cu deformări mari de articulaţii şi cei cu formaţiuni tumorale.

Pentru operaţia bilaterală, pacienţii trebuie să aibă sub 70 de ani şi o stare biologică bună. Cât priveşte costurile, la Spitalul Pelican, pentru operarea unui singur şold pacienţii asiguraţi prin CAS plătesc, pentru un pachet complet incluzând şi proteza, aproximativ 3.000 euro. În cazul unei operaţii bilaterale, costul poate ajunge la 6.000 euro. De reţinut, însă, că aceste preţuri sunt orientative şi pot să difere în funcţie de particularităţile cazului.

Oradea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite