VIDEO Lacul care s-a colorat în roz peste noapte. Ce spun specialiştii despre acest fenomen rar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lacul Lonar din India s-a format în urmă cu 50.000 ani în craterul unui meteorit care a lovit pământul. FOTO: phys.org
Lacul Lonar din India s-a format în urmă cu 50.000 ani în craterul unui meteorit care a lovit pământul. FOTO: phys.org

Un lac din statul Maharashtra din vestul Indiei a devenit roz peste noapte, spre surprinderea localnicilor, dar şi a specialiştilor care explică fenomenul prin faptul că nivelul apei a crescut drastic în ultimul an, generând o creştere accentuată a salinităţii şi înmulţirea algelor.

Lacul Lonar, situat la 500 de kilometri de capitala Indiei, Mumbai, s-a format în urmă cu aproximativ 50.000 de ani.

Cunoscut şi sub denumirea de crater Lonar, lacul este unul sărat şi considerat monument al naturii în India, fiind 

al treilea cel mai mare lac din lume format în craterul unui meteorit.

Situat într-un Parc Natural protejat, lacul este vizitat anual de mii de turişti şi ecologişti, aceştia din urmă fiind şi cei care au sesizat, recent, şi faptul că lacul şi-a schimbat culoarea dintr-un verde albăstrui devenind roz, fotografiile cu lacul aproape purpuriu inundând reţele de socializare. Potrivit phys.org, deşi Lonar şi-a mai schimbat culoarea şi în trecut, transformarea nu a fost niciodată atât de intensă. 

Într-un videoclip postat pe Twitter de Agenţia Guvernamentală de Dezvoltare Turistică Maharashtr, geologul Gajanan Kharat, membru în Consiliul de Conservare şi Dezvoltare al lacului Lonar, a pus fenomenul pe seama căldurii, salinităţii şi a algelor. "Există un exemplu de lac în Iran, unde apa devine roşiatică din cauza creşterii salinităţii. În lacul Lonar, nivelul scăzut al apei poate duce la creşterea salinităţii şi modificarea comportamentului algelor din cauza schimbărilor atmosferice ... acesta poate fi motivul schimbării de culoare. Nu este prima dată când culoarea apei s-a schimbat. ”

"Salinitatea din lac a crescut pe măsură ce nivelul apei a scăzut drastic anul acesta şi a devenit din ce în ce mai cald, ceea ce a avut ca rezultat o supraaglomerare de alge", a mai spus geologul.

Potrivit lui Kharat, algele devin roşiatice la temperaturi mai calde acesta fiind şi motivul pentru care lacul a devenit roz peste noapte.

Sunt, însă, şi specialişti care pun fenomenul pe seama restricţiilor impuse ca urmare a pandemiei de coronavirus, oprirea activităţii în fabrici reducând substanţial poluarea. Unul dintre aceştia este Madan Suryavashi, şeful departamentului de geografie al Universităţii Babasaheb Ambedkar din Maharashtra.  „Nu a existat prea multă activitate, ceea ce ar fi putut, de asemenea, să accelereze schimbarea”, a spus profesorul, pentru AFP, susţinând că s-au colectat probe de apă pentru a determina cauza exactă a fenomenului. 

lac

Specialiştii din India încearcă să afle motivul pentru care lacul preferat al turiştilor şi-a schimbat culoarea peste noapte. FOTO:  phys.org    

Pe aceeaşi temă: 

FOTO VIDEO Fenomen meteorologic rar surprins la Teiuş, lângă Alba Iulia. Cum arată un început de tornadă

Prognoza meteo: Ne aşteaptă o vară de coşmar. Ce se anunţă în luna lui Cuptor, când se întorc ploile devastatoare

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite