Oradea

articolul anterior articolul urmator

Zece foşti parlamentari din Bihor şi Sălaj au deschis proces şi îşi vor înapoi pensiile speciale

6
27 Sep 2021 16:23:16
Autor: Laura Gal
Un grup de 10 foşti senatori şi deputaţi din Bihor şi Sălaj au dat în judecată Parlamentul pentru că îşi vor pensiile speciale înapoi
Un grup de 10 foşti senatori şi deputaţi din Bihor şi Sălaj au dat în judecată Parlamentul pentru că îşi vor pensiile speciale înapoi

Un grup de nouă foşti parlamentari din Bihor şi un parlamentar din Sălaj au înaintat acţiuni în instanţă şi cer înapoi pensiile speciale pe care le primeau înainte de februarie 2021, dată de la care acestea le-au fost tăiate.

Foştii parlamentari au chemat în judecată secretariatele Camerei Deputaţilor şi Senatului, în procesul care se va judeca la Curtea de Apel Oradea, între reclamanţi numărându-se şi politicieni ai PNL şi PSD, care au votat abrogarea pensiilor speciale, ex-parlamentarii susţinând în acţiunea înaintată acum Curţii de Apel Oradea că indemnizaţia li se cuvine pentru că reprezintă, printre altele, „o contraprestaţie în considerarea numeroaselor restricţii şi incompatibilităţi impuse pe perioada mandatului”
 
Interesant este că, deşi abrogarea a fost votată şi de PNL, şi de PSD, o parte dintre reclamanţi sunt politicieni ai celor două formaţiuni politice. Este vorba de fostul primar al municipiului Oradea, Petru Filip, fot senator şi europarlamentar PSD, colegul lui de partid, ex-deputatul Florian Serac, respectiv foştii parlamentari liberali Cornel Popa, Gavrilă Ghilea şi Valeriu Boeriu. Pe lista reclamanţilor se mai află şi fostul deputat Ioan Hulea de la defunctul Partid al Poporului, Mihai Drecin şi Paul Magheru de la PRM, Mircea Mancia (PUNR) respectiv Iuliu Vidu, (UDMR), cel din urmă fiind din Sălaj.

E un merit

Concret, foştii parlamentari solicită anularea Ordinelor de încetare la plată, obligarea celor două secretariate ale Parlamentului României la repunerea în plată a indemnizaţiei începând cu data de 27 februarie 2021, când aceasta le-a fost tăiată şi până la zi, plus cheltuieli de judecată. 
 
Cum îşi argumentează foştii aleşi acţiunea? Potrivit documentelor depuse la dosar, indemnizaţia cuvenită foştilor membri ai Parlamentului este o contraprestaţie socială acordată de lege foştilor parlamentari după împlinirea vârstei standard de pensionare, pentru activitatea desfăşurată în perioada ocupării funcţiei de demnitate publică şi are un caracter mixt (substitutiv şi compensatoriu) căci le este oferită în considerarea „încetării veniturilor salariate ca urmare a ocupării unei funcţii de demnitate publică” şi „a numeroaselor restricţii şi incompatibilităţi impuse pe perioada mandatului”. 
 
Cu titlu prealabil, intimaţii au arătat că indemnizaţia pentru limită de vârstă nu este un drept de asigurări sociale care să atragă competenţa jurisdicţiei asigurărilor sociale ci constituie un beneficiu specific calităţii de fost parlamentar care se achită din bugetul de stat prin bugetul Camerei Deputaţilor şi al Senatului.

E lege

Legea pentru eliminarea pensiilor speciale a intrat în vigoare pe 24 februarie, acest an, actul normativ iniţiat de PSD fiind adoptat cu 357 de boturi pentru şi niciun vot împotrivă. 
 
Potrivit legii, de la data intrării sale în vigoare, încetează plata indemnizaţiilor pentru limită de vârstă acordate în baza prevederilor Legii privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor care prevedea ca parlamentarii care îndeplinesc condiţiile vârsta de pensionare au dreptul, la încetarea mandatului, la indemnizaţie pentru limită de vârstă, dacă nu sunt realeşi pentru un nou mandat.
 
Cuantumul indemnizaţiei se acorda în limita a 3 mandate şi se calcula ca produs al numărului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizaţia brută lunară aflată în plată, nu putea fi mai mare decât venitul net lunar al unui deputat sau senator aflat în exerciţiul mandatului. Pentru mandate incomplete, indemnizaţia pentru limită de vârstă se calcula proporţional cu perioada de mandat efectiv exercitată, dar nu mai puţin de un mandat parlamentar.
 
Cea mai mare pensie specială a fost de 12.000 lei. Potrivit hotnews.ro, statul român plătea aproximativ 37 de milioane lei, anual, pentru pensiile speciale a 870 foşti parlamentari

Vă recomandăm să mai citiţi:

Nepoata părintelui Arsenie Boca are 90 ani şi s-a retras în Bihor. Micile miracole care i-au salvat viaţa VIDEO

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

MV R.
27.09.2021, 16:35:14

Mari ordinari,adevărate putori! Filip Petru a devenit membru PSD după ce a fost membru PD-L,iar ca primar a funcționat ca pedelist,și a fost un zero tăiat în 17 comparativ cu Bolojan.

+17 (17 voturi)
Ionel Marcu
27.09.2021, 18:14:46

Iar?! Porcii! Dar dacă Cîțu ajunge la mâna PSD, o să le dea înapoi pensiile speciale și ăstora și primarilor și o să anuleze plafonarea pensiilor speciale, infima reformă pe care a făcut-o în aproape un an de guvernare.

+14 (14 voturi)
muresan anna
27.09.2021, 16:40:00

Inca o dovada a poltrucilor infometati care ne-au condus si ne conduc! Marii patrioti care s-au sacrificat pentru binele nostru, dar mai ales pentru al lor! Indivizi de cea mai joasa speta!

+16 (16 voturi)
Utilizator Adevărul
27.09.2021, 17:08:43

Comentariu considerat abuziv.

gheorghe deveanu
27.09.2021, 17:17:11

Nerusinarea nu are limite ! Parlamentarii nostri, adevarati "eroi" in lupta cu munca serioasa, cu gandirea strategica, cu interesele Romaniei, vor sa isi mentina pensiile speciale platite din banii nostri, votate tot de ei, pentru ei ! Este urgenta anularea tuturor pensiilor speciale; fiecare sa primeasca atata cat a contribuit la fondul de pensii , daca vrem egalitate reala, si nu vrem ca unii sa fie "mai egali decat altii" !

+5 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările