DOCUMENT Zeci de mii de români beau apă contaminată chimic. Cum explică autorităţile situaţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de mii de locuitori din mai multe localităţi din Bihor au apa potabilă contaminată, potrivit unor analize efectuate de inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, care au găsit atât substanţe chimice, inclusiv arsen, dar şi bacterii periculoase, cum este E.Coli, care poate provoca probleme grave de sănătate.

Monitorizarea reţelelor de apă potabilă este obligatorie pentru distribuitori - primării sau firmele înfiinţate de Consiliile locale - sarcină impusă prin Legea 458/2002 privind calitatea apei potabile diatorie pentru distribuitori, Primării sau firmele înfiinţate de către Consiliile Locale potrivit Legii 458/2002. 

Potrivit actului normativ, verificările se fac de Direcţiile de Sănătate Publică ori laboratoare acreditate, prin prelevarea a 2-4 probe pe an, în urma analizelor fiind stabilit dacă apa este, sau nu, destinată consumului uman. 

Reţele cu probleme

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Bihor monitorizează 11 reţele de apă potabilă în judeţ şi a depistat agenţi patogeni, metale grele, bacterii, în 56 de comune din cele 91 existente. Pe româneşte, mai bine de jumătate din localităţile din judeţ au apa potabilă infestată. 

În cazul oraşelor, din cele 10, doar două nu sunt monitorizate: Aleşd şi Valea lui Mihai. La Aleşd au fost identificate probleme în 2018, când s-a constatat că apa nu era clorinată într-un rezervor de înmagazinare, ci pe reţea, o procedură insuficientă pentru a asigura distrugerea bacteriilor. Acum, Primăria a demarat reabilitarea reţelei de alimentare, iar pe durata lucrărilor nu a mai contractat DSP pentru monitorizare, analizele fiind efectuate de laboranţii Salubri Aleşd, firma care distribuie apa în oraş şi în satul Pădurea Neagră.

La Valea lui Mihai, DSP a sistat în 2018 furnizarea apei potabile din cauza unor depăşiri nepermise, iar de atunci, chiar dacă a reluat alimentarea oraşului, firma Apă Canal Nord-Vest nu a mai chemat inspectorii sanitari să verifice calitatea apei.

Arsen, mangan, bacterii

Ce apă beau bihorenii? Potrivit raportului, în comunele Cetariu, Husasău de Tinca, Drăgăneşti, Tăuteu, Balc, Cherechiu, apa are un conţinut ridicat de fier sau mangan, însă ingerarea lor nu este asociată cu efecte negative directe asupra sănătăţii, dar un consum excesiv de fier este asimilat mai greu de organism.

În comuna Balc, apa are conţinut ridicat de amoniac, în Borod şi Pomezeu conţine sulfaţi, în Paleu şi Husasău de Tinca nitriţi. În Sălard şi satul Sânnicolau de Munte, aparţinând de oraşul Săcueni, inspectorii DSP a găsit un conţinut ridicat de arsen, substanţă otrăvitoare care consumată pe termen lung, poate declanşa cancere. 

Documentul arată, de asemenea, că în 42 de reţele din judeţ, s-au găsit diverse bacterii, iar în 24 dintre ele - în comune precum Cetariu, Curăţele, Lăzăreni, Roşia, Şimian, Cărpinet, Pietroasa, Pomezeu, Buduslău, Lunca, Holod, Bratca, Vadu Crişului, Dobreşti - inclusiv Escherichia Coli, bacterie care poate provoca infecţii intestinale, cu simptome precum diareea, febra şi durerile abdominale puternice. 

Sancţiuni şi avertismente

Cert este că, în urma problemelor găsite, 27 de distribuitori de apă din Bihor sau fost sancţionaţi cu amenzi sau avertismente.

Unii dintre ei, spun reprezentanţii DSP Bihor, nici măcar nu deţineau autorizaţie sanitară de funcţionare: SC Apă Canal Nord-Vest (cu sediul în comuna Borş şi care distribuie apa în mai multe comune conduse de primari UDMR, precum Borş, Roşiori, Cherechiu, Tămăşeu, Buduslău), Primăria Batăr, SC Codru Lunca (firma comunei Lunca), Primăria Husasău de Tinca şi SC Brijana Com (firma comunei Bunteşti).

Restul sancţiunilor s-au dat în comune unde inspectorii sanitari au depistat probleme flagrante, adică acolo unde apa conţine "ingrediente" periculoase, şi anume în Copăcel, Batăr, Tărcaia, Ciumeghiu, Şoimi, Tăuteu, Paleu, Căbeşti, Borod, Holod, Căpâlna, Roşia, Cărpinet, Sălard, Sâniob, Abram, Abrămuţ, Bratca.

Ce a găsit DSP în apa potabilă, în Bihor by LauraGal on Scribd

Vă recomandăm şi: 

Lacurile din care clujenii beau apă au rămas raiul nesimţiţilor cu skijeturi. Guvernul Orban ignoră poluarea gravă

Locuitorii dintr-o comună din Gorj plătesc tarif pentru apă potabilă, dar primesc la robinet un lichid maroniu

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite