84 de denari imperiali romani găsiţi într-o ulcică intactă îngropată pe o tarla

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Detectoristul Marius Irimia a descoperit în judeţul Neamţ o ulcică în care se aflau 84 de denari imperiali romani şi un inel cu motive geometrice. Vasul era întreg, iar monedele din argint din interior erau bine conservate.

Marius Irimia (35 de ani), un bărbat din Piatra Neamţ pasionat de căutarea vestigiilor istorice cu ajutorul detectorului de metale, a reuşit să facă o nouă descoperire la interval de o lună de la ultima sa ispravă de acest gen. Sâmbătă, 13 februarie, el a găsit un vas plin cu 84 de denari imperiali din argint şi un inel tot din argint. 

Descoperirea a fost făcută pe un teren agricol din Gârcina, prima comună pe drumul dinspre Piatra Neamţ spre Târgu Neamţ. După ce a scos la lumină tezaurul, Marius Irimia a predat piesele la Direcţia pentru Cultură Neamţ, de unde au fost trimise, spre expertizare la Complexul Muzeal Judeţean Neamţ.

„Este un vas de tezaurizare păstrat perfect, în care se aflau mai multe monede din argint şi un inel din acelaşi material, cu motive geometrice. Vasul era îngropat la mare adâncime şi tocmai de aceea nu a fost afectat de lucrările agricole, păstrându-se foarte bine“, a declarat Rocsana Josanu, directorul Direcţiei pentru Cultură Neamţ.

După efigiile împăraţilor romani care apar pe monede, se apreciază că tezaurul ar data din secolele I-III d.Hr.

image

A opta descoperire, a doua cu monedele în ulcică 

Marius Irimia mai are la activ alte şapte astfel de descoperiri făcute în judeţele Neamţ şi Bacău, el scoţând din pământ 1050 de monede în decurs de doi ani (fără cele găsite acum). Cea mai recentă descoperire a fost înregistrată luna trecută, pe 11 ianuarie, când a găsit 167 de denari romani din argint şi o broşă din bronz pe raza satului Hârtop din comuna Bârgăuani. 

image

Bărbatul este la a doua descoperire de monede conservate în vase de tezaurizare, după ce, pe 5 mai 2015 a găsit pe un deal aflat între comunele Dragomireşti şi Ştefan cel Mare, în punctul denumit Chiciura, o ulcică plină cu 92 de monede din argint, cele mai multe inscripţionate cu numele împăratului roman Domiţian (81-96 d.Hr.). Vasul nu era intact, dar seamănă destul de bine cu cel scos la lumină acum la Gârcina. 

image

Pentru vestigiile descoperite, Marius Irimia primeşte şi o recompensă din partea Statului Român, care se situează între limita minimă de 30 şi maxim 45% din valoarea pieselor.  

„În funcţie de rezultatul expertizei, se va stabili dacă cel care le-a descoperit, domnul Irimia, va fi, sau nu, recompensat şi dacă da, cu cât“, a mai spus Rocsana Josanu. 

Pe aceeaşi temă:

Indiana Jones din Neamţ: a găsit şapte comori în doi ani şi a dus la muzeu peste 1.000 de monede vechi

Comoara ascunsă în arătură. Cum a descoperit un român exact 200 de monede cu valoare istorică inestimabilă

Tezaur de monede imperiale romane descoperit în Neamţ

Comoara romană din munţii Neamţului. Un inginer silvic a găsit o ulcică cu 92 de denari imperiali, vechi de 2.000 de ani

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite