În caz de bombardament, tot beciurile şi fuga sunt soluţia. Adăposturile antiaeriene, prea puţine

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adăpost de la subsolul unui bloc din Roman FOTO Primăria Roman
Adăpost de la subsolul unui bloc din Roman FOTO Primăria Roman

Adăposturile civile din Neamţ, mai toate aflate la subsolul unor blocuri construite în perioada comunistă, asigură protecţie pentru foarte puţină populaţie. Restul trebuie să se descurce cum vor putea.

Iminenţa unui conflict armat aproape de graniţele ţării, în Ucraina, stat care este înconjurat de masive trupe ruse, a

adus în discuţie situaţia adăposturilor civile pentru populaţia

României, în caz că ar fi nevoie. Zilele trecute, Inspectoratul

General pentru Situaţii de Urgenţă a publicat o listă cu situaţia acestor buncăre din fiecare judeţ şi Bucureşti. 

Responsabilitatea întreţinerii acestora, vreo 4.400 în toată ţara, pentru adăpostirea populaţiei o au, conform Legii 16/1996 (a protecţiei civile), autorităţile publice. În judeţul

Neamţ, există 72 adăposturi de protecţie civilă publice şi private, cele mai multe dintre acestea, 51, aflându-se în municipiul Piatra Neamţ. 

Alte douăsprezece sunt în Roman, două în Târgu Neamţ,

tot atâtea în Bicaz şi cinci în mediul rural. În cel mai mare oraş din judeţ, cel străjuit de culmile împădurite Pietricica şi Cozla, capacitatea adăposturilor este insuficientă, câteva mii, la opopulaţie de circa 100.000 de locuitori. 

Cel mai mare este la Sala Polivalentă. Totuşi, în caz de necesitate, după cum a comunicat primăria, pot fi folosite alte subsoluri tehnice din blocuri. În celălalt municipiu din Neamţ, Roman, cel de la malurile râurilor Moldova şi Siret, există o capacitate de adăpostire a aproximativ 30% din locuitori. 

„Adăposturile sunt prevăzute cu instalaţii de filtroventilaţie, evacuări de urgenţă, substanţe de stingere, mobilier şi echipamente primare de intervenţie. Toate acestea sunt marcate şi simbolizate corespunzător, conform legislaţiei  în vigoare“, a declarat, pentru Monitorul de Neamţ, Dragoş Toma, purtătorul de cuvânt al Primăriei municipiului Roman. 

Doar cinci adăposturi în rural 

Buncărele din Roman ar putea adăposti circa 19.700 de persoane (32%), dintr-o populaţie de aproximativ 54.000, conform recensământului din 2011. Reprezentanţii administraţiei locale susţin că alte 300 de subsoluri de blocuri se pot amenaja ca adăposturi, acestea trebuind să fie operative cu 24 de ore înainte de ocupare. În oraşul de sub Cetatea Neamţ, capacitatea de adăpostire a populaţiei este cam aceeaşi ca la Roman. 

adapostpiatra

Toate adăposturile din Piatra Neamţ sunt funcţionale FOTO Primariapn.ro

„La Târgu Neamţ, avem două adăposturi pregătite şi igienizate anul trecut. Cred că în acestea

putem adăposti cam 30-35% din populaţia oraşului (circa 13.000 de persoane - n.r.). Unul din ele se află în zona gării şi un al doilea în zona centrală, ambele fiind modernizate, conform prevederilor

legale“, a declarat primarul Daniel Harpa. În oraşul de sub marele baraj de pe râul Bistriţa, Bicaz, lucrurile par a sta ceva mai bine, dar şi numărul locuitorilor este cel mai mic din aşezările urbane ale Neamţului. 

„În oraşul nostru există un adăpost antiaerian în subsolul policlinicii, dar avem pregătite astfel de spaţii şi în clădirile de la spital. Un alt spaţiu de adăpostire este cel de la blocurile ANL. A fost revizuită capacitatea de adăpostire a tuturor subsolurilor de la blocurile construite în perioada 1950 - 1955. Per total, Bizazul are o capacitate de a adăposti 2.500 - 3.000 de persoane“, a precizat primarul Nicolae Sălăgean. 

În ceea ce priveşte mediul rural, lucrurile stau prost. Există adăposturi doar în cinci comune: Săvineşti, Tarcău, Cordun, Piatra Şoimului şi Taşca. Existenţa lor se datorează faptului că pe teritoriul lor sunt sau aufost mari combinate industriale şi unităţi militare ori depozite de armament. Altfel spus, soluţia este cea de pe vremea bunicilor, adăpostul în beciul casei sau prin păpuşoaie. 

Vă mai recomandăm să citiţi: 

Faptă revoltătoare la o mănăstire din Neamţ. A furat cadourile pregătite de măicuţe pentru copiii orfani

Fost senator, condamnat pentru omor din culpă. Familia victimei primeşte despăgubiri de 160.000 de euro

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite