VIDEO Imaginea uluitoare surprinsă pe un vârf montan din România pe data de 7 mai: „Poate vă era dor de alb!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Decor hibernal fotografiat joi, 7 mai, pe Ceahlău FOTO Facebook/ Masivul Ceahlău
Decor hibernal fotografiat joi, 7 mai, pe Ceahlău FOTO Facebook/ Masivul Ceahlău

Cel mai gros strat de zăpadă era, dimineaţă, la Bâlea Lac, 136 de centimetri, iar pe Ceahlău, de la cota 1.200 era strat de ninsoare şi - 3 grade

 De câteva zile, România a trecut prin mai multe anotimpuri, primăvară şi vară, iar astăzi, în unele zone, a venit iarna. Se poate spune că anotimpul rece nici n-a plecat din unele locuri, pentru că deşi temperaturile au fost de circa 20 de grade Celsius, stratul de zăpadă nu s-a topit în totalitate, iar noaptea trecută şi în această dimineaţă a devenit mai consistent. 

În Neamţ, un front de aer rece, care încă se mai manifestă, a adus grindină şi ploi în zona de şes, iar în masivul Ceahlău, zăpadă era de la cota 1.200 de metri, după cum a declarat Raul Papalicef, şeful Serviciului Salvamont  

Pe munte, ploile s-au transformat rapid din ploaie în ninsoare, astfel că la Staţia meteo Toaca (la baza vârfului de 1.904 metri) meteorologii au măsurat în această dimineaţă, la ora 09.00, 2 centimetri de nea. 

De altfel, din cauza precipitaţiilor lichide, care s-au transformat în zăpadă, pereţii şi acoperişul clădirii staţiei apareau ca fiind într-un decor selenar, cu omătul depus peste tot. 

În masiv, vântul a viscolit puţina zăpadă, astfel că în unele locuri stratul era de un metru şi chiar mai mult, iar vizibilitatea era foarte scăzută.

La Bâlea Lac, zăpadă de 136 de centimetri

„A nins de la 1.200 de metri în sus, dar nu este prea multă zăpadă, mai mult a viscolit şi dacă ninge cîţiva centimetri şi bate vîntul se adună şi jumătate de metru. Sunt cam patru grade în Durău (staţiunea de la poalele muntelui, la cota 700 de metri - n.r.). Ce s-a întîmplat acum nu este ceva neobişnuit, au fost ani când la acest moment era strat consistent de zăpadă. Pare neobişnuit pentru că a fost o iarnă blândă şi lipsită de zăpadă, atâta tot, în rest nu este nici o noutate. De regulă zăpada de pe Ceahlău dispare la sfârşit de mai, început de iunie, altfel spus e ceva obişnuit. Nici zăpada de acum nu va ţine mult, e vorba de un episod“, a declarat Raul Papalicef, şeful Salvamont Neamţ. 

Zăpadă puţină era şi în Semenic, 1 centimetru, la polul opus fiind zona Bâlea Lac, meteorologii măsurând un strat consistent - 136 de centimetri. Peisaj de basm era şi în arealul cabanei Giumalău, în Rarău, de la cota 1.700 de metri totul fiind alb. 

La Vârfu Omu erau 56 de centimetri, iar în munţii Ţarcu erau nouă centimetri de zăpadă. Revenind în Neamţ, frig a fost în această dimineaţă şi în restul teritoriului, la ora 08.00 termometrele indicând -3 grade Celsius pe Ceahlău, iar în Piatra Neamţ şi Roman erau valori termice de 5 grade. 

Dacă Florar a debutat cu temperaturi de 25 de grade, perioada imediat următoare va fi cu variaţii termice, în numai cîteva zile fiind emise mai multe avertizări şi informări de vreme rea. Nici nu a expirat

bine prima atenţionare cod galben de ploi consistente, că meteorologii au emis două noi avertizări. 

Prima este valabilă în toată ţara de pe 5 mai, ora 15.00 şi pînă astăzi, 7 mai, la ora 20:00, anunţându-se intensificări ale vântului, ploi moderate cantitativ şi precipitaţii mixte la munte.

Vânt puternic şi ninsori la munte

 „În intervalul menţionat, în cea mai mare parte a ţării temporar vor fi intensificări ale vântului, cu viteze la rafală în general de peste 45- 55 km/h. La munte, rafalele vor depăşi 60-70 km/h şi se vor semnala

precipitaţii mixte. Local şi temporar va ploua moderat cantitativ şi vor fi perioade cu manifestări de instabilitate atmosferică (averse ce pot avea şi caracter torenţial, descărcări electrice şi izolat căderi de grindină). În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor depăşi 15-25 l/mp şi punctiform 30 l/mp“, conform ANM.

Simultan cu informarea prezentată, de ieri, de la ora 06.00 şi până astăzi, la ora 20.00, mare parte din ţară este sub avertizare cod galben ce vizează zona montană înaltă unde se anunţă intensificări ale

vântului şi viscol. 

„Vîntul va avea intensificări cu rafale de peste 90-100 km/h, iar cu precădere în Carpaţii Meridionali, mai ales în noaptea de miercuri spre joi (6/7 mai) şi pe parcursul zilei de joi (07 mai), va sufla tare, cu viteze de peste 110-120 km/h. Temporar, la altitudini de peste 1.700 m, se vor semnala precipitaţii predominant sub formă de ninsoare şi local va fi viscol, iar vizibilitatea va scădea semnificativ“, mai spun meteorologii. 

Ceva mai bine din punct de vedere termic se anunţă a fi vineri, 8 mai, când va fi cer variabil cu soare, la amiază fiind estimate 17 grade. Noaptea aduce cer degajat şi o minimă de 9 grade. Sâmbătă, 9 mai este aunţat cer variabil şi temperaturi diurne de peste 20 de grade, în timp ce duminică, 10 mai, maximele vor gravita în jurul valorii de 25 de grade şi chiar mai mult. 

După cum se vede, începutul lunii mai 2020 a însemnat trecerea prin trei anotimpuri în decurs de

câteva zile: primăvară, vară şi iarnă.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite