Piatra Neamţ

articolul anterior articolul urmator

Întorsătură gravă în cazul celor doi copii ai Cameliei Smicală, preluaţi de statul finlandez. Ministrul Muncii, chemat să se implice în salvarea minorilor

3
2 Nov 2017 15:27:51
Autor: Florin Jbanca
Maria şi Mihai stau departe de mama lor din 2016 FOTO: Facebook
Maria şi Mihai stau departe de mama lor din 2016 FOTO: Facebook

Cei doi copii minori ai Cameliei Smicală aflaţi de aproape doi ani în centre de plasament din Finlanda aşteaptă să revină alături de mama lor.

Cazul celor doi copii minori ai Cameliei Smicală, medicul român care trăieşte o adevărată dramă în Finlanda, a ajuns şi pe masa ministrului Muncii şi Justiţiei Sociale, Lia Olguţa Vasilescu. Deputatul Doru Petrişor Coliu, care reprezintă românii din Diaspora, a adresat o interpelare ministrului cu o săptămâna înainte ca o delegaţie din România să vină în Finlanda pentru a discuta problema Mariei (10 ani) şi a lui Mihai (11 ani), copiii Cameliei Smicală Jalaskoski, aflaţi în centre de plasament de aproape doi ani.
 
În preambului interpelării, deputatul precizează că celor doi copii li se condiţionează vizitele familiei de renunţare la orele de balet sau de renunţarea la slujbele religioase. Mai mult, deputatul îi aduce la cunoştinţă ministrului că băiatului (Mihai) i s-a comunicat „fără să existe în prealabil un consult de specialitate, că are ADHD şi va primi tratament (amfetamina)“, drept pentru care demnitarul este solicitat să răspundă la o serie de întrebări pe tema delegaţiei române care se va deplasa în Finlanda în luna noiembrie:
 
„Din delegaţia care se va deplasa în luna noiembrie 2017 în Finlanda va face parte şi un psiholog specializat în psihologie infantilă? Intenţionaţi să solicitaţi un consult psihologic al copiilor, corect, competent şi neutru?“ sunt două din întrebările adresate de către deputatul Coliu. 
 
Acesta îi reaminteşte ministrului Olguţa Vasilescu gafa făcută la precedenta vizită a delegaţiei române în Finlanda, din septembrie, atunci când, în loc de un psiholog care să evalueze starea psihică a celor doi minori, a fost trimis un...economist.  
 
Luarea de atitudine a deputatului de Diaspora nu este singulară, şi deputatul PNL de Neamţ Mugur Cozmanciuc adresându-se ministrului românilor de pretutindeni:
 
„Înţeleg suferinţa doamnei Camelia Smicalā şi a copiilor, de aceea prin prisma atribuţiilor ce îmi revin în calitate de parlamentar de Neamţ am transmis o nouă solicitare Ministerului Românilor de Pretutindeni pentru a vedea care este evoluţia acestui caz. Cazul doamnei doctor continuă să fie o prioritate pe agenda de lucru a ministrului pentru românii de pretutindeni… Am încredere că pe cale legală şi prin dialog această situaţie va fi rezolvată cât mai curând“, spune deputatul Mugur Cozmanciuc.
 

„S-au săturat de moftul nostru de a fi o familie“ 

 
Veştile transmise de Camelia Smicală despre starea copiilor ei aflaţi în centre de plasament din Finlanda de aproape doi ani nu sunt deloc bune. 
 
„Copiii mei strigă de un an şi şapte luni că vor acasă. Vocea Mariei a devenit mai timidă în ultimul timp, pentru că este dominată de teamă, după cum v-am spus zilele trecute, şi nu era doar o impresie... În compensaţie, Maria şi-a creat o realitate de rezervă, în care fiecare zi este urmată de un MÂINE, când va merge acasă. Asta este metoda ei de a rezista“
 
Femeia dezvăluie că fiul ei a fost ameninţat că va fi diagnosticat cu ADHD, fără un consult de specialitate şi va primi tratament cu amfetamina. 
 
„...cei de la social au obosit. S-au săturat de mofturile lui. S-au săturat de moftul nostru de a fi o familie. Ca atare, Mihai a fost ameninţat de curând că va fi diagnosticat cu ADHD. Cu alte cuvinte, dacă nu au reuşit să-i anihileze voinţa de a reveni în familia lui prin intimidări, ameninţări şi minciuni, acum s-au hotărât să-l liniştească prin metode medicale, şi să-l decredibilizeze printr-un diagnostic. Adică, cine să ia în serios un copil care suferă de tulburări psihice?“, mai spune mama celor doi copii. 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Octavian Remus Mocanu
2.11.2017, 15:51:56

Din pacate mama copiilor continua cu urzelile neverosimile din familia de comportamente care au si dus-o in situatia delicata in care a ajuns - asta e aia care s-a gandit ca e o buna idee sa se bata cu mardeiasii statului veniti sa-i ia copiii, in loc sa-si caute dreptatea (daca are asa ceva) in mode legal si decent. D-na doctor in mod bizar n-a aflat ca birocartiile de pe oriunde pot gresi, si ca asta e un motiv de celebrare ptr cei care apoi isi cer dreptatea. Autoritatile romane, ele incompetente ca de obicei... Nu c-as spera cumva ca daca ajungea pe acolo, un psiholog roman ar fi pus neaparat un diagnostic diferit de cel al unui psiholog finlandez (daca chiar exista un diagnostic), dar daca tot e sa se faca de kk, macar s-a incerce o bruma de competentza.

0 (2 voturi)
Radu Mircea
2.11.2017, 17:15:21

# O. R. M. Nici doctorita ( la care ma asteptam la mai multa minte ) , nici prapaditii aia de Bodnariu nu inteleg un lucru : Odata ajunsi in tara de adoptie DE BUNA VOIE , ESTI OBLIGAT SA RESPECTI LEGILE TARII DE ADOPTIE . Chiar daca nu-ti par drepte , chiar daca vin in contradictie cu convingerile lor religioase . Nimeni nu i-a obligat sa emigreze .

0 (2 voturi)
Octavian Remus Mocanu
2.11.2017, 17:27:36

Evident. Nici acum nimeni n-o tzine cu fortza in Finlanda - e libera sa se mute in vestitul judet Neamtz oricand... In afara de intelegere fapt e totusi ca avem nevoie si de obisnuinta. Reflexele vechi, mor greu. Vorbesc aici si din proprie experienta. D'aia se chinuie amaratzii aia de nordici sa educe copiii in spiritul locului, stiu ei foarte bine ca gloabele batrane nu mai invata trucuri noi.

0 (2 voturi)