Piatra Neamţ

articolul anterior articolul urmator

Şase turişti pierduţi în viscol pe Ceahlău, recuperaţi de salvamontişti după o oră şi jumătate de căutări

0
8 Mar 2015 18:43:44
Autor: Florin Jbanca
Turiştii s-au pierdut din cauza viscolului puternic şi a vizibilităţii reduse FOTO Adevărul
Turiştii s-au pierdut din cauza viscolului puternic şi a vizibilităţii reduse FOTO Adevărul

Salvamontiştii nemţeni au avut parte în acest week-end de cea mai dificilă operaţiune de salvare din acest sezon. Şase turişti din Iaşi au cerut ajutor vineri seară după ce s-au rătăcit din cauza viscolului puternic şi a vizibilităţii reduse.

Vineri, 6 martie, echipele de salvare montană au fost alertate de către Dispeceratul Naţional Salvamont la ora 18.52 şi apoi de ISU Neamţ că şase persoane cereau ajutor după ce se rătăciseră în zona vârfului Ocolaşul Mare. De menţionat că zona este sub protecţie şi este interzisă accesului turiştilor. 
 
„În zona superioară a masivului Ceahlău era un viscol crâncen, vizibilitatea era sub 5 metri, iar viteza de îngheţ a vântului (wind chill) era în jur de -22, în scădere. Echipa care urcase în acea zi din Durău spre Baza Dochia avusese ea însăşi dificultăţi, iar timpul parcurs a fost aproape dublu decât cel obişnuit”, descrie condiţiile de căutare Raul Papalicef, şeful Serviciului Salvamont Neamţ. 
 
Acesta a precizat că în afara telefoanelor de la diverse instituţii care sunau pentru a cere informaţii, singurii care şi-au oferit ajutorul au fost cei de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ.
 
„Din păcate, în situaţia de faţă eram, ca de multe ori de altfel în operaţiunile din acea zonă, pe cont propriu. O oră şi jumătate s-au cercetat zone din Ocolaşul Mare, Vârful Ghedeon şi Piata Lată-Schit, fără nici un rezultat”, a menţionat Papalicef.  
 
Cum situaţia devenea dramatică, o a doua echipă se pregătea să plece în căutări cu un snowmobil de la centrul Salvamont Durău spre zona La Scaune, pentru a continua căutările. Şeful ISU Neamţ, colonel Ioan Niţică, a fost informat telefonic de Raul Papalicef că echipele de căutări nu găsiseră indicii care să confirme prezenţa oamenilor în zona indicată (Ocolaşul Mare).  
 
„La câteva minute am fost sunat de catre dumnealui şi mi-a spus că ascultase din nou convorbirea dintre victime şi jandarmerie şi în acea convorbire respectivii menţionau că trecuseră pe lângă un indicator cu mai multe săgeţi. Atunci am realizat că de fapt rătăciţii erau undeva în zona Stănile - Jgheabul lui Vodă, pe versantul vestic al masivului. Echipa de intervenţie a coborât din zona Ocolaşului spre acea zonă unde la ora 20.35 a găsit grupul de turişti”, a mai spus Raul Papalicef.
 
În jurul orei 22.29 turiştii au ajuns însoţi de salvamontişti la cabana Dochia, membrii grupului fiind în stare uşoară de hipotermie. O singură persoana era în stare avansată de epuizare.
 
Salvamontiştii estimează că având în vedere condiţiile meteo, dacă operaţiunea nu ar fi fost încununată de success, şansele de supravieţuire ale grupului erau minime.
 
 
Pe aceeaşi temă: 
 
Zece sfaturi utile dacă te rătăceşti pe munte. Cum te orientezi dacă ieşi din traseul marcat şi de ce trebuie să te fereşti ca să nu-ţi pui viaţa în pericol
 
Cele patru puncte mortale de pe traseele din Ceahlău
 
Misiune extremă de salvare în Ceahlău pentru un turist căţărat pe o stâncă. Tânărul risca să cadă în gol 17 metri, dar s-a agăţat de un brăduţ

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările