Şcoala redeschisă la Piatra Neamţ de Ticu Lăcătuşu, după 30 de ani. Câţi oameni au venit la cursul festiv de alpinism din 1989

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ticu Lăcătuşu, mentor pentru cursanţii care vor să practice escalada şi alpinism FOTO: Florin Jbanca
Ticu Lăcătuşu, mentor pentru cursanţii care vor să practice escalada şi alpinism FOTO: Florin Jbanca

Constantin (Ticu) Lăcătuşu, primul român care a urcat pe Everest (17 mai 1995), a redevenit în aceste zile mentor pentru iubitorii de alpinism şi escaladă.

La sediul Clubului Montan Român din Piatra Neamţ, unde a amenajat un spaţiu special, el îi îndrumă pe primii cursanţi care s-au înscris la lecţiile de căţărat pe structură artificială.    

„Cursul este de alpinism şi educaţie montană, iar scopul este ca participanţii să înveţe tehnici de escaladă şi alpinism pe panouri artificiale şi pe perete de stâncă. Facem şi educaţie ecologică, o să mergem şi pe lac cu caiacul, rafting pe ape repezi, schi în sezonul de iarnă. În ce priveşte vârsta, nu avem limite“, spune Ticu Lăcătuşu, impresionat de voinţa celor mai mici cursanţi, Rareş (7 ani) şi Gabriel (9 ani).

Pe parcursul unui an, cei care doresc să afle şi să experimenteze frumuseţea acestui sport au ocazia de a învăţa tehnicile de bază, noţiuni despre echipamentele specifice, dar pot afla şi detalii inedite din experienţele montane ale celebrului alpinist român.  

„Ieşirile le vom face în Cheile Bicazului, Cheile Şugăului şi pe muntele Ceahlău. La final voi acorda şi un certificate de absolvire, dar importante sunt cunoştinţele cu care vor rămâne şi faptul că vor avea noţiunile necesare şi ceva experienţă pentru a practica alpinismul“, mai spune Ticu Lăcătuşu.

Ticu

Alpinistul îşi aminteşte că în perioada studenţiei, chiar în anul I de facultate de la Bucureşti, a participat la un astfel de curs, suţinut de profesorul Dan Vasilescu, la clubul Universitatea. 

„Cursul se numea de iniţiere în alpinism şi ţinea un an: făceam teorie în timpul săptămânii şi aveam ieşiri în weekend prin Bucegi. În Bucureşti mai făceam căţărări prin copaci. Dan Vasilescu mi-a fost primul antrenor. Începeam cam 100 şi terminau vreo 30-40“, îşi aminteşte Lăcătuşu. 

Cu cele învăţate la clubul din Bucureşti şi cu pasiunea alpinismului, Ticu Lăcătuşu a deschis, pentru prima dată, la Piatra Neamţ un astfel de curs, care s-a dovedit de real interes: 

   

„În 1988-1989 am înfiinţat secţia de alpinism în cadrul clubului sportiv Petrodava şi am desfăşurat la Piatra Neamţ primul curs de iniţiere în alpinism. Am avut 35 de cursanţi, cu foarte multă teorie şi căţărări pe muntele Pietricica şi în Cheile Bicazului. De la Bucureşti venea profesorul Dan Vasilescu, iar aici, în oraş, aveam sprijinul profesorului Brânzei, pentru partea de schi, respectiv medici care predau lecţii de prim-ajutor“.

Un episod de neuitat a fost cu ocazia întâlnirii de final, în care s-au acordat şi diplomele de absolvire a cursului, pe 19 decembrie 1989, imediat după ce începuse revolta la Timişoara. 

„În Casa de Cultură din Piatra Neamţ, care avea o capacitate de 800 de locuri, se adunaseră 1000 de oameni. Cred că în nici o sală din România nu mai fuseseră la un loc atâţia participanţi pentru un eveniment de alpinism. Veniseră pentru că erau invitaţi alpiniştii Emil Coliban şi Taina Duţescu, care au făcut prezentări cu expediţii din Alpi, Caucaz, Alaska şi Himalaya“, şi-a amintit Ticu Lăcătuşu.  

Ticu
Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite