Şcoala lui Ticu Lăcătuşu din Nepal prinde contur. Cum i-a găsit alpinistul român pe copiii din sătucul devastat de cutremur

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ticu Lăcătuşu, între elevii care învaţă într-o baracă din bambus FOTO: Facebook/Constantin Lăcătuşu
Ticu Lăcătuşu, între elevii care învaţă într-o baracă din bambus FOTO: Facebook/Constantin Lăcătuşu

Alpinistul român a revenit în Jethal, locul unde se pune în practică proiectul umanitar destinat copiilor rămaşi fără şcoală după cutremurul din 2015.

După ascensiunea pe Ama Dablam, Ticu Lăcătuşu a făcut o oprire la Jethal, un sat situat la 110 kilometri de capitala Nepalului, Kathmandu, grav afectat de cutremurul din primăvara anului 2015. Aici se pune în practică, din toamna trecută, proiectul iniţiat de cel mai titrat alpinist român pentru ajutorarea copiilor care nu au unde să înveţe.

„Ştirile din presa de acolo anunţă că 1 milion de copii nepalezi înca nu merg la şcoală. Pentru ca nu au unde. Cutremurul devastator de anul trecut a fost nemilos“, spune Ticu Lăcătuşu pe pagina sa de Facebook.

Printr-o campanie umanitară demarată în toamna trecută, alpinistul din Piatra Neamţ şi cei care au vrut să i se alăture, şi-au propus să ridice o şcoală nouă, cu două corpuri de clădire. Zilele trecute, însoţit de alpinistul sucevean Sebi Paulenco şi de fotojurnalistul britanic Julian Bound, Ticu Lăcătuşu a mers la faţa locului pentru a vedea care este stadiul lucrarilor la şcoala construită de Clubul Montan Roman şi partenerii săi, în cadrul proiectului We Love Nepal. 

„Localnicii, în frunte cu primarul, directorul şcolii şi ceilalţi profesori şi mai ales copiii ne-au primit cu multă căldură. Imaginile ataşate ilustrează destul de bine cum arată acum cele 2 clădiri ale şcolii, fiecare cu câte 3 clase. Au rămas de procurat şi montat ferestrele, uşile, tavanul fals în interior, mobilierul. Plus finisajele pereţilor, atât în interior, cât şi în exterior“, spune Ticu Lăcătuşu.

Ticu

Alpinistul menţionează, însă, că pozele nu au cum să surprindă efortul extraordinar depus pentru amenajarea celor două terase şi lucrprile de fundare într-un teren în pantă extrem de dificil. 

„Câteva sute de localnici au lucrat aici, până acum. Deoarece până în prezent nu am reuşit să asigurăm întreaga sumă necesară finalizarii proiectului am decis împreună cu partenerii nepalezi ca mai întâi să ne concentrâm pe una din clădiri pentru a fi terminată cât de curând. Pentru a doua clădire şi realizarea protecţiei celor două terase contra eroziunii pluviale am stabilit un nou termen, sfârşitul lui mai 2017, înainte de venirea musonului. Sperăm ca până atunci să reuşim să procurăm şi ultimele resurse financiare necesare“, mai spune Ticu Lăcătuşu.

Cum să înveţi despre e-mail fără computer 

La momentul vizitei în Jethal, Ticu Lăcătuşu şi cei doi prieteni care l-au însoţit i-au găsit pe copii studiind în nişte barăci din bambus improvizate. Uimirea alpinistului şi a celorlalţi musafiri a fost să descopere că cei mici făceau lecţii despre e-mail, o noţiune pe care o deprindeau doar la nivel teoretic, neavând pe ce să pună în practică cele învăţate.   

„Când i-am vizitat învăţau despre <email> ca despre o noţiune total abstractă. Nu au apelat niciodată la aşa ceva pentru simplul motiv că nu au calculatoare“

Ticu

Copiii din sătucul nepalez vor avea însă în curând parte de echipamente adecvate pentru a putea aplica cele învăţate spune alpinistul, prin grija unui bun prieten, conaţional care locuieşte în Canada.  

„Gândul mi-a fugit instantaneu la prietenul Cristian Păun, românul nostru de la K2 Systems Canada, de care am mai amintit aici. Tocmai aflasem că terminase de procurat, pregătit şi împachetat un ajutor IT constând în cca 20 calculatoare, imprimante, DVD-uri educaţionale, kit comunicaţie şi conexiune internet. Totul este pregatit în Canada cu destinaţia Jethal, Nepal. Bravo, Cristian !!! Eu, cel puţin, sunt mândru să am aşa conaţionali, fie ei în România sau oriunde în lumea asta“, a mai precizat Ticu Lăcătuşu. 

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite