Şeful CJ Neamţ a invitat partidele „la consultări” pentru numirea noii conduceri a spitalului morţii, dar a primit un răspuns dur: „Un călău!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ionel Arsene, preşedintele CJ Neamţ FOTO Adevărul
Ionel Arsene, preşedintele CJ Neamţ FOTO Adevărul

Preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, Ionel Arsene, i-a chemat la consultări pe reprezentanţii partidelor din CJ, în încercarea de a desemna un nou director la spitalul unde au murit zece pacienţi.

Ionel Arsene, preşedintele CJ Neamţ, a invitat la discuţii membrii partidelor care au reprezentare în legislativ, câte trei de la fiecare, tema întrunirilor fiind desemnarea unui manager la Spitalului de Urgenţă Piatra Neamţ, după ce ultimul director, Lucian Micu a rezistat în funcţie exact trei săptămâni, demisia survenind astăzi, 17 noiembrie. 

Gestul şefului CJ poate fi considerat ca un pas înapoi în

disputele cu adversarii politici sau că este dispus dialogului, dar lucrurile nu stau chiar aşa. 

După ce a numit directori după bunul plac, şase din cei opt în doar 11 luni, incendiul catastrofal de la spital, unul soldat cu zece morţi, l-a adus şi pe el în centrul atenţiei opiniei publice din ţară, imaginea sa având de suferit. 

Este posibil ca invitaţia la consultări să fi avut rostul de a arăta că este conciliant, că pune interesul spitalului mai presus de orgolii, chemând la negocieri, pentru că dacă numea el alt manager putea „deconta“ alte critici. 

Mai trebuie menţionat că, deşi Ionel Arsene a câştigat un nou mandat în fruntea CJ, nu mai are majoritate în legislativ, PSD având 14 consilieri, alianţa PNL - USR - Pro România însumează 18, la care s-ar putea aduna şi cei trei de la PMP. Totuşi, acest lucru nu-l poate împiedica pe preşedinte să numească, după placul lui, alt director la unitatea sanitară. 

Consultările au avut loc marţi, de la 9.30 fiind convocaţi reprezentanţii PNL, de la 10.00 cei de la USR, la 10.30 - PMP, la 11.00 - Pro România şi la 11.30 cei de la PSD. 

„Voi consulta reprezentanţii partidelor politice ce alcătuiesc forul legislativ nemţean şi voi strânge propuneri de la aceştia pentru a desemna un manager interimar care să asigure funcţionarea spitalului, până când noul manager ce va ocupa funcţia prin concurs va prelua conducerea. (...) Nu am cuvinte să îmi exprim regretul faţă de tragedia fără limite de la Spitalul Judeţean. (...) Regrete eterne pentru nemţenii care au sfârşit atât de tragic! Sunt cu sufletul alături de familiile greu încercate“, a scris, pe Facebook, Ionel Arsene, înainte de consultări. 

Numai că, supriză: iniţiativa a fost boicotată de toate partidele, probabil mai puţin colegii social-democraţi.

Sarabanda directorilor la Spitalul Judeţean

„Nu vom merge la această întâlnire, nu în aceste condiţii. Refuzăm să cădem pradă unei mişcări mârşave electorale. Politizând în continuare o tragedie, fără legitimitate, PSD invită la negocieri. Mai mult, «invită la unitate» şi «se adresează oamenilor». Ionel Arsene este omul care a numit un management dezastruos la spital în ultimii 4 ani. (...) Arsene este parte a decidenţilor care au politizat această instituţie care este acum în plin haos“, au transmis copreşedinţii USR - PLUS Neamţ, Iulian Bulai şi Ioan Meraru. Într-un comunicat, ei mai arată că îi cer demisia lui Ionel Arsene, pentru că nu mai are legitimitate, iar soluţia pentru spital ar fi organizarea unui concurs pentru postul de director. 

Pe aceeaşi lungime de undă s-a aflat şi Mugur Cozmanciuc, preşedintele PNL Neamţ: „Ionel Arsene a făcut prea mult rău pentru a mai putea fi parte a oricărei decizii cu privire la Spitalul Judeţean Neamţ. Consecinţele deciziilor lui au fost tragice pentru nemţenii care şi-au găsit sfârşitul în locul în care ar fi trebuit să fie salvaţi. Pentru familiile lor. Pentru cadrele medicale rănite. Pentru toţi cei care se zbat

acum între viaţă şi moarte. Pentru toţi locuitorii Neamţului care îl plătesc, din taxele şi impozitele lor. Pentru toţi aceştia, Ionel Arsene este un călău!“. 

La Spitalul Judeţean Neamţ, unii dintre directori au avut mandate foarte scurte, chiar de câteva zile şi o săptămână. Până pe 18 decembrie 2019, director a fost economistul Codruţ Munteanu, de pe 19 decembrie 2019 până pe 17 martie 2020 chirurgul Alexandru Juncu, iar pe 17 martie a urmat Toader Mocanu, fost prefect şi senator de Neamţ. 

Pe 3 aprilie, era desemnat doctorul Florin Apostoaie, fost director al Spitalului Târgu Neamţ, era numit în locul lui Mocanu, care-şi dăduse demisia din motive de sănătate, iar pe 10 aprilie Apostoaie era revocat, funcţia revenindu-i epidemiologului Daniela Marcoci, care preciza că va fi director doar pe perioada stării de urgenţă. Pe 17 mai, Marius Ghineţ era instalat ca noul manager al spitalului, lucru care l-a făcut „vedetă“ în ţară, deoarece avea o firmă de pompe funebre, dar a rezistat doar trei zile, fiind demis, pe 20 mai, de Ionel Arsene. 

A urmat medicul Silviu Verzea, care a decis să părăsească postul prin demisie, după ce presa a difuzat filmări şi poze în care se vede cum bătrâni erau ţinuţi cu orele în curtea spitalului noaptea, sub cerul liber, pe scaune. A urmat Lucian Micu, fost primar al municipiului Roman, care şi-a pierdut funcţia din cauza unei incompatibilităţi, el rezistând ca director de spital 21 de zile, demisia fiind consemnată astăzi, 17 noiembrie 2020.

Vă mai recomandăm să citiţi:

Medicul-erou Cătălin Denciu are COVID-19. Acesta a mai fost infectat şi în aprilie cu noul coronavirus

Drama politicianului externat din spitalul groazei cu câteva ore înainte ca socrul său să ardă de viu

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite