Ţinutul Zimbrului, promovat pe un canal internaţional. Care sunt destinaţiile eco-turistice de poveste din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O iniţiativă de punere în valoare la nivel mondial a eco-destinaţiilor din România a fost lansată zilele trecute. Timp de şapte săptămâni, pot fi văzute tot atâtea filme despre cele mai spectaculoase şi pline de farmec zone din România.

Primul film realizat în această campanie, trailerul Descoperă Eco-România, a fost lansat pe 26 noiembrie, pe canalul YouTube. Vor urma, săptămânal, pelicule despre Ţara Haţegului - Retezat, Ţinutul Zimbrului, Eco Maramureş, Băile Tuşnad şi împrejurimile, Ţara Dornelor, Pădurea Craiului şi Colinele Transilvaniei.

„Ţinutul Zimbrului, este o zonă care adăposteşte o moştenire spirituală şi naturală fără preţ, meleaguri pline de har divin, aflate la graniţa dintre realitate şi basm. Reapariţia zimbrului în libertate, după ani de eforturi, este chiar ca o poveste întrupată. Specificul zonei este dat de împletirea frumuseţilor naturale cu valorile culturale şi spirituale. Comunitatea monahală prezentă aici este a doua ca mărime din Europa (după cea de la Muntele Athos), satele monastice (Văratec, Agapia, Neamţ), cu modul lor deosebit de organizare, reprezintă un unicat European“.

Aşa sună descrierea făcută de cei care au pus la cale proiectul de promovare a Ţinutului Zimbrului, în fapt arealul Parcului Natural Vânători Neamţ. Iar în continuare sunt expuse motivele pentru care turiştii ar trebui să-l includă printre destinaţiile de vacanţă.

Parcul înseamnă mult mai mult decât locul unde trăiesc zimbrii României, este o suprafaă de circa 31.000 de hectare, din care peste 26 de mii numai pădure, în partea nordică a judeţului Neamţ, adăpostind o diversitate de valori culturale, istorice şi naturale. Pot fi văzute specii rare, cum ar fi ursul brun, râsul, vidra, pisica sălbatică, cerbul carpatin sau căpriorul.

Pe teritoriul său se află renumite comunităţi monahale, mănăstirile Agapia, Văratec, Neamţ, Secu, Sihăstria sau Sihla, staţiunile Bălţăteşti şi Oglinzi, alături de patru arii protejate: Pădurea de Argint, Codrii de Aramă, Rezervaţia de stejari Dumbrava şi Rezervaţia de zimbri Dragoş Vodă.

Frumuseţea locurilor şi pitorescul lor au făcut ca în anii 1970, în Parcul Natural Vânători Neamţ să se filmeze „Fraţii Jderi“ şi Ştefan cel Mare - Vaslui 1475“.

Ţinutul Zimbrului, iar în Top 100 mondial

În 2019, Ţinutul Zimbrului este, pentru al treilea an, singurul obiectiv din România prezent în Top 100 Sustainable Destinations, o selecţie a celor mai importante destinaţii turistice „verzi“ din întreaga lume, realizată de experţi din domeniu.

„Suntem pentru al treilea an consecutiv, singura destinaţie din ţară în Top 100 Destinaţii Sustenabile din lume. E o recunoaştere foarte valoroasă, care ne-a permis accesul în culisele dezvoltării turistice sustenabile la nivel mondial. O distincţie care se acordă comunităţilor ce reuşesc să lucreze împreună pentru a-şi pune în valoare cultura, tradiţiile, oamenii, într-o manieră responsabilă şi durabil", susţine Geanina Fedeleş, preşedintele Asociaţiei Ţinutul Zimbrului.

Distincţia a fost acordată la un eveniment organizat, în octombrie 2019, în Croaţia, la Mali Losinj, zonă inclusă în acelaşi Top 100. Din rândul celor intraţi în competiţie vor fi selectaţi liderii globali ce vor fi premiaţi la Tîrgul de Turism Berlin 2020, la diferite categorii.

Povestea Ţinutului Zimbrului a început în 2005, cînd Administraţia Parcului Natural Vînători Neamţ a înregistrat la OSIM mărcile Ţinutul Zimbrului şi Bison Land, prezentînd pentru prima dată conceptul dezvoltării durabile a micro-regiunii. Apoi, În 2009, destinaţia a primit recunoaştere europeană, prin includerea în reţeaua EDEN (European Destinations of Excellence), în 2016 Ţinutul Zimbrului a devenit a patra destinaţie ecoturistică a României, astăzi recunoaşterea fiind una mondială.

La Parcul Natural Vânători, structură din dinn subordinea Direcţiei Silvive Neamţ, este implementat un proiec de eliberare a zimbrilor în mediul natural. Primul pas s-a făcut pe 22 martie 2012, cînd a fost eliberat un grup în sălbăticie, în zona Chitele, din comuna Crăcăoani. Numărul zimbrilor care hălăduie acum prin codrii Neamţului este de 42.

Proiectul stimulează profesionalizarea managementului destinaţiilor de ecoturism

Revenind la proiectul de promovare, Andrei Blumer, preşedintele Asociaţiei de Ecoturism din România, a declarat:

„Suntem în acest moment, după un demers de peste 5 ani, în care s-a lucrat  profesionist la nivelul fiecărei destinaţii, pe infrastructură ecoturistică, calitatea serviciilor, informare şi semnalizare“.

Aceste destinaţii cumulează o ofertă de 200 de produse şi servicii, care sunt disponibile pentru iubitorii de natură, mişcare în aer liber, taifas cu localnicii şi mâncare gustoasă. Acum, în reţeaua ecoturistică, sunt peste 180 de pensiuni, peste 1.700 de kilometri de trasee de drumeţie, cicloturism şi trasee tematice şI s-a depăşit cifra de 100.000 de mii de turişti găzduiţi, cu peste 250.000 de înnoptări.

Programul Dezvoltarea destinaţiilor ecoturistice în România este o iniţiativă comună a Romanian-American Foundation şi a Fundaţiei pentru Parteneriat şi este implementat de şapte unităţi de management de destinaţie, coordonate de Asociaţia de Ecoturism din România.

„Este o premieră pentru România existenţa unui program de finanţare pe un subiect bine definit cum este destinaţia de ecoturism, pe o durată aşa de lungă. Vorbim de două module de finanţare de 4 ani fiecare, care au început în 2015 şi vor continua cel puţin până în 2023“, arată Laszló Potozky, directorul Fundaţiei pentru Parteneriat.

Programul stimulează profesionalizarea managementului destinaţiilor de ecoturism şi reuşeşte să propulseze reţeaua de destinaţii sub brand-ul Descoperă Eco-Romania pe piaţa naţională şi internaţională de turism. „Ne dorim stimularea antreprenorialului local şi realizarea unor modele replicabile de dezvoltare locală prin ecoturism", a afirmat  Roxana Vitan, preşedintele Romanian-American Foundation.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite