Ţinutul Zimbrului, singurul loc din România inclus într-un exclusivist top mondial. Cine face nominalizările

0
Publicat:
Ultima actualizare:
tinutulnt

Arealul din Neamţ este într-o companie selectă, alături de Parcul Yellowstone, Insulele Skyros, Regiunea Pafos, Alberta SouthWest Crown of the Continent sau Transylvania Counthy North Carolina.

„A fi inclus în Top 100 Destinaţii Sustenabile e o onoare. Şi nu puteam fi aici fără colaborarea de la nivel local şi naţional. Ne bucură să fim printre cele mai cunoscute, frumoase şi verzi destinaţii la nivel mondial. Pe lângă faptul că sunt recunoscute eforturile la nivel local, avem multe de învăţat de la celelalte microregiuni, pentru a ajunge la nivelul la care ne dorim şi pentru a fi competitivi pe plan internaţional“.

Declaraţia aparţine Viorelei Chiper, managerul Destinaţiei de

ecoturism Ţinutul Zimbrului, fiind făcută după ce arealul ecoturistic a fost inclus şi în 2020 în Top 100 destinaţii sustenabile la nivel mondial. Şi nu este prima nominalizare, ci a patra, consecutivă. 

Dacă anii anteriilori distincţia era înmânată reprezentanţilor microregiunilor incluse în top, în 2020 nu s-a mai putut face vreo gală din cauza pandemiei de Covid, rezultatele fiind anunţate online, pe 6 noiembrie, la Berlin, la conferinţa Global Green Destination Days. 

Ţinutul Zimbrului, sau Bison Land, este singurul din România înclus în acest clasament internaţinal, la evaluare ţinându-se cont de criterii care au vizat protejarea naturii, peisaje şi decor, conservarea moştenirii culturale, locuitori implicaţi în turism şi promovarea produselor locale. 

Iar Bison Land reprezintă România, fiind alături de destinaţii turistice verzi extrem de cunoscute precum Parcul Yellowstone (USA), Insulele Skyros şi Sifnos (Grecia), Regiunea Pafons (Cipru), Regiunea Scania (Malmo, Suedia), insula Gozo (Malta), Alberta SouthWest Crown of the Continent (Alberta - Sud Vestul Coroanei Continentului, Canada), Insulele Azore (Portugalia), Transylvania County - North Carolina (Ţinutul Transilvania, SUA), etc. 

Nominalizările au fost evaluate de experţi internaţionali în turism şi dezvoltare durabilă, reprezentanţi ai

Green Destinations, QualityCoast, TravelMole, Vision on Sustainable Tourism, Travelife, ITB Berlin, Asian Ecotourism Network, Ecotourism Australia şi GLP Films.

Proiectul de reintroducere a zimbrului în libertate

Anul acesta evaluarea s-a bazat în special pe calitatea, eficienţa şi transparenţa bunelor practici transmise, dar şi pe ceea ce reprezintă comunitatea, biodiversitatea, protecţia mediului şi dezvoltarea

durabilă. Destinaţia ecoturistică Ţinutul Zimbrului se suprapune peste Parcul Natural Vânători Neamţ, oraşul Târgu Neamţ, comuneleAgapia, Bălţăteşti, Crăcăoani şi Vânători Neamţ. 

Pentru dezvoltarea zonei s-au asociat Asociaţia Ţinutul Zimbrului împreună cu Romsilva - Parcul Natural Vânători Neamţ, autorităţile din localităţile incluse în destinaţia de ecoturism, APDTN Valea Ozanei, Asociaţia EcoLand, Centrul de Informare şi Promovare Turistică Târgu Neamţ, dar şi

parteneri locali (pensiuni, producători locali, meşteri populari, şcoli şi organizaţii, etc) obiectivul fiind dezvoltarea sustenabilă a microregiunii.

Ultimii 5 ani se caracterizează prin efort constant în a dezvolta şi promova o destinaţie sustenabilă. Dezvoltarea zonei este favorizată şi de colaborarea cu Asociaţia de Ecoturism din România, reţeaua de destinaţii ecoturistice la nivel naţional sau de sprijinul Fundaţiei Româno-Americană şi Fundaţiei pentru Parteneriat. 

Ca exemplu de bună practică este proiectul unic de reintroducere a zimbrilor în mediul natural, unul care a început în 2012, ajungându-se ca acum prin codrii Neamţului să hălăduie aproximativ 50 de exemplare ale legendarului mamifer. 

Dar pot fi amintite şi dezvoltarea infrastructurii turistice, a experienţelor ce pot fi trăite în destinaţie, informarea şi implicarea comunităţii locale în procesul de dezvoltare şi promovare a destinaţiei

de ecoturism Bison Land.

Mărcile Ţinutul Zimbrului şi Bison Land

Povestea Ţinutului Zimbrului a început în 2005, când Administraţia Parcului Natural Vânători Neamţ a înregistrat la OSIM mărcile Ţinutul Zimbrului şi Bison Land, prezentând pentru prima dată conceptul

dezvoltării durabile a microregiunii. 

Apoi, în 2009, destinaţia a primit certificare europeană, prin includerea în reţeaua EDEN (European

Destinations of Excellence), în 2016 Ţinutul Zimbrului a devenit a patra destinaţie ecoturistică a României, iar în prezent  recunoaşterea este una mondială, pentru al patrulea an consecutiv. 

Imagine indisponibilă

Mănăstirea Sihla, aşezamânt secular din Munţii Stânişoarei. FOTO Facebook

 

„E o recunoaştere foarte valoroasă, care ne-a permis accesul în culisele dezvoltării turistice sustenabile la nivel mondial. O distincţie care se acordă comunităţilor ce reuşesc să lucreze împreună pentru a-şi pune în valoare cultura, tradiţiile, oamenii, într-o manieră responsabilă şi durabil“, declara Geanina Fedeleş, preşedintele Asociaţiei Ţinutul Zimbrului, anul trecut, în Croaţia, la decernarea celei de-a treia distincţii. 

Aşadar, turiştii care vor să scape de stresul şi rutina aglomerărilor urbane, pot alege ca destinaţie de vacanţă, fie ea şi de doardouă zile, la final de săptămână, ţinutul Neamţului, unul înzestrat de natură sau de om cu locuri de o neasemuită frumuseţe. 

Itinerare de călătorie pot fi mai multe, dar meriă cu prisosinţă cel care cuprinde zona Târgu Neamţ, cu legendara fortăreaţă medievală ce străjuie urbea de la malul Ozanei, Casa memorială Creangă din Humuleşti,

Zimbrăria de Vânători Neamţ, Muzeul Nicolae Popa de la Târpeşti, sau staţiunile Bălţăteşti şi Oglinzi.

La toate acestea acestea se adaugă vestitele mănăstiri din Munţii Stânişoarei: Neamţ (este la câteva sute

de metri de Rezervaţia de zimbri Dragoş Vodă), Secu, Sihăstria, Sihla, Agapia sau Văratec.

Vă mai recomandăm să citiţi: 

Un pui de zimbru din Codrii Neamţului are nevoie de un naş. Numele trebuie neapărat să conţină o particulă anume

Călătorie în lumea lui Eminescu: de la Codrii de Aramă în Pădurea de Argint

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite