Acuzat de corupţie, şeful CJ Neamţ nu-i „înghite“ pe magistraţi. Ce a solicitat inculpatul Tribunalului Bacău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele „legislativului” nemţean este judecat într-un dosar penal, fiind acuzat de sâvârşirea a douâ infracţiuni de trafic de influenţă. Politicianul l-a recuzat pe unul din judecătorii desemnaţi să se ocupe de dosar.

Procesul preşedintelui Consiliului Judeţean Neamţ, Ionel Arsene, după ce a fost strămutat de la cea mai mare instanţă nemţeană la Tribunalul Bacău, a mai avut un termen zilele trecute şi se îndreaptă spre momentul când se va intra la „fond“. 

Adică vor fi pledoariile finale ale apărării, ale acuzării - DNA, „cuvântul“ inculpatului şi pronunţarea sentinţei. Numai că, la înfăţişarea de pe 30 iulie 2020, Ionel Arsene a cerut recuzarea judecătorului de la Tribunalul Bacău, care

instrumentează dosarul cu două acuzaţii de trafic de influenţă. 

Cu ce l-a „deranjat“ magistratul pe şeful legislativului nemţean nu se ştie încă, dar este posibil ca această cerere să fi fost făcută doar pentru a mai tergiversa procesul, astfel de solicitări fiind perfect legale şi des folosite de cei aflaţi în boxa acuzaţilor. 

Cum petiţia nu poate fi ignorată, în speţa amintită s-a decis un nou termen, la finele acestei luni. 

„Având în vedere cererea de recuzarea doamnei judecator Rusu Donighevici Daniela, amână cauza pentru data de 27.08.2020“, conform Tribunalului Bacău şi rămâne de văzut dacă magistraţii vor da

curs solicitării, sau o vor respinge. 

Dosarul în care este judecat şeful CJ a ajuns de pe rolul Tribunalului Neamţ pe cel al Tribunalului Bacău, la cererea inculpatului, care a dorit să scape de „atenţia“ pe care i-o acorda presa. Anterior, când cauza era la Neamţ, Arsene a mai depus o solicitare similară, cerând recuzarea judecătorului Constantin Magdalina, dar n-a avut succes. 

„Respinge, ca neîntemeiată, cererea de recuzare a d-nului judecător Constantin Magdalina, de la judecarea dosarului nr. 431/103/2018, cerere formulată de inculpatul Arsene Ionel. În temeiul art. 275 alin. 2 Cod procedură penală obligă inculpatul să plătească statului suma de 50 lei cheltuieli judiciare. Definitivă“, conform instanţei.

100.000 de euro de la Pinalti, pentru „anihilarea“ lui Culiţă Tărâţă

Ionel Arsene este judecat pentru două fapte de corupţie. Pşrima s-ar fi petrecut în 2013, când era deputat în Parlamentul României. Cazul a ieşit la iveală în urma unui denunţ al fostului primar de la Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan. 

Acesta le-a spus procurorilor DNA că i-ar fi dat lui Arsene 100.000 de euro, pentru a interveni la conducerea Agenţiei Naţionale de Integritate, pentru a-l „anihila“ pe Culiţă Tărâţă, preşedintele CJ Neamţ. 

„În 2013, inculpatul Arsene Ionel, în calitate de deputat şi preşedinte al organizaţiei judeţene a unui partid politic (PSD - n.r.), a primit de la o persoană (martor în cauză), suma de 100.000 euro, pentru a-şi folosi influenţa pe care a lăsat să se creadă ca o are asupra unor persoane din conducerea Agenţiei Naţionale de Integritate, în scopul de a se constata nerespectarea dispoziţiilor privind conflictul de interese şi regimul incompatibilităţilor în cazul unei persoane care, la acea vreme, avea funcţie de conducere în administraţia locală“, conform unui comunicat al DNA. 

Adică se dorea eliminarea lui Tărâţă pe motiv de incompatibilitate, atât Arsene, cât şi

Ştefan fiind în conflict deschis cu el. Banii ar fi fost remişi într-un restaurant din Bucureşti. Scenariu ticluit nu s-a materializat, Pinalti ar fi cerut restituirea banilor, iar Arsene nu i-ar fi dat decît 20.000 de

euro. Şi a urmat denunţul. 

A doua faptă de trafic de influenţă ar fi avut loc tot în vremea în care Arsene era parlamentar. „La 31 iulie 2015, inculpatul Arsene Ionel a pretins de la reprezentantul unei societăţi comerciale (martor în cauză) un procent de 5% din suma totală de 60.000.000 lei ce trebuia alocată de Administraţia Naţională Apele Române, pentru finalizarea contractelor pe care firma respectivă le avea în derulare cu administraţiile bazinale“, susţineau procurorii DNA.

Anchetatorii mai arătau că în schimbul acestui comision, în iulie - septembrie 2015, Arsene Ionel şi-a exercitat influenţa asupra unui coleg de partid, secretar de stat în cadrul Ministerului Mediului, Apelor

şi Pădurilor, pentru a-l determina să facă demersuri pentru alocarea sumei menţionate. Demersurile au rămas fără rezultat.

Pe aceeaşi temă: 

Răzvan Cuc a dat câmpia pe munte. La ce primărie va candida fostul ministru al Transporturilor

Scandal imens privind dezinfectarea străzilor în Neamţ: „Aţi minţit, domnule Arsene, nu aţi pus nici măcar 1 litru de dezinfectant. Să vă fie ruşine!“

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite