ADMITERE LICEU 2013 Mara Ieşanu, olimpica din Neamţ pentru care chimia nu mai are secrete

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mara Ieşanu (19 ani) elevă în clasa a XII-a face ca de trei ani să se vorbească la superlativ despre Colegiul Naţional „Roman-Vodă” din Roman, şi despre catedra de chimie a liceului. Rezultatele obţinute la Olimpiadele şi concursurile naţionale şi internaţionale de profil o recomandă drept cea mai titrată elevă a unităţii de învăţământ din Roman.

Anul acesta, în luna aprilie, Mara a obţinut argintul la Olimpiada Internaţională de Chimie „Dmitri Mendeleev” desfăşurată la Taschkent, în Uzbekistan. Tototdată, a primit şi premiul special pentru cel mai bun punctaj la proba practică a competiţiei. „Nici nu mă aşteptam să merg acolo, dar să mai şi câştig un premiu”, spune cu sinceritate Mara Ieşanu, o elevă obişnuită totuşi cu performanţa şi cu rezultate de excepţie în ultimii ani.

La faza Naţională a Olimpiadei de Chimie desfăşurată anul acesta la Piatra Neamţ, Mara a obţinut locul al III-lea, reeditând rezultatul din 2011, în aceeaşi etapă a competiţiei, de la Timişoara. Începuturile nu au fost însă legate de chimie, ci de matematică şi fizică. Abia din clasa a X-a, sub îndrumarea profesoarei Crenguţa Radu, Mara Ieşanu a început să pună accent pe această disciplină care i-a adus consacrarea.

„Am consumat zilnic, mai ales în preajma pregătirii pentru olimpiadă şi cîte 10-12 ore, de dimineaţă şi până seara târziu. Noroc că timpul acesta a fost răsplătit pe deplin prin performanţele acestei eleve de excepţie“, spune profesoara Crenguţa Radu. Ea apreciază că doar o dată la 10 ani poate apărea în activitatea unui dascăl un elev de o asemenea valoare. Mara a impresionat şi în 2011, atunci când a obţinut medalia de bronz la Olimpiada Pluridisciplinară desfăşurată în Sakha - Yakuţia, în Siberia.
 

Mara vrea să urmeze din toamnă cursurile Universităţii de Medicină şi Farmacie <Carol Davila> din Bucureşti. Deşi mulţi absolvenţi preferă să-şi continue studiile în străinătate, eleva de la „Roman-Vodă” nu este tentată de o asemenea perspectivă.

„Cred că şcoala românească de medicină este în top. Dacă era vorba de chimie, existau oferte şi din străinătate, dar vreau să-mi continui studiile în ţara mea. În plus, tot la Bucureşti vor să meargă şi alţi colegi, e vorba şi de apropierea de familie”, mai spune romanvodista.

Ea a ales să susţină examenul de final de liceu odată cu ceilalţi colegi, şi nu la BAC-ul olimpicilor, întrucât s-a adunat oboseala după participarea la Bucureşti la un stagiu de pregătire cu lotul lărgit al României de chimie pentru viitoarele concursuri internaţionale. „Am cam neglijat matematica şi româna pentru că timp de două săptămâni am fost concentrată doar pe chimie câte opt ore pe zi. De aceea am decis să susţin probele de Bacalaureat odată cu ceilalţi colegi, şi nu în sesiunea destinată olimpicilor”, a mai spus Mara Ieşanu.

Mai puteţi citi:

ADMITERE LICEU 2013 Poveştile celor mai buni profesori din judeţul Neamţ. Carmen Căpitanu pregăteşte olimpici în liceul de la poalele Cetăţii lui Ştefan
 

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite