Afacerea care a mers foarte bine de 1 Decembrie. Stocurile au fost sub cerere pentru Ziua Naţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Steagurile tricolore au fost la mare căutare în Piatra Neamţ. FOTO: D.S.
Steagurile tricolore au fost la mare căutare în Piatra Neamţ. FOTO: D.S.

Comercianţii au fost luaţi prin surprindere că lumea a fost deosebit de intersată de steagurile tricolore, fie că a fost vorba de cele mici sau mai mari

Ziua Naţională a României a fost prilej de paradă militară şi în municipiul Piatra Neamţ, participanţii, câteva mii, ţinând să fie în ton cu sărbătoarea. 

Copii, adulţi şi vârstnici purtau cocarde tricolore în piept şi

steaguri de diferite mărimi în mâini sau înfăşurate la gât. Ce a mai atras atenţia a fost numărul foarte mare de autoturisme şi nu numai, care aveau la portiere sau pe lunete tricolorul. 

Toate acestea au putut fi achiziţionate din librării sau de la standurile amenajate în magazine. Numai că, din cele aflate de la comercianţi, a rezultat că cererea pentru astfel de însemne a depăşit aşteptările lor. La fel pare că s-a petrecut şi anul trecut, iar micii afacerişti au comandat marfă mai multă pentru 1 decembrie 2019. Dar n-a fost de-ajuns.

 „Am avut câteva sute de steaguri, ele începând să fie întrebate încă de la început de noiembrie. Fie le trebuiau elevilor la şcoală cu prilejul unor serbări, fie erau cumpărate pentru a participa la parada de Ziua Naţională, sau pentru a le pune la maşini. Cererea a crescut brusc de la mijlocul acestei săptămâni, dar n-am mai avut de unde să iau. Am avut mai multe drapele ca în 2018, dar n-a fost de ajuns“, a declarat vînzătorul unui raion de textile dintr-un magazin din centrul oraşului de sub

culmea Pietricica. 

Ieri, pe la ora 11.00, într-o librărie situaţia era aceeaşi, explicaţia venind de la un client care dorea un steguleţ pentru nepot: 

„Cred că lumea începe, încet, încet, să conştientizeze apartenenţa la neam, la istoria noastră, după ani în care s-a pierdut sentimentul în vâltoarea originalei noastre democraţii. Poate-i un semn de revenire la normalitate“.

 

Stegarul de la Neamţ

În oraş, festivităţile de Ziua Naţională, parada soldaţilor şi a tehnicii militare a început de la ora 12.00, fiind urmărită cu emoţie. Au participat cadrele Batalionului 634 Infanterie Petrodava, Poliţiei,

Jandarmeriei şi Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă. 

În special copii au fost entuziasmaţi de transportoarele blindate şi alte care de luptă, dar o atenţie deosebită i s-a acordat „Stegarului de la Neamţ“. Neculai Luca, că despre el este vorba, preşedintele Asociaţiei în Munţii Neamţului, a fost prezent la ceremonie, purtând straiul tradiţional şi un drapel uriaş, care l-a făcut celebru la diverse manifestări din ţară. 

El are un steag telescopic de aproximativ 10 metri, care iese în evidenţă. De ani de zile, nemţeanul participă la ceremoniile organizate de Ziua Naţională, Marea Unire sau Mica Unire la Iaşi, Bucureşti sau Alba Iulia.

În 2018, a fost prezent la Alba Iulia, luând drumul Ardealului pe calea ferată, cu ceea ce s-a numit simbolic „Trenul Unirii“, în care s-au aflat circa 1.000 de persoane din Moldova şi Basarabia. 

Un proiect de anvergură al acestuia a fost construirea monumentulului de pe culmea situată deasupra satului Nemţişor, comuna Vânători Neamţ, sfinţit pe 21 mai 2016, în prezenţa mitropolitului Teofan. În pădurile din zonă, în 1944, au avut loc lupte grele între trupele germano-maghiare aflate în retragere şi cele ruso-române, estimându-se că au murit circa 14.000 de soldaţi. 

Locul a fost numit Valea Plîngerii şi se spune că a fost cea mai mare luptă de pe teritoriul românesc în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, urmată de cea de la Oarba de Mureş, unde au sfârşit  aproximativ 11.500 de ostaşi.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite