Piatra Neamţ

articolul anterior articolul urmator

Apocalipsa părintelui Cleopa: „Oamenii vor căuta moartea, şi moartea nu va veni“ - cele patru pricini pentru care va veni sfârşitul lumii

98
26 Apr 2015 06:06:28
Autor: Florin Jbanca
Părintele Ilie Cleopa, stareţul mănăstirii Sihăstria, din Neamţ FOTO ziarullumina.ro
Părintele Ilie Cleopa, stareţul mănăstirii Sihăstria, din Neamţ FOTO ziarullumina.ro

Părintele Ilie Cleopa, cunoscut predicator al Moldovei, era unul dintre monahii căutaţi de credincioşi pentru sfaturile sale duhovniceşti. „Mânca-v-ar Raiul!”, le ura părintele de la Sihăstria celor care-l căutau la mănăstire, dar avea grijă să-i atenţioneze mereu să se pregătească în credinţă pentru venirea sfârşitului lumii.

Părintele Arhimandrit Ilie Cleopa s-a născut în anul 1912 în comuna Suliţa (judeţul Botoşani). A fost botezat cu numele Constantin şi era al cincilea dintre cei zece copii ai familiei Alexandru şi Ana Ilie.
 
La vârsta de 17 ani a fost ucenic al părintelui Paisie Olaru şi în 1929 s-a alăturat obştii schitului Sihăstria, alături de fratele său mai mare, Vasile. Constantin a fost tuns în monahism în august 1937, primind numele Cleopa. Mai târziu a ajuns egumenul schitului şi apoi a fost făcut arhimandrit când lăcaşul s-a ridicat la rang de mănăstire. 
 

Apocalipsa părintelui Cleopa. Duhovnic căutat mereu de pelerini

Părintele Cleopa obişnuia să-i primească la Mănăstirea Sihăstria din Neamţ pe toţi care îl căutau pentru a afla o vorbă de duh, renumele său ducându-se repede în Moldova, apoi în toată ţara. 
 
Din aceste întâlniri cu duhovnicul au rămas imprimate în format audio sau video învăţăminte, dar şi interpretări ale Bibilei. 
 
„Întrucât Părintele Cleopa a fost un iscusit autodidact şi cunoştea bine Sfânta Scriptură, precum şi o bună parte din scrierile Sfinţilor Părinţi şi Sfintele Canoane ale Bisericii Ortodoxe, la îndemnul unor ierarhi şi teologi a început să-şi scrie atât predicile proprii, cât şi unele cărţi cu conţinut patristic, teologic şi moral. La aceasta a fost îndemnat în mod deosebit de Părintele Dumitru Stăniloae, cu care era foarte apropiat, şi de Mitropolitul Antonie al Ardealului, care îi era ucenic”, conform site-ului crestinortodox.ro.
 
Părintele Cleopa, cioban şi stareţ la mănăstirea Sihăstria FOTO: doxologia.ro 
 
 
 
 
 
 

Apocalipsa părintelui Cleopa. Patru motive pentru care va veni sfârşitul lumii  

Tema despre sfârşitul lumii este tratată de părintele Cleopa în două volume intitulate „Convorbiri duhovniceşti” apărute în anii 1984 şi 1988 şi reeditate ulterior în 1994, într-o ediţie specială, la Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, Iaşi.
 
Convorbirea a opta (dintre cele 14), intitulată „Despre îngeri, moarte, viaţa viitoare şi judecata de apoi”, prezintă o serie de explicaţii ale părintelui Cleopa despre sfârşitul lumii.
 
„Spun Sfinţii Părinţi că pentru patru pricini trebuie să fie sfârşitul lumii. 
 
  • ca să se arate dreptatea lui Dumnezeu în toată desăvârşirea ei; 
  • ca să se arate nedreptatea oamenilor faţă de poruncile lui Dumnezeu; 
  • să se pedepsească păcatele şi fărădelegile lumii de la întemeierea ei până la sfârşitul veacurilor 
  • ca să se răsplătească faptele bune ale drepţilor pe măsura credinţei şi a răbdării lor”, explică părintele Cleopa întrebării de ce trebuie să fie sfârşitul lumii.
 
 
Duhovnicul mai spune că nimeni nu ştie când va fi sfârşitul lumii, aceasta fiind „o mare taină a lui Dumnezeu”. Cu toate acestea, evenimentul va fi precedat de  „semne între oameni, pe pămant şi în univers, care vor prevesti apropierea venirii Lui Hristos. După aceste semne vom cunoaşte cât de aproape este venirea Domnului la judecată”.
 
„Nu va fi distrusă lumea materială, pământul şi întreg universul, ci numai se va reînnoi, se va curăţi, după care «va fi cer nou şi pământ nou»( Apocalipsa 21, 1). Este păcat să credem că Dumnezeu va distruge definitiv zidirea Lui pe care a făcut-o cu mâinile Sale şi a zis «că este bună foarte». Sfinţii Părinţi au hotărat şi ei că «cine va zice că la sfârşitul lumii va fi distrus desăvârşit pământul şi universul - care este zidirea lui Dumnezeu - să fie anatema»”, mai arată Ilie Cleopa în Convorbirea a opta.
 

Apocalipsa părintelui Cleopa. Enoh şi Ilie, Atihrist şi cele 1.260 de zile

Detalii despre Apocalipsă sunt prezentate atât în lucrarea „Ne vorbeşte Părintele Cleopa” (Editura Episcopiei Romanului 1995-2000), cât şi într-o serie de înregistrări (audio şi video) intitulate „Despre vremurile de pe urmă”, realizate în urma dialogurilor cu duhovnicul ale pelerinilor veniţi la mănăstirea Sihăstria. 
 
Arhimandritul spune că cea de-a doua venire a Lui Dumnezeu pe Pământ (prima fiind cea prin fiul său, Iisus), va fi prevestită de proorocii Enoh şi Ilie. „Cei doi măslini şi potire ale Domnului”, cum le spune părintele Cleopa, au ca misiune să cheme oamenii să se pocăiască, iar ei vor încerca să facă acest lucru timp de 1.260 de zile.
 
„La venirea întâi, când a venit pentru mântuirea noastră, Dumnezeu l-a avut pe Ioan înaintemergător. La venirea a doua îl are pe Ilie, că Ilie va veni înainte de Antihrist care va împărăţi. Ilie nu vine singur, ci cu Enoh”, spune părintele Cleopa într-o înregistrare din anii ‘80. 
 
În acelaşi timp cu misiunea celor doi prooroci, lumea va fi amăgită de un fals Mesia, Antihristul (potrivnicul sau duşmanul lui Hristos).  
 
„Enoh şi Ilie o să-l înfrunte pe Antihrist în faţă. Dumnezeu va da seceta şi o să fie mare foamete şi greutate pe faţa Pământului. Se va mânia Dumnezeu şi va încuia cerul să nu mai plouă trei ani şi şase luni. 1260 de zile va fi împărăţia lui Antihrist, şi atâtea năluciri, minuni şi semne mari va să facă Antihrist, el şi toţi care vor crede în el vor lua din duhul lui Antihrist a căreia venire este în toată puterea Satanei”, mai spune Ilie Cleopa.
 
Şi voi da putere celor doi martori ai mei şi vor prooroci, îmbrăcaţi în sac, o mie două sute şi şaizeci de zile. (Apocalipsa 11, 3)
 

 

Apocalipsa părintelui Cleopa. „Toate-s pregătite pentru Ziua Mâniei cea mare a lui Dumnezeu”

În interpretarea pe care o dă Apocalipsei, părintele Cleopa spune că timp de cinci luni lumea va fi cutremurată de Armaghedon, războiul în care vor fi angrenate toate popoarele de pe Pământ. În acest conflict se va face uz de bombe nucleare („bomba cu neutroni”), dar numai oamenii vor avea de suferit.  
 
În pregătirea cataclismului mondial, Ilie Cleopa vine cu argumentul arsenalului nuclear aflat în dotarea mai multor state în acele vremuri.
 
„Citeam în ziarul Scânteia: numai rachetele de pe un singur submarin atomic pot să distrugă Europa, să o facă un câmp radioactiv. Nu o să mai existe oraşe, sau munţi sau păduri... Toate-s pregătite pentru Ziua Mâniei cea mare a lui Dumnezeu care va veni să ardă Pământul va fi de jăratec”, avertizează  Ilie Cleopa. 
 
Acesta prezintă un tablou înfricoşător cu oamenii afectaţi de suflul deflagraţiei nucleare ale căror oase se vor topi, dar nu vor muri, ci vor trăi precum târâtoarele.
 
„Vor căuta oamenii moartea, şi moartea nu va veni. Bombele cu neutroni sunt bombe apocaliptice. Bucureştiul va fi un morman de cristal, de răşină. Unde-a fost pădure ai să vezi smoală, nimic nu se mai alege din lumea asta”, susţine părintele duhovnic.  
 
   
„Mânca-v-ar Raiul!“, aşa îi binecuvânta părintele Cleopa pe toţi cei care îi cereau o vorbă pentru suflet. A plecat din această lume pe 2 decembrie 1998, fiind condus pe ultimul drum de mii de credincioşi.
 
Pe aceeaşi temă: 
 
Patimile marilor duhovnici ai României. Arsenie Boca, Arsenie Papacioc şi Iustin Pârvu - amintiri din Iad: slujba Învierii în mină, bătăi crunte în beciurile Securităţii
 
Ilie Cleopa şi Iustin Pârvu, duhovnicii Moldovei care au înfruntat Securitatea şi nu s-au lepădat de credinţă

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

98 Comentarii

ova
26.04.2015, 08:21:39

Un alt nebun care nu-si ia tratamentele.

+16 (34 voturi)
gog olt
26.04.2015, 08:28:57

Mai,sinteti oameni cu carte voi ziaristii ce scrieti aste articole despre acesti oameni bolnavi,ce stau prin sihastrii!Cum puteti si in ce scop scrieti despre acesti calugari!? Ca sa ai faceti vad bun,reclama lui Daniel sa asi vinda raclele inpinzite prin tara,ca sa adune bani!? Rusine voua si tuturora ce propovaduiesc astfel de ineptii!numai ca sa prostiti lumea!

+10 (24 voturi)
Vlad Yahudah
26.04.2015, 08:45:09

Ziaristii iubesc ceea ce iubesc si preotii ,baniii!!!

+15 (23 voturi)
Vlad Yahudah
26.04.2015, 08:43:59

Un nebun care a lasat si urmasi ,voi chiar vreti sa imbuibati toata lumea cu prostiile lor?

+7 (15 voturi)
Utilizator Adevărul
26.04.2015, 09:29:53

Comentariu considerat abuziv.

Vezi toate comentariile (98)

Modifică Setările