Aventurile unor alpinişti români în Himalaya: cum au fentat prognoza meteo şi ce descoperire macabră au făcut

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alpiniştii din Neamţ în ascensiune pe Cho Oyu FOTO: Adrian Laza, arhiva personală
Alpiniştii din Neamţ în ascensiune pe Cho Oyu FOTO: Adrian Laza, arhiva personală

Expediţia de cucerire a optmiarului Cho Oyu, din Himalaya, a fost o experienţă de neuitat pentru trei alpinişti din Neamţ. Aceştia au fentat prognoza meteo pentru ziua de vârf, dar au avut parte de alt gen de surprize pe drumul de întoarcere.

Ionuţ Ştefănescu, Adrian Laza şi Iulian Petre, trei împătimiţi ai ascensiunilor montane, şi-au împlinit visul de a ajunge pentru prima oară mai aproape de „Acoperişul lumii“, pe vârful unui optmiar din lanţul Himalayan.

Expediţia pornită pe 3 septembrie din Piatra Neamţ a avut drept ţintă Cho Oyu (8.201 metri după ultimele măsurători), un vârf botezat de localnicii tibetani „Zeiţa de peruzea“, după culoarea piscului înzăpezit în zilele senine. „Se spune că, dacă faci două vârfuri de peste 6.000 de metri într-o tură, eşti pregătit pentru un optmiar. Am avut de ales între Manaslu şi Cho Oyu“, a explicat Ionuţ Ştefănescu, aflat la a cincea expediţie în Himalaya în ultimii şase ani.

Cei trei temerari au ajuns pe vârf pe data de 30 septembrie, înscriindu-se între cei 89 de alpinişti dintr-un total de peste 300 care au încercat anul acesta să atingă piscul. Prognoza care indica perioada 27-29 septembrie cu vreme bună s-a dat peste cap, iar românii păreau descumpăniţi văzând cum membrii altor expediţii se întorceau. „Când am ajuns în a doua tabără, am ezitat dacă să mai urcăm sau să ne întoarcem. Am decis să mai aşteptăm o zi şi am reuşit să ajungem pe vârf pe 30 septembruie, Iulian şi Adrian la ora 12.00, iar eu la o oră şi jumătate diferenţă. Nu am folosit oxigen suplimentar şi am ajuns pe Cho Oyu foarte obosit. În fiecare clipă mi se părea deja că sunt deja pe vârf, panta fiind lină pe ultimii metri“, a povestit Ionuţ Ştefănescu.

Vârful Cho Oyu FOTO: Adrian Laza 

alpinisti

„Sechestraţi“ în tabără de chinezi

Aerul extrem de rarefiat din „zona morţii“, cum i se spune în limbajul alpiniştilor intervalului ce trece de 7.500 de metri, a avut efect la coborâre asupra lui Ionuţ Ştefănescu. Colegii săi s-au oprit în prima tabără, la 6.400 de metri, în timp ce Ionuţ abia a reuşit să ajungă în tabăra a treia, de la 7.500 de metri, unde a rămas peste noapte, pentru a continua coborârea. „Oxigenul te ajută foarte mult la altitudine. Primul simptom pe care-l ai când îţi lipseşte este că încep să-ţi îngheţe mâinile şi picioarele“, a explicat Adrian Laza.

Cei trei s-au revăzut pe 1 octombrie în tabăra avansată, dar de aici nu au mai putut continua drumul spre poale, din cauza interdicţiilor de deplasare impuse de autorităţile chineze. „Noi am reuşit să facem vârful în doar 15 zile şi atunci nu ne-au dat voie să ne retragem mai repede, aşa că am mai petrecut câteva zile în tabăra de bază, de voie, de nevoie“, a explicat Ştefănescu.

Adrian Laza (stânga), Ionuţ Ştefănescu şi Iulian Petre în expediţia de pe Cho Oyu

alpinisti

Scheletul din zăpadă şi ameninţarea grănicerilor

În acele zile, unul dintre membrii expediţiei a făcut o descoperire macabră aproape de zona de campare. „Aproape de vechiul traseu, am dat peste un schelet uman care se iţea din zăpadă. Prima dată am zărit oasele de la mâini, apoi şi craniul, cumva căzut pe spate, iar mai încolo, după stânci, era şi restul trupului. Cred că stătea acolo de vreo 3-4 ani şi, după resturile de haine neputrezite, cred că era un şerpaş sau mai degrabă un porter care duce bagajele. L-am acoperit cu pietre şi am spus o rugăciune pentru odihna sufletului lui“, a spus Adrian Laza.

Tot el a fost protagonistul unui episod care se putea încheia tragic pentru alpiniştii români. Dorind să suprindă cu aparatul foto un peisaj cu un gheţar, Adrian s-a îndepărtat de ţarcul unde erau corturile, dar a fost avertizat să nu mai înainteze ca să nu rişte să fie împuşcat. „Atunci, bucătarul de la expediţia rusească «7 Summits» a strigat după noi şi ne-a spus: «Nu vă duceţi acolo, că e graniţa şi acolo i-au împuşcat pe unii în 2010»“, au rememorat alpiniştii.

Adrian Laza la coborârea de pe Cho Oyu

alpinisti

Pe drumul de întoarcere, cei trei au avut parte şi de o surpriză plăcută, pe o străduţă din Kathmandu (Nepal) întâlnindu-se întâmplător chiar cu Ticu Lăcătuşu, cel mai titrat alpinist român, angrenat la rândul său într-o expediţie pe Ama Dablam (6.812 metri). „Am stat la poveşti, a fost o seară deosebită. În timp ce noi eram foarte relaxaţi, pentru că eram în coborâre, ei se pregăteau să urce şi păreau destul de încrâncenaţi, dar era normal să fie aşa. Ne-au felicitat sincer pentru realizare, iar noi i-am încurajat şi le-am urat succes“, a mai adăugat Ionuţ Ştefănescu.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite