Piatra Neamţ

articolul anterior articolul urmator

Blocurile „Epocii de aur“ se prăbuşesc în dejecţii. Trai de coşmar într-un imobil care „pluteşte pe materii fecale“

9
6 Jan 2022 14:46:54
Autor: Dan Sofronia
Uzura imobilului este atestat[ de cr[p[turile din pere]i FOTO Prim[ria Roman
Uzura imobilului este atestat[ de cr[p[turile din pere]i FOTO Prim[ria Roman

Construite la „normă“, unele dintre blocurile ridicate în perioada „Epocii de aur“ sunt deja nişte ruine. Într-un oraş din Neamţ, dejecţile acumulate în subsoluri din cauza canalizărilor distruse fac imposibilă viaţa locatarilor.

De un trai de coşmar au parte foarte mulţi proprietari ai unor
locuinţe situate în Cartierului Muncitoresc din oraşul Roman,
judeţul Neamţ, zonă în care blocurile au fost construite în „Epoca de aur“ ceauşistă, când se edifica industrializarea forţată a ţării. Aşa se face că au apărut imobile cu garsoniere construite rudimentar, la „normă“, fără un minim de confort. 
 
Numai că, odată cu trecerea timpului, neîngrijite de proprietari şi asociaţii, ele au început să cedeze şi să devină nu numai un focar de infecţie, ci un real pericol pentru cei care mai stau în ele, în general oameni în vârstă, dar şi mai tineri, mai toţi cu posibilităţi financiare reduse.  
 
În această situţie se află şi Blocul 7 de pe Aleea Revoluţiei, din municipiul menţionat. Una dintre proprietare, Rodica Nistor, care locuieşte la parter, se luptă de ani de zile cu
acestă situaţie imposibilă, a constatat, pe 1 ianuarie2022, că
pereţii au început să scârţie la propriu. După două zile, a solicitat prezenţa pompierilor şi a poliţiştilor, care la rândul
lor au alertat autorităţile locale. 
 
„În casă nu pot avea de ani de zile parchet pe jos. Mobila s-a umflat, din cauza egrasiei. În prima zi a acestui an, am avut impresia că perna îmi fuge de sub cap. Pentru câteva clipe am avut sentimentul că voi fi înghiţită de mizeria din subsol, care zace acolo de vreo 20 de ani. Din 2015 încerc, şi nu reuşesc, să determin vecinii să facem ceva să rezolvăm problema blocului care pluteşte pe materii fecale“, a declarat, pentru Roman TV, Rodica Nistor. 
 

Imobilul a fost construit acum 42 de ani 

Femeia mai spune că s-au efectuat operaţii de vidanjare în mai multe rânduri, dar soluţia este una temporară, fără efect şi a dat în judecată asociaţia de proprietari. „Am încercat să strângem bani
de la proprietari, s-a făcut un calcul şi ar trebui ca fiecare să contribuie cu 1.000 de euro. Unii au fost de acord, dar o parte nici n-au deschis uşa“, spune preşedintele Asociaţiei 40, Gabriel Gabanaş. 
 
Blocul cu pricina a fost construit din plăci de beton în 1980, are 38 de garsoniere, dar o parte dintre ele nu sunt locuite. De frică, Rodica Nistor s-a mutat din imobil, stând la o prietenă. După sesizarea acesteia, pe data de 4 ianuarie 2022,a avut loc o şedinţă la Primăria Roman, participând reprezentanţii mai multor servicii ale administraţiei locale, dar o eventuală soluţie e de durată.
 
„Conform cadrului legal, în astfel de situaţii orice intervenţie în cazul unei proprietăţi private are loc numai la solicitarea asociaţiei de proprietari sau a proprietarului în cauză. La imobil s-a intervenit în repetate rânduri pentru evacuarea dejecţiilor din subsol. Ultima intervenţie a avut loc pe data de 3 ianuarie 2022“, a precizat purtătorul de cuvânt al Primăriei Roman, Dragoş Toma. În cadrul întrunirii de la primărie s-au stabilit etapele necesare rezolvării situaţiei. 
 
Urmează ca reprezentanţii asociaţiei să se întrunească, pentru aprobarea unor măsuri, între care se află refacerea instalaţiei de preluare a apelor reziduale, efectuarea unei expertize, care să se stabilească dacă este necesară vreo modalitate de intervenţie asupra construcţiei şi monitorizarea
permanentă a imobilului pentru a preîntâmpina apariţia unor accidente tehnice. Cât despre banii necesari, ei ar trebui să provină de la proprietarii garsonierelor proprietate personală. 
 

Vă mai recomandăm să citiţi: 

Noapte sinistră provocată de vânt în Neamţ. Acoperişuri de blocuri smulse şi căzute peste maşini FOTO
 
Gafa uriaşă a unei primăriţe. Ce poate păţi după ce şi-a angajat fiul în postul de city-manager

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

9 Comentarii

Aspida
6.01.2022, 15:03:22

. Singurul vinovat: tembelismul românesc = administrația – de la cea a locatarilor până la cea a orașului, incluzând toate serviciile –, lipsa de spirit gospodăresc minimal… toți (la toate nivelurile, nu doar locatarii) au așteptat să vină careva să le repare defecțiunile, nimeni nu s-a implicat, că «nu-i treaba lui»… nu mai înjurați «epoca de aur»… fără minimă analiză a problemelor defectuoase… majoritatea sunt rezultatul lipsei de cultură civică și educație minimă… 🐵 ♒️

+9 (9 voturi)
mircea miricioiu
6.01.2022, 15:11:41

" neîngrijite de proprietari şi asociaţii, ele au început să cedeze şi să devină nu numai un focar de infecţie, ci un real pericol ". toate aceste constructii raspundeau la momentul edificarii lor, unor nevoi si unor cerinte. cautati si veti afla, inclusiv in marea america, astfel de locuinte. faptul ca pretentiile au crescut peste ani, dupa revolutie, si cei mai multi si-au gasit alte locuinte cu mult mai confortabile si pe masura puterii lor de cumparare, le-a transformat pe acestea incet si sigur in locuri de adapost pentru cei defavorizati. administratia publica, avand in vedere ca ea le-a preluat in administrare, le-a repartizat, ca sprijin social, unor oameni fara surse de trai, dar in special, fara educatie, fara spirit civic si fara respectul cuvenit traiului in colectiv, care le-au adus in stadiul asta. si toata lumea stie cine sta in acest tip de locuinte, stie care le este nivelul locatarilor si stie cum se raporteaza ei la restul populatiei unei localitati dar si invers. ei sunt factorul esential cauzator. foparte rare dar mai sunt astfel de blocuri in care inca locuiesc oameni cu un serviciu, cu venituri modeste dar sigure si care arata firesc, civilizat, fiind rezonabil intretinute.

+5 (5 voturi)
Omul UnOm
6.01.2022, 15:21:59

Desi nici locatarii nu s-au omorat cu intretinerea si curatenia totusi daca au crapat placile de beton lucrul asta cred ca tine mai mult de structura blocului, de cum a fost construit. Poate ar fi mai ieftim ca proprietarii sa fie despagubiti cu o suma cu care ar putea achita o parte dintr-un alt apartament nou iar blocul sa file demolat.Ca sa refaci structura de rezistenta a unei cladiri costa foarte mult iar la o astfel de cladire chiar nu merita.

+2 (4 voturi)
Preput Yohanis
6.01.2022, 15:43:16

Crapaturile alea sunt intr-un balcon facut dupa revolutie cel mai probabil fara proiect si autorizatie. Ce legatura are balconul construit ilegal cu epoca de aur? Sau neglijenta si miserupismul proprietarilor zgarciti cu regimul comunist? Tot asa putem spune ca blocurile cu bulina din Bucuresti sunt construite pe sol din era mezozoica si au probleme din cauza dinozaurilor care traiau in acele vremuri.

+5 (5 voturi)
dumitru bogdan
6.01.2022, 15:46:24

Își merită soarta. Aia sunt proprietari, trebuie să aibă grijă de proprietatea lor. Dar dacă nu au construit-o ei. ... In mental trăiesc tot în comunism. Cred că vine cineva să le repara tevile. Aia au luat proprietățile oamenilor și au construit blocuri, au băgat în ele oameni și Iliescu i-a făcut proprietari. Dar ei nu au mentalitate de proprietari. Nu poți să îți lași proprietatea sa se afunde in cacao.

-10 (22 voturi)

Vezi toate comentariile (9)

Modifică Setările