Buzdugan şi Morar au promovat dintr-un turn secular ţinutul de legendă al Neamţului: Este fantastic!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sursa Radio Zu
Sursa Radio Zu

Matinalii ZU Daniel Buzdugan şi Mihai Morar, au promovat dintr-un turn secular, în cadrul campaniei AutorulotaZU, un ţinut legendar - cel al Neamţului.

Echipa de la matinalul RadioZU a dat startul unei noi campanii, intitulată AutorulotaZU, care se va întinde pe durata a două săptămâni, presupunând străbaterea a circa 3.000 de kilometri prin ţară, cu opriri în câteva oraşe, unde vor fi realizate emisiuni interactive, în genul celr deja consacrate. 

Debutul s-a consumat pe data de 18 iulie, la Constanţa, la Farul Genovez, a urmat Iaşi, la Palatul Culturii, apoi Piatra Neamţ, pentru ca joi, 22 iulie, Daniel Buzdugan, Mihai Morar, Emma şi Tea să ajungă la Cluj. În toate aceste locuri, realizatorii matinalului au avut transmisiuni live şi s-au întâlnit cu ascultătorii fideli. 

„Eu nu am plecat de aici. Eu sunt aici. Inima mea e aici. Mama mea e aici încă, mulţumesc lui Dumnezeu, prieteni, amintirile sunt aici. Deci nu am plecat. M-am dus oleacă, cum se spune. Şi mă întorc cu drag, de fiecare dată şi sunt mândru că m-am născut într-un oraş aşa de frumos“, a afirmat Daniel Buzdugan, în capitala Moldovei.

Despre caravana ZU se poate spune că este un original proiect de promovare a potenţialului turistic al unor zone din ţară, pe conturile de socializare ale realizatorilor şi ale postului de radio mesajele curgând continuu, iniţiativa numită şi Radioaventura, fiind apreciată. „Mie mi se pare că nu e suficient să spunem că pandemia asta ne-a schimbat, să stăm aăa să ne acceptăm soarta. Eu cred că trebuie să ne întoarcem unii la alţii“, consideră Mihai Morar. 

În ţinutul străjuit de masivul Ceahlău, autorulotele s-au oprit la Cetatea Neamţ, Mănăstirea Văratec şi la Curtea Domnească, la Turnul lui Ştefan de la Piatra Neamţ, trasmisiunea live având loc în dimineaţa zilei de 21 iulie 2021. În seara precedentă, echipa matinalilor a înnoptat la Mănăstirea Văratec, în Munţii Stânişoarei, oaspeţii fiind încântaţi de frumuseţea covoarelor de lână ţesute cu migală de măicuţe. 

Iată ce a spus Daniel Buzdugan despre ţinutul Neamţului: „De cand eram mic copil, oraşul Piatra Neamt cu împrejurimile sale a fost unul special pentru mine. Aici veneam în vacanţele de vara, pentru că părinţii şi bunicii mei sunt de-ai locului. A fost o atmosferă fantastică la Turnul lui Ştefan, acest obiectiv se vizitează şi trebuie neapărat să-l puneţi pe lista voastră de călătorii. La o aruncătură de băţ sunt mănăstirile Văratec, Agapia, Sihla Sihăstria, Neamţ, Vovidenia, Schitul Tarcău, locul unde Vitoria Lipan şi-a găsit bărbatul mort - romanul Baltagul al lui Mihail Sadoveanu. O să aveţi parte de o vacanţă surprinzătoare dacă veniţi în zona Neamţului!“ 

„La Piatra Neamţ a fost masiv, precum Ceahlăul“ 

De precizat că în una dintre afirmaţiile lui Daniel Buzdugan este o mică eroare. Vitoria Lipan nu şi-a găsit soţul la schitul menţionat, ci în zona Sabasa, Borca, pe Drumul Talienilor, care face legătura

dintre judeţul Neamţ şi Mălini, Suceava. Tarcăul era aşezarea unde trăia familia Lipan. 

Emisiunea din oraşul străjuit de culmea Pietricica a debutat cu mesajul „Neaţa bună de sub Turnul lui Ştefan din Piatra Neamţ!“, locuitorilor tramsmitându-li-se: „Să fiţi mândri că sunteţi născuţi în judeţul ăsta, în judeţul Neamţ care are atâtea valori ce trebuie promovate, să duceţi mai departe tradiţiile“. Iar Mihai Morar a concluzionat: „Azi, la Piatra Neamţ, a fost masiv, precum Ceahlăul“. 

buzduganpn3

Stăreţia Mănăstirii Văratec FOTO Facebook Daniel Buzdugan

Despre periplul prin Neamţ, Buzdugan a scris şi pe Facebook: „Am rămas o noapte la Mănăstirea Văratec. Leac pentru suflet locul ăsta! Am ajuns undeva după ora 20.00 şi am fost privilegiat să stau singur în biserică o bună bucată de timp şi a fost aşa de bine şi de acasă, pentru că Mănăstirea Văratec (ce nume cald), înseamnă multe vacanţe petrecute aici în copilăria mea, la rudele noastre, maici în această mănăstire!“ 

În continuarea postării, jurnalistul are un sfat: „Se construiesc multe case în România în această perioadă şi ar fi bine să vă alegeţi lucruri calde şi de suflet care să vă decoreze căminul vostru, iar aici la Mănăstirea Văratec maicile fac nişte covoare din lână ţesute de mâinile lor, covoare care vin cu altfel de încărcătură şi vibraţie decât cele cumpărate din marile magazine şi făcute undeva prin marea Chină? Văratecul este un loc divin, unic, deosebit. Zona este foarte pitorească şi te încarcă cu o energie pozitivă, curată. Trebuie însă să te detaşezi de tot şi să absorbi totul din jur!“ 

La postatea lui Buzdugan sunt sute de comentarii, unul relevant fiind al Magdalenei Roşu: “Încă nu ai

văzut toată zona aceasta... în adâncul codrilor se ascund zimbrii în libertate... schituri care se ivesc printre copacii centenari, cărări batute de excursionişti, de pelerini şi de oameni pioşi de-a lungul timpurilor. Parcul Naţional Vânători Neamţ e o enciclopedie de trecut şi prezent. Aici trebuia să vă faceţi «plimbarea» de la Radio ZU, o săptămâna sau două în Munţii Neamţului şi ai să inţelegi ce înseamna cu adevarat cuvântul «răzeş». Multă sănătate şi scuză-mă pentru pledoarie, dar... îmi iubesc locul natal!“

Vă mai recomandăm să citiţi: 

FOTO La pas domol pe potecile din Ceahlău. Cum şi-au căpătat renumele traseele „puturoşilor“ şi „ologilor“

Legendele schitului îngropat de avalanşă. „În ziua de Paşti, un munte de omăt, desfăcându-se şi surpând stâncile, au îngropat schitul cu toţi săhaştrii“

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite