Piatra Neamţ

articolul anterior articolul urmator

Calvarul unui tânăr ars după o explozie: purtat cu ambulanţa între spitale, refuzat la Bucureşti şi întârziat în drum spre Belgia de „un nenorocit de funcţionar“

0
1 Nov 2018 16:09:04
Autor: Florin Jbanca
Tânărul afectat grav de explozie a ieşit singur din bloc FOTO: stiri-neamt.ro
Tânărul afectat grav de explozie a ieşit singur din bloc FOTO: stiri-neamt.ro

Una din victimele deflagraţiei produsă miercuri, 31 octombrie, într-un bloc din Piatra Neamţ, urma să fie transferate în Belgia cu arsuri grave, după ce a trecut prin două spitale din România.

Alexandru, un tânăr de 28 de ani, a fost victima cea mai grav afectată de explozia petrecută miercuri, 31 octombrie, într-un bloc din Piatra Neamţ. Ars pe mai bine de jumătate din suprafaţa corpului, şi afectat de suflul exploziei produse la ora 13.45, tănărul a reuşit totuşi să iasă pe picioarele lui din imobil, iar la ora 14.02 era preluat de medicii din UPU a Spitalului Judeţean Neamţ.
 
„A fost constituită echipa multidisciplinară formată din medici chirurgi, A.T.I.-şti şi medicul specialist Chirurgie Plastică şi Reparatorie. Decizia echipei a fost aceea de transfer urgent a pacientului într-un centru specializat pentru marii arşi“, a precizat conducerea spitalului din Piatra Neamţ.
 
Pentru că arsurile erau extrem de grave (de gradul II şi III, pe circa 60% din corp), medicii au căutat o soluţie de transfer la Bucureşti, apelându-se la Centrul Operativ pentru Situaţii de Urgenţă şi la cabinetul lui Raed Arafat (şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă).
 
„Am sunat la cabinetul domnului ministru secretar de stat Raed Arafat, ni s-a spus că nu este în ţară şi ni s-a făcut legătura cu domnul directorul general Călin Alexandru. Ni s-a spus să căutăm să-l stabilizăm, să-l ţinem cât se poate la noi, pentru că nu sunt locuri în cele trei spitale din Bucureşti şi dacă ne depăşeşte, să alegem centrul universitar Iaşi“, a menţionat a doua zi şeful spitalului din Neamţ. Acesta a rectificat o declaraţie apărută în presă cu o zi în urmă, care l-a revoltat pe Arafat şi l-a făcut să răspundă acuzelor că ar fi ştiut de caz şi nu s-a implicat.
 
La ora 16.45, pacientul era transferat cu ambulanţa spre Iaşi, iar după două ore (la 20.00), ajungea la Spitalul Sf. Spiridon. Nu cu elicopterul, deoarece centrul regional de coordonare ISU Iaşi a refuzat cererea pe motiv că nu erau condiţii meteo optime de zbor.
 
„Colegilor noştri din UPU li s-a spus că deja la momentul acela, cred că la 16.30, deja nu se mai poate ridica elicopterul datorită condiţiilor - care sunt acelea - meteo, întuneric, nu am înţeles“, a mai declarat Codruţ Munteanu. Pacientul a fost preluat la spitalul din Iaşi cu arsuri după explozie, inclusiv arsuri de căi aeriene.
 
„A fost intubat, ventilat mecanic, preluat în Chirirgie Plastică. A fost transferat în sala de operaţii, s-a intervenit chirurgical. A fost apoi tratat în echipă de Terapie Intensivă şi Chirurgie Plastică”, declara  Diana Cimpoieşu, şefa SMURD Iaşi.
 
Între timp, pentru salvarea tânărului s-au mobilizat deputatul PNL de Timiş, Pavel Popescu şi ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea. Parlamentarul găsise o soluţie de a-l transfera pe Alexandru în Belgia, după ce a luat legătura cu colonel doctor Serge Jennes, cel care conduce Centrul de Arsuri al Spitalului Militar Reine Astrid din Bruxelles, unitate unde, în 2015, fuseseră transportate mai multe victime ale incendiului din clubul Colectiv.
 
„Ministra Sănătăţii a răspuns prompt solicitării şi ofertei noastre de transfer şi e implicată personal în acest proces (nu e normal, dar vom schimba şi asta odată). Doctorul Serge Jennes, cel care nu m-a refuzat niciodată, aşteaptă pacientul în Belgia“, transmitea joi dimineaţă, plin de speranţă, deputatul Popescu.
 
Iniţial, transportul era anunţat pentru ora 10.00, în dimineaţa zilei de 1 noiembrie, însă procedurile birocratice au întârziat decolarea avionului din Bucureşti spre Iaşi, acest lucru petrecându-se în jurul orei 15.00. Într-o relatare video de la Guvern, deputatul Popescu a povestit că a mers să o roage pe Viorica Dăncilă să dea un telefon la „un nenorocit de funcţionar” care a refuzat să facă o plată pentru transportul pacientului în Belgia. Avionul cu bărbatul rănit a decolat din Iaşi spre Bruxelles, abia joi, 1 noiembrie, la ora 16.00, la 26 de ore după explozie.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările