Campion la escrocherii din penitenciar prin medoda Accidentul. Ce condamnare record a primit pentru 122 de înşelătorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
De regulă, bătrânii cad victime ale înşelăciunilor. FOTO: adevarul.ro
De regulă, bătrânii cad victime ale înşelăciunilor. FOTO: adevarul.ro

Judecătoria Piatra Neamţ a pronunţat sentinţa în cazul unui infractor, aplicând cea mai grea pedeapsă prevăzută de legislaţia penală.

Nicolae Bratu, din Piatra Neamţ, poate fi considerat printre cei mai „prolifici“ infractori din ţară „specializaţi“ în escrocherii prin metoda Accidentul. Poate este chiar primul într-un astfel de nedorit top, el având la activ 122 de astfel de înşelăciuni şi tentative la această faptă penală, comise în decurs de câţiva ani, după cum reiese dintr-o sentinţă a Judecătoriei Piatra Neamţ.

Pe 15 aprilie 2020, magistraţii au decis condamnarea acestuia la cea mai mare pedeapsă privativă de libertate prevăzută de legislaţia penală din România. Astfel, în cazul lui Nicolae Bratu s-a hotărât ca el să execute 30 de ani de închisoare pentru infracţiunile săvârşite, unele dintre ele fiind comise când era în penitenciar pentru alte isprăvi de natură penală.

În fapt, pedepsele însumate, plus sporul obligatoriu prăvăzut de lege depăşea cu mult trei decenii de detenţie, astfel că magistraţii au fost nevoiţi să se limiteze la cea legală de 30 de ani, maximul pe care îl poate executa un infractor în România, atunci când nu este vorba despre detenţia pe viaţă.

„În temeiul art. 60 Cod penal, constată că pedeapsa astfel stabilită depăşeşte maximul general al pedepsei închisorii, inculpatul Bratu (fost Asaftei, fost Adumitroaie) Nicolae urmând să execute pedeapsa finală de 30 (treizeci) de ani închisoare. Deduce din pedeapsa principală rezultantă aplicată prin prezenta sentinţă perioada

executată de la 14.08.2015 la zi (perioadă care se suprapune cu reţinerea din data de 02.11.2017 şi arestarea preventivă, de la data de03.11.2017 la data de 11.07.2017)“, conform Judecătoriei Piatra Neamţ.

Pentru a reliefa „palmaresul“ infracţional al celui condamnat, menţionăm că decizia instanţei are zeci de pagini (nu mai puţin de 125.000 de caractere), în care sunt contopite şi descontopite sentinţe de la 122 de infracţiuni.

Condamnări şi la alte instanţe din judeţele Moldovei

Din aceaste proceduri judiciare de dozare a pedepselor a rezultat o sentinţă de 15 ani, 14 luni şi 7.292 de zile de detenţie, cu mult peste 30 de ani, dar acuzatul a beneficiat de prevederea că nu poate executa mai mult de trei decenii.

Ar mai fi de precizat că, până la recenta condamnare de la Piatra Neamţ, Bratu a mai fost judecat şi pedepsit de diverse instanţe din oraşele judeţelor Neamţ, Bacău şi Iaşi, de acolo de unde proveneau victimele înşelăciunilor.

În acest caz, alături de el au mai fost alţi opt inculpaţi, dar pentru cei mai mulţi s-a dispus încetarea procesului penal, deoarece s-au împăcat cu victimele, achitând prejudiciile comise prin înşelăciuni. Doar doi au mai fost condamnaţi, unul având de executat 1 an şi 3 luni de închisoare, iar altul 7 ani şi 3.381 de zile de detenţie, adică peste 16 ani.

Ancheta în acest dosar a demarat la început de noiembrie 2017, după ce foarte mulţi bătrâni au depus plângeri în care arătau că şi-au pierdut economiile, fiind păcăliţi că rude sau copiii lor avuseseră „accidente“ şi era nevoie de bani pentru a scăpa de răspundere penală sau pentru operaţii chirurgicale. 

Poliţiştii au reţinut opt persoane, la acea vreme fiind circa 20 de infracţiuni de acest fel, fapte consumate sau tentative de fraudă, cu o pagubă în valoare de 50.000 de lei.

„Pe 2 noiembrie 2017, poliţiştii Biroului de Investigaţii Criminale Piatra Neamţ au organizat o acţiune pe raza judeţelor Neamţ, Vaslui, Bacău şi Iaşi, punând în executare opt mandate de aducere“, comunica Poliţia Neamţ.

Ca şi în alte cazuri similare, patru dintre cei vizaţi de anchetă erau în stare de detenţie în penitenciare. 

În cadrul acestui dosar, poliţiştii nemţeni au colaborat cu omologii ieşeni, fiind prins un tânăr de 24 de ani, în timp ce arunca peste gardul Penitenciarului Iaşi telefoane mobile pe care membrii grupării încarceraţi ar fi trebuit să le folosească la comiterea unor infracţiuni prin metoda Accidentul.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite