„Campionii“ escrocheriilor prin metoda „Accidentul”. Ce sume imense au obţinut prin înşelăciune

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Infractorii profită de credulitatea victimelor pe care le contactează telefonic FOTO Adevărul.ro
Infractorii profită de credulitatea victimelor pe care le contactează telefonic FOTO Adevărul.ro

Un individ din Neamţ a fost arestat preventiv de magistraţii din Braşov, pentru că a înşelat persoane extrem de naive din mai multe judeţe ale ţării.

Aproximativ 43.000 de dolari este prejudiciul cauzat de un infractor din Neamţ, care a escrocat, prin arhicunoscuta metodă intitulată generic „Accidentul“, mai multe persoane din câteva judeţe ale ţării, el nefăcând altceva decât să speculeze naivitatea victimelor. 

Cel în cauză, Alexandru Todirică, a fost arestat preventiv de magistraţii din judeţul Braşov, anchetatorii acuzându-l de comiterea a zece infracţiuni de înşelăciune, parte din ele rămase în stadiul de tentativă, dar care este incriminată de legea penală. 

Ancheta în acest caz a plecat din judeţul Braşov, acolo unde anchetatorii fac cercetări în cadrul unui dosar penal sub aspectul săvârşirii a şase fapte de înşelăciune şi patru

infracţiuni de complicitate la tentativă de înşelăciune. 

Din cercetările efectuate în această cauză, s-a stabilit că autorii au indus în eroare zece persoane din judeţele Braşov, Prahova şi Neamţ, prin prezentarea ca adevarată a împrejurării mincinoase că rude apropiate ale acestora ar fi suferit accidente grave, necesitând intervenţii chirurgicale urgente, iar pentru efectuarea operaţiilor erau necesare diferite sume de bani. 

Anchetatorii au precizat că persoanele vătămate ar fi înmânat unui bărbat 25.000 dolari, aproximativ 70.000 lei (ceea ce înseamnă circa 17.500 de dolari) şi 150 euro. În urma reclamaţiilor celor care şi-au dat seama că au fost escrocaţi, recent, echipe formate din anchetatori din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale Braşov, cu sprijinul poliţiştilor din cadrul Poliţiei Bacău şi Poliţiei Neamţ, au efectuat două percheziţii domiciliare la locuinţele persoanelor vizate de anchetă, în Neamţ şi Bacău, în urma cărora au fost descoperite mai multe mijloace de probă, precum şi sume de bani. 

Poliţiştii din Braşov au pus în executare, pe raza judeţului Prahova, un mandat de aducere, pe numele unui tânăr în vârstă de 22 ani din judeţul Neamţ, iar în baza probatoriului administrat acesta a fost reţinut. A doua zi, instanţa a emis mandat de arestare. 

„Admite propunerea de arestare preventivă formulată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Braşov. (...) Dispune arestarea preventivă a inculpatului Todirică Alexandru, pentru o perioadă de 30 zile“, conform Judecătoriei Braşov. 

Alt „campion“ la escrocherii 

Nicolae Bratu, din Piatra Neamţ, poate fi considerat printre cei mai „prolifici“ infractori din ţară „specializaţi“ în escrocherii prin metoda Accidentul. Poate este chiar primul într-un astfel de nedorit top, el având la activ 122 de astfel de înşelăciuni şi tentative la această faptă penală, comise în decurs de câţiva ani. 

Pe 15 aprilie 2020, magistraţii au decis condamnarea la cea mai mare pedeapsă prevăzută de legislaţia penală din îară. Astfel, în cazul lui Bratu s-a hotărât ca el să execute 30 de ani de închisoare, unele fapte fiind comise când era în penitenciar, dar şi pentru alte „isprăvi“ penale decât înşelăciune. 

Pedepsele însumate, plus sporul prăvăzut depăşea trei decenii de detenţie, astfel că magistraţii au fost nevoiţi să se limiteze la 30 de ani, maximul pe care îl poate executa un infractor în România, atunci când nu este vorba despre detenţia pe viaţă. 

„Constată că pedeapsa astfel stabilită depăşeşte maximul general al pedepsei închisorii, inculpatul Bratu Nicolae (fost Asaftei, fost Adumitroaie), urmând să execute pedeapsa finală de 30 (treizeci) de ani închisoare)“, conform Judecătoriei Piatra Neamţ. 

Pentru a reliefa „palmaresul“ infracţional al celui condamnat, menţionăm că decizia instanţei are zeci de pagini (nu mai puţin de 125.000 de caractere), în care sunt contopite şi descontopite sentinţe de la 122 de infracţiuni. Din aceaste proceduri judiciare de dozare a pedepselor a rezultat o sentinţă de 15 ani, 14 luni şi 7.292 de zile de detenţie, cu mult peste 30 de ani. 

Ar mai fi de precizat, că până la recenta condamnare de la Piatra Neamţ, Bratu a mai fost judecat şi

pedepsit de diverse instanţe din oraşele judeţelor Neamţ, Bacău şi Iaşi, de acolo de unde proveneau victimele înşelăciunilor. Alături de infractorul menţionat au mai fost fost condamnate două persoane, una având de executat 1 an şi 3 luni de închisoare, iar alta 7 ani şi 3.381 de zile de detenţie, adică peste 16 ani. Ancheta în acest dosar a demarat la început de noiembrie 2017.

Vă mai recomandăm să citiţi: 

Portretul unui şef de judeţ lovit de tragedii, făcut de un fost vicepreşedinte de consiliu judeţean: „Înconjurat de lingăi şi pupincurişti“

Sexy-deputatele. Cele trei femei frumoase, de la partide diferite, care vor reprezenta plăieşii în Parlament FOTO

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite