Capriciile vremii! Judeţul unde a fost cel mai cald din ţară şi unde, la aceeaşi oră, se resimţeau -23 de grade

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Temperaturi extreme au fost pe crestele Ceahlăului FOTO RomaniaTravelGuide.ro
Temperaturi extreme au fost pe crestele Ceahlăului FOTO RomaniaTravelGuide.ro

Astăzi, la ora 09.00, într-un judeţ era cel mai cald din ţară, iar la aceeaşi oră, din cauza vântului, se resimţeau nu mai puţin de -23 de grade.

O anomalie termică a avut loc astăzi, 3 noiembrie 2021, în judeţul Neamţ fiind temperaturi extreme. Conform informaţiilor de pe site-ul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, la ora 09:00, cel mai cald din toată ţara era la Piatra Neamţ şi Tulcea, unde termometrele indicau 12 grade Celsius. 

La aceeaşi oră, în restul judeţului erau valori de 8 grade la Roman şi 10 la Târgu Neamţ. Tot atunci, la staţia meteo de pe Ceahlău - vârful Toaca se înregistra a temperatură negativă, -2 grade. Numai că, din cauza vântului indicele de răcire era de infarct, respectiv - 23 de grade. 

Adică tot cel mai rece din ţară, pentru că la acelaşi moment

indicele de răcire era de -11 grade la Călimani şi -9 la Stâna de Vale. Indicele de răcire reprezintă o măsură a temperaturii resimţite şi depinde de cea a aerului şi de curenţii atmosferici. Tot în Neamţ, dar săptămâna trecută, a mai avut loc o anomalie termică, dar nu una care să fie singulară s-au foarte rară. 

În dimineaţa zilei de 26 octombrie 2021, a fost destul de frig, sub zero grade, dar în teritoriu şi nu pe crestele masivului Ceahlău, unde au fost temperaturi mult mai mari decât normalul perioadei. La ora 10.00, termometrele indicau 2 grade la Piatra Neamţ şi Roman, 3 grade la Tîrgu Neamţ, iar la staţia meteo de pe vârful Toaca erau 8 grade. Indicele de răcire era de 0 grade în reşedinţa de judeţ şi la Roman, în timp ce pe Ceahlău erau 6 grade. 

Aceste diferenţe se explică prin faptul că pe munte a avut loc un fenomen de inversiune termică, pe creste fiind o masă de aer mai cald, care l-a „împins“ pe cel rece spre zonele joase de la baza masivului. La ora 14.00, temperaturile se echilibraseră, la Piatra Neamţ fiind 10 grade, la fel ca Staţia Meteo Toaca, 11 grade erau la Târgu Neamţ şi 12 la Roman. 

Pentru următoarele două zile, în zona Moldovei va fi o apreciere consistentă a regimului termic. Pe 4 noiembrie se anunţă cer variabil cu soare, iar la amiază se vor înregistra temperaturi de peste 20 grade. Şi mai cald va fi vineri, maxima diurnă fiind estimată la circa 22-23 de grade, dar din week-end se răceşte tranşant, cu aproape 10 grade şi sînt şanse de precipitaţii slabe. 

Vă mai recomandăm să citiţi: 

Violenţă extremă în Italia. De ce nu va fi extrădat un român care era anchetat de procurorii din Trieste

 

Obrăzare ritualice, realizate de un artizan din Neamţ declarat „Tezaur uman viu“

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite