Piatra Neamţ

articolul anterior articolul urmator

Cardurile de sănătate refuzate la o mănăstire din Neamţ. Maicile cer o alterantivă pentru a beneficia de servicii medicale

11
21 Oct 2014 16:46:45
Autor: Florin Jbanca
Maicile de la Mănăstirea Dobru s-au adresat şefului CJAS Neamţ, Radu Firăstrău
Maicile de la Mănăstirea Dobru s-au adresat şefului CJAS Neamţ, Radu Firăstrău

41 de măicuţe de la Mănăstirea Dobru, din judeţul Neamţ, nu au acceptat cardurile aduse de poştaş şi au cerut o soluţie alternativă pentru a beneficia de serviciile medicale.

Reprezentanţii Casei de Asigurări de Sănătate Neamţ se confruntă în premieră cu o problemă, în plin proces de distribuire a cardurilor de sănătate către populaţie. Luni, 20 octombrie, Poşta Română a returnat insituţiei cele 41 de carduri care trebuiau să ajungă la personalul Mănăstirii Dobru, din comuna Vânători-Neamţ, deoarece măicuţele de aici au refuzat să le primească de teama cipurilor.
 
Odată cu cardurile, la sediul CJAS Neamţ a ajuns şi o petiţie prin care măicuţele lăcaşului ortodox de rit vechi explicau refuzul cardurilor.
 
„Refuz includerea persoanei mele într-un sistem informatic global de supraveghere, introducerea într-un sistem a datelor privind viaţa mea privată, identitatea mea. Aceasta contravine convingerilor mele intime şi religioase şi îmi încalcă libertatea”, se arată în adresă.
 
Prin aceeaşi petiţie, personalul monahal al mănăstirii Dobru cere o formă alternativă la cardul de sănătate pentru a putea beneficia de serviciile medicale şi de la 1 ianuarie 2015.
 
„Solicit o alternativă prin care să pot accesa în continuare serviciile medicale în calitate de asigurat”, se mai precizează în petiţia trimisă de măicuţe la Casa judeţeană de Sănătate.
 
Confruntat cu situaţie de acest gen, preşedintele-director al CJAS Neamţ a declarat că va trimite adresa către Casa Naţională, singura în măsură să ia o decizie, chiar dacă, în acest moment, o soluţie legală la cererea măicuţelor nu se întrevede.
 
„Persoanele respective fac trimiteri la articole din Constituţie, vorbesc despre convingerile religioase sau despre liberal arbitru, dar nu văd cu ce se încalcă aceste drepturi. În plus, spun că numele de botez să nu fie asociat unui număr, or’ de ce nu au refuzat cartea de identitate, că e aceeaşi situaţie? Nu sunt eu în măsură să contest ceea ce cer persoanele respective, dar va fi decizia Casei Naţionale în acest caz pentru că e o problemă unitară”, a menţionat juristul Radu Firăstrău, şeful Casei de Sănătate Neamţ.
 
Teama de cipuri biometrice
 
Conform procedurii de distribuire a cardurilor de sănătate, dacă persoana nu este găsită acasă, poştaşul revine la diferenţă de o săptămână pentru a-i înmâna documentul care va fi valabil de la 1 ianuarie 2015. În cazul de la Mănăstirea Dobru, nu se va mai face o încercare, câtă vreme a existat un refuz clar al cardurilor.
 
„E normal să existe o reticenţă la nou, dar să vorbeşti de <instrumentul diavolului> în cazul cardului de
sănătate e prea de tot, suntem totuşi în anul 2014. Aşa şi calculatorul e instrumentul diavolului, nu?”, mai spune juristul Firăstrău. 
 
În judeţul Neamţ sunt în curs de distribuire circa 310.000 de carduri de sănătate către asiguraţi. Într-o primă tranşă, de la Casa Naţională au venit 150.000 de carduri, iar diferenţa a ajuns în judeţ luni, 20 octombrie. 
 
Problema cipurilor ca însemn al diavolului a fost tratată la Neamţ de părintele arhimandrit Iustin Pârvu, stareţul Mănăstirii Petru Vodă. În ianuarie 2009, duhovnicul a lansat un mesaj reluat ulterior despre pericolul acceptării cardurilor  sau documentelor (paşaport, carte de identitate).  
 
„Toţi am citit Apocalipsa şi înfricoşătoarea profeţie „scrisă cu 2000 de ani în urmă: <Şi ea(fiara) îi sileşte pe toţi, pe cei mici şi pe cei mari, şi pe cei bogaţi şi pe cei săraci, şi pe cei slobozi şi pe cei robi, ca să-şi pună semn pe mâna lor cea dreaptă sau pe frunte. Încât nimeni să nu poată cumpăra sau vinde decât numai cel ce are semnul, adică numele fiarei, sau numărul numelui fiarei>. Vremea în care ne aflăm acum este premergătoare acestei profeţii. Prin lege, prin ordonanţă de guvern, românii sunt obligaţi să se încadreze într-un plan de urmărire şi supraveghere la nivel naţional şi mondial, proiect care le răpeşte de fapt oamenilor libertatea. Românilor li se cere să-şi pună pe paşapoartele, permisele auto şi orice alt act personal cipul biometric ce conţine amprenta digitală, imaginea facială, şi toate datele personale. (…) în spatele acestui sistem (…) prin care de bună voie îţi vinzi sufletul diavolului”, avertiza părintele Iustin Pârvu.
 
Citeşte şi:
 
Părintele Iustin Pârvu îndeamnă oamenii să protesteze împotriva cardului de sănătate: „Să ieşim de sub jugul erei electronice”
 
Părintele Iustin, profeţie înspăimântătoare: „12 luni de linişte, după care vine urgia“
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

11 Comentarii

Radu Mircea
21.10.2014, 16:58:35

Le da mina sa refuze cardu' de sanatate ca doar au mai la deal nitel moastele Paraschivei care sunt bune la orice boala , chiar si la boala lui Calache , adica la boala de cap . Si pina la urma au la indemina rugaciunile in caz de urgenta . Deci sa se duca dracu' cu cardurile lor ca sunt uneltele satanei cit timp le bagi in bancomat si nu-ti da nici un ban .

-8 (12 voturi)
legendele olimpului
22.10.2014, 00:56:10

Juristul citat in articol, Firăstrău sau preşedintele-director al CJAS Neamţ, fac niste interpretari tendentioase ale motivatiei maicilor. In adresa expediata de manastire, explicatia e foarte clara: "Aceasta contravine convingerilor mele intime şi religioase şi îmi încalcă libertatea." Intr-o democratie, cred ca e important ca individul sa-si poata exprima opinia, mai ales atunci cand libertatile ii sunt incalcate. Personal consider nepotrivita solutia cardurilor de sanatate intrucat e o solutie nesigura, riscand pierderea unor informatii pretioase sau mai rau, folosirea lor de catre terte parti, in scopuri discutabile. Avand o alternativa la acest sistem, as opta cu siguranta pentru ea. A propos... felicitari pentru luarea de pozitie!

+5 (9 voturi)
Florin Mihai
21.10.2014, 17:23:01

Imi plac alternativele. "Solutia unica" s-a dovedit ineficienta si daunatoare...

+8 (10 voturi)
max g
21.10.2014, 19:57:23

Cardul acela cu cip este bagat pe gat romanilor cu forta,nu s-a facut niciun fel de dezbatere publica pe tema asta,este facut cu dedicatie directa pentru firmele de asigurari care cu siguranta vor avea acces direct la baza aceasta de date si de aceea de ex cand ai o problema de sanatate mai mare si vei incerca sa obtii servicii de asigurare ,valoarea politei va fi mai mica deoarece ei stiu imediat cine esti si ce boli ai avut sau ai..este o chestiune logica.Acesta este unul dintre aspecte.Al doilea aspect pentru care cardul trebuieste refuzat este acela ca nu este sigur,deci este un card cu cip,aproape identic cu un card bancar.Oricand pot fi sparte sau "citite" asemenea carduri deci informatia care este inregistrata acolo si care TREBUIE sa fie confidentiala,de fapt nu va mai fi confidentiala. Chestia cu maicutele ma depaseste,noi insa oamenii nu suntem niste litere sau cifre sau o statistica intr-un server,suntem unici in felul nostru,avem nevoie de intimitate si siguranta. Refuzati-l...

+6 (10 voturi)
mitrut
22.10.2014, 00:00:38

Au solutia Tanacu!

-4 (10 voturi)

Vezi toate comentariile (11)

Modifică Setările