Piatra Neamţ

articolul anterior articolul urmator

Care sunt semnificaţiile adânci ale vorbelor părintelui Cleopa: „Postul este maica sănătăţii şi lungimea vieţii“

4
19 Nov 2016 06:01:53
Autor: Florin Jbanca
Părintele Ilie Cleopa (1912 - 1998)
Părintele Ilie Cleopa (1912 - 1998)

Duhovnicul de la Sihăstria le spunea adeseori enoriaşilor cât de important este să ţină postul şi pentru sănătatea trupului.

În cuvântul rostit la începutul postului mare din anul 1983, părintele Ilie Cleopa, stareţul mănăstirii Sihăstria, le aducea credincioşilor argumente pentru a respecta restricţiile culinare.
 
„N-aţi auzit ce spune Apostolul Pavel? Grija trupului să nu o faceţi spre pofte. Adică să-i dăm trupului mâncare cu raţiune, şi băutură şi odihnă, dar cu cumpătare“, îi avertiza duhovnicul pe creştini. 
 
Pentru a fi mai convingător, Ilie Cleopa le readucea aminte credincioşilor un cuvânt al Sfântului Asterie al Amasiei, care explica ce se întâmplă din cauza  mâncării şi băuturii fără măsură: 
 
„Se întâmplă scleroză, din cauză că sângele se îngroaşă şi se încheagă pe vine, şi îl vezi pe om sclerozat, îl vezi paralizat, boala lui Parkinson, boală de stomac, ulcer duodenal, ulcer stomacal, auzi şi cancer, ciroză şi aşa mai departe“
 
Pentru a fi şi mai explicit, stareţul de la Sihăstria spunea că produsele de orgine animală fac doar rău sănătăţii corpului omenesc:
 
„Iată ce facem noi cu trupul nostru dacă îl îngreunăm cu mâncări! Mâncările grase sunt toxice: ouăle, carnea, brânzeturile, grăsimea, şi ele vatămă organismul nostru şi ne facem vrăjmaşi ai vieţii noastre“
 

„Ai făcut abuz de mâncări, de băuturi, te-ai trezit cu cancer“ 

Un alt argument adus de părintele Cleopa la începutul postului Paştelui din anul 1983, erau vorbele Sfântului Vasile cel Mare.
 
„Sfântul Vasile cel Mare spune asa: <Omule, vrei să trăieşti mult, posteşte mult!> Postul este maica sănătătii şi lungimea vieţii. Iar în cuvântul IV în Hexaimeron zice pentru post: <Bucatele cele multe şi bucatele cele grase, neputând să le mistuie stomacul, multe boli au adus în lume. Iar postului şi înfrânării, pururea îi urmează sănătatea>“.
 
Duhovnicul de la Sihăstria susţinea că o viaţă fără excese, nu doar în perioadele de post, este secretul longevităţii, şi aducea în acest sens şi argumentele medicilor:  
 
„Dacă nu crezi sfinţilor, crede doctorilor, că-ţi spun ei! Ai făcut abuz de mâncări, de băuturi, te-ai trezit cu cancer, cu ulcer, te-ai trezit sclerozat. De ce? Toate trebuie să fie cu măsură. Auzi ce spune Sfântul Isaac Sirul: <Pe tot lucru îl împodobeşte măsura în viaţă>“. 
 
În plus, părintele Ilie Cleopa spunea că problemele de sănătate generate de excesele alimentare aveau efect direct şi asupra sufletului:
„Cum ai trecut cântarul cu mâncare multă, sau băutură, sau somn mult, sau îţi permiţi multe altele, cum ai stricat şi trupul, ai stricat şi sufletul şi te pierzi pentru veşnicie… Să ne folosim de toate, de hrană, de odihnă, de băutură, dar cu raţiune“.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Radu Mircea
19.11.2016, 10:13:11

# E.. acum m-am linistit . Citind din intelepciunile lui Cleopa ca ''daca vrei sa traiesti mult , sa postesti mult ''' . am avut o revelatie : de ce sa mai traiesc mult si prost , asa ca deja am luat calea berariei . Sper sa fi deschis . Hai noroc !!!

+1 (1 vot)
Romanul
19.11.2016, 12:58:20

Si eu am auzit vorbe înțelepte de la un "gras" căruia i se prescriu un regim auster. " De ce să trăiesc toată viața ca un bolnav ca să mor sănătos?'0

+1 (1 vot)
Stefan din nord
19.11.2016, 13:16:00

Pentru ca nu sti in ce mod vei muri . Daca ai sti ca mori ca Prodan chiar si la varsta lui poti sa te consideri fericit . Dar ce te faci cand din cauza regimului alimentar nesanatos faci un cancer de colon sau de stomac si te stingi in chinuri dupa doi sau trei ani dupa ce ajungi un schelet ambulant asa cum sunt majoritatea cancerosilor in stadiu terminal ?

g duscanu
19.11.2016, 23:23:00

LOL... cancerul asta nu functioneaza chiar asa cum crezi mata sau nea parintele cleopa. s-a gasit cine sa fie specialist in cancer.

Modifică Setările