Caz unic în România. Mandatul unui primar a încetat după o reclamaţie semnată de o persoană decedată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lucian Micu a condus Romanul până luni, 3 august 2020, dată la care prefectul judeţului a semnat ordinul care-i pune capăt carierei administrative pe motiv de incompatibilitate.

După câţiva ani de procese cu Agenţia Naţională de Integritate, Lucian Micu a fost debarcat din funcţia de primar al municipiului Roman, judeţul Neamţ, lucru certificat luni, 3 august, când prefectul George Lazăr a semnat ordinul de încetare a mandatului. 

Situaţia este complicată de faptul că această decizie, oricum aşteptată, vine în preajma datei alegerilor locale, fostul edil fiind creditat cu cele mai mari şanse de a obţine un nou mandat din partea PNL. Iar în situaţia dată, liberalii trebuie să se reorienteze, dacă n-au făcut-o deja. 

Lucian Micu n-a crezut că două instanţe îl vor declara incompatibil pentru că, în perioada 2012-2016, a fost consilier local şi viceprimar, dar a făcut parte şi din CA al Spitalului Roman, considerând că plângerea împotriva lui nu are temei de vreme ce a fost depusă folosindu-se datele unui ceţăţean decedat. 

În ceea ce priveşte ordinul de încetare a mandatului, prefectul Lazăr a fost acuzat că a tergiversat emiterea lui,

sentinţa definitivă de incompatibilitate fiind dată pe 2 aprilie 2020, deoarece el a fost membru PNL, la fel ca şi primarul. Totuşi, legea îi permitea să îl semneze în şase luni de la o sentinţă definitivă. 

Aşadar, pe 2 aprilie 2020, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie dădea soluţia în procesul intentat lui lucian Micu de către Agenţia Naţională de Integritate (ANI). Instituţia a susţinut că acuzatul a fost incompatibil în perioada când a deţinut în acelaşi timp o funcţie aleasă, viceprimar, cu cea de membru în CA al Spitalului Municipal de Urgenţă Roman. 

Era al doilea litigiu pe care edilul îl pierdea în disputa cu ANI, el fiind declarat incompatibil şi în primă intanţă, la Curtea de Apel Bacău. Înainte şi în timpul procesului de la Înalta Curte, primarul Romanului

susţinea că va avea câştig de cauză, argumentul principal fiind acela că reclamaţia către ANI privitoare la starea de incompatibilitate a fost făcută în 2014, folosindu-se datele de identitate ale unei persoane

care decedase în 2012. 

Acest aspect nu a contat la instanţele menţionate, iar după aflarea verdictului final, Lucian Micu posta pe Facebook un mesaj în care nu-şi ascundea dezamăgirea, afirmând că este cinstit.

„În Roman morţii fac plângeri administrative“

„După cum mă cunoaşteţi, sunt o persoană cinstită şi nu îmi place să ascund gunoiul sub preş. (...) Acum a venit decizia ICCJ, prin care s-a dat dreptate inspectorilor ANI. Sigur că decizia mă nemulţumeşte, sunt dezamăgit, însă nu o comentez. Pot comenta, însă, că aşa cum morţii votează în unele judeţe ale ţării, în Roman morţii fac plângeri administrative. Pot comenta cu privire la faptul că dosarul care a ajuns în instanţă era doar un sfert din cel iniţial, mă refer la volum. De ce? Pentru că din el lipseau probe. Dar, acum nu mai contează“, scria primarul pe contul de Facebook. 

Fostul edil mai argumenta că i s-a părut firesc să  participe la şedinţele CA al spitalului dată fiind funcţia administrativă şi mai susţinea că va candida iar la Primăria Roman, chiar dacă nu prea mai poate: 

„Am participat la şedinţe, pentru că e firesc să fiu interesat de asigurarea unor servicii medicale bune. Dacă preocuparea mea înseamnă «incompatibilitate», mă abţin... Nu e deloc momentul acum să dezbat legislaţia care îmi permite să rămân primar - pentru că nimeni nu poate să treacă peste voinţa romaşcanilor care m-au legitimat în funcţie - şi nici faptul că nu există vreo lege care să-mi interzică dreptul de a candida“. 

Agenţia de Integritate a constat că Lucian Micu s-a aflat în stare de incompatibilitate începând cu 30 august 2012, „întrucât a deţinut simultan funcţia de viceprimar şi funcţia remunerată de membru în Consiliul de Administraţie al Spitalului Municipal de Urgenţă Roman, încălcând astfel dispoziţiile art. 97, alin. 1, lit. d şi k din Legea 161/2003“, după cum se preciza într-un comunicat din 12 iulie 2016. 

Potrivit legii menţionate, funcţia de primar şi viceprimar este incompatibilă cu funcţia de administrator,

membru al CA la societăţi comerciale şi  instituţiile publice. Ca indemnizaţii de la Spitalul Roman edilul a primit în 2012, suma de 2028 lei, în 2013 - 154 lei, în 2015 - 658 lei, în 2016 - 509 lei, iar în 2017 - 563 de lei. 

După ce a aflat că prefectul a emis ordinul de încetare a mandatului, Lucian Micu a postat un mesaj pe Facebook, notând că se va înscrie în lupta pentru primărie, deoarece mai are multe de făcut pentru Roman. Totuşi, câtă vreme ce a fost declarat incompatibil, iar vreme de 3 ani nu mai poate ocupa o funcţie aleasă, anunţul pare cel puţin bizar.

Pe aceeaşi temă: 

Cum a scăpat Pinalti de un dosar penal. A fost condamnat definitiv în trei şi aşteaptă verdictul în alte patru

Candidaţi cu decizii definitive de incompatibilitate şi conflict de interese, propuşi de PSD pentru funcţii de primar

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite