Ce avere are directorul general din Ministerul Pădurilor şi Mediului care a recunoscut că a luat o mită uriaşă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gheorghe Tuluc a fost şi preşedintele Partidului Conservator Sibiu. FOTO: Turnulsfatului.ro
Gheorghe Tuluc a fost şi preşedintele Partidului Conservator Sibiu. FOTO: Turnulsfatului.ro

Gheorghe Tuluc, care a mai avut funcţiile de consilier şi consilier superior, este acuzat de DNA de comiterea a trei infracţiuni de luare de mită. El a recunoscut faptele pentru a beneficia de clemenţa Justiţiei.

Procesul a trei persoane, dintre care una a deţinut funcţii importante în Ministerul Apelor, Pădurilor şi Mediului, va fi soluţionat la Tribunalul Neamţ, după ce DNA Bacău a sesizat instanţa cu acorduri de recunoaştere a vinovăţiei. 

Este vorba despre Gheorghe Tuluc, din Sibiu, la data faptelor consultant, dar el a mai fost consilier superior şi

director general adjunct al ministerului menţionat, care este acuzat că ar fi primit drept mită o sumă extrem de mare, 1,3 milioane de lei.

Practic, magistraţii din Neamţ vor trebui să decidă dacă „acordul“ cu procurorii DNA poate fi admis, dacă pedepsele propuse sunt conforme şi dacă obligaţiile reţinute în cazul inculpaţilor sunt suficiente.

Tribunalul poate decide şi ca urmărirea penală să fie continuată, lucru care înseamnă trimiterea în judecată şi, posibil, în caz de constatare a vinovăţiilor, pedepse mult mai mari. 

În ce-l priveşte pe Tuluc, el a fost viceprimar al Sibiului, preşedintele filialei judeţene a formaţiunii conduse cândva de Dan Voiculescu - Partidul Conservator şi director general adjunct în minister până prin 2018, în vremea guvernării PSD. 

În dosar, anchetatorii îl acuză pe Gheorghe Tuluc de trei infracţiuni de luare de mită în formă continuată, iar pe ceilaţi doi, al căror nume nu a fost menţionat, specificându-se doar „persoană

fizică“, tot de trei spăgi, respectiv una.

Caiet de sarcini pus la dispoziţia înainte de licitaţie şi traseul şpăgilor

„În perioada 2011-2012, în contextul realizării proiectelor Acumulare nepermanentă Corbeşti, jud. Bihor, Creşterea siguranţei în exploatare a barajului şi lacului de acumulare Dridu, judeţul Ialomiţa şi Servicii pentru pregătirea şi execuţia designului sistemului de monitorizare, verificare, procurare, pregătire, instalare, activare şi testare pentru 2 locaţii Sinaia şi Săcele, inculpatul Tuluc Gheorghe ar fi primit de la trei oameni de afaceri suma totală de 1.293.900 lei, în legătură cu îndeplinirea atribuţiilor de serviciu“, se arată în comunicatul DNA emis astăzi, 7 iulie 2020. 

Procurorii mai arată că atribuţiile consultantului din minister vizau verificarea şi promovarea documentaţiilor tehnico-economice ale obiectivelor de investiţii ce erau finanţate din bugetul de stat sau credite externe şi supervizarea calitativă şi cantitativă a lucrărilor realizate. 

Şi se precizează că Gheorghe Tuluc a favorizat societatea „unuia dintre oamenii de afaceri cu ocazia organizării unei licitaţii, în sensul că i-a pus la dispoziţie caietul de sarcini anterior publicării anunţului de participare“. 

Sumele de bani ar fi fost primite prin intermediul unor firme controlate de rude ale inculpatului (printre

care şi ceilalţi doi inculpaţi) în baza unor contracte fictive de consultanţă şi asistenţă tehnică în construcţii sau închirieri utilaje, încheiate cu oamenii de afaceri.

Fostul director are ceva „stare“

„În prezenţa avocaţilor, cei trei inculpaţi au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reţinute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi sunt de

acord cu felul şi cuantumul pedepselor aplicate, precum şi cu forma de executare a acestora“, se specifică în comunicatul procurorilor anticorupţie. 

În cazul lui Tuluc s-a propus o pedeapsă de 3 ani închisoare, cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de încercare de 6 ani şi interzicerea pe o perioadă de 3 ani, după executarea pedepsei principale, a unor drepturi. 

Acestea sunt de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat şi de a ocupa o funcţie ori de a desfăşura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit inculpatul pentru săvârşirea infracţiunilor. 

Pentru celelalte două persoane din dosar, pedepsele sunt de 2 ani şi 4 luni închisoare, cu suspendare, pe durata unui termen de încercare de 5 ani şi 2 ani şi 2 luni închisoare, cu

suspendare, cu termen de încercare de 4 ani şi 2 luni. La fel ca în cazul consultantului, „persoanelor fizice“ li s-au interzis, timp de 3 ani, după executarea pedepsei principale, a unor drepturi cetăţeneşti. 

Cât îl priveşte de Tuluc, conform unei declaraţii de avere din 2018, el nu se putea plânge că-i sărac lipit. Avea, împreună cu soţia, Elena, terenuri agricole - circa 55.000 de metri pătraţi, o livadă - 57.000 mp, un apartament şi o vilă imensă de 618 mp şi două maşini - Hyndai Santa Fe şi Wolswagen. 

Mai deţinea aproximativ 180.000 de acţiuni la o bancă, OMV Petrom şi la SIF-urile Banat, Moldova, Muntenia şi Oltenia şi bijuterii de 10.000 de euro. Împrumuturile la bănci, două la număr, totalizau 180.000 de lei şi sunt scadente în acest an.

Pe aceeaşi temă:

Ministrul Mediului a anunţat când va funcţiona noul sistem SUMAL.  Orice transport de masă lemnoasă poate fi urmărit prin GPS

Absurd. Ministerul Mediului premiază cu 200 de milioane de euro companiile responsabile de tăierile ilegale de păduri:

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite