Piatra Neamţ

articolul anterior articolul urmator

Jale la înmormântarea celor cinci copii înecaţi în Siret. „Doamne, pe noi să ne fi luat, babele din sat, nu pe aceşti copchilandri“

0
5 Aug 2021 21:42:43
Autor: Dan Sofronia
Cinci tineri s-au înecat în apele Siretului
Cinci tineri s-au înecat în apele Siretului

Cei cinci copii, care s-au înecat în apele Siretului, au fost conduşi pe ultimul drum, momente de jale sfâşietoare consemnându-se la înmormântare

 
Comunitatea din Bahna, judeţul Neamţ, i-a condus astăzi, 5
august, pe ultimul drum, pe cei cinci adolescenţi, înecaţi în apele râului Siret, în prima zi a acestei luni. Au fost momente sfâşietoare la ceremoniile religioase, localnicii fiind cutremuraţi de ceea ce s-a putut întâmpla. 
 
Practic, toată suflarea comunei a participat la înmormântări. „A fost impresionantă şi mobilizarea elevilor de la şcoală, care au fost la cele cinci ceremonii de înhumare, ce s-au
desfăşurat concomitent. La fiecare dintre ele a fost prezent câte un preot. Nu sunt cuvinte pentru a descrie durerea famililor atât de greu încercate de moartea tragică şi absurdă a acestor adolescenţi, a declarat Emil Prisecaru, viceprimarul comunei Bahna. 
 
Cortegiile funerare au pornit în acelaşi timp de acasă, de la fiecare familie care a avut un copil mort în tragedie. Trei dintre ele s-au întâlnit la biserica din Bahna, iar celelalte din satul Broşteni, de unde erau alte victime, doi fraţi. Pe drumul spre cimitir, după cum a relatat un sătean, bătrânele spuneau că nu se poate mai mare nenorocire ca tineri care aveau toată viaţa înainte să-şi piardă viaţa în aşa mod cumplit. 
 
Tinerii înecaţi în Siret au fost înmormântaţi joi FOTO Facebook Ziarul comunei Bahna - Valeria Trofin
 
„Doamne, trebuia să ne iei pe noi, babele din sat, nu pe aceşti copchilandri“. Iar pe grupul public de
pe Facebook „Ziarul comunei Bahna“, Valeria Trofin a postat o fotografie şi un scurt mesaj de condoleanţe: „Slujba de înmormântare a fraţilor Edi şi Răzvan Buta. Drum lin la îngeri, prieteni!, Condoleanţe familiei îndurerate!“. 
 
Pe data de 1 august 2021, cei cinci adolescenţi au murit unul după altul, în decurs de câteva minute. Atunci, opt tineri cu vârste cuprinse între 14 şi 18 ani, au plecat cu bicicletele la Filipeşti, în judeţul vecin, Bacău, pentru a se scălda în apele Siretului. Primul băiat care a intrat în apă a fost luat rapid de curent, moment în care un amic, realizând că se îneacă, a sărit să-l ajute. Curentul puternic l-a luat şi pe el, astfel că ceilalţi au intrat, rând pe rând, în albie pentru a se salva unul pe altul. 
 
„Ceea ce mai putem face pentru aceste familii  greu încercate  este să le stăm alături şi după ce-şi vor conduce copiii la groapă. Unul dintre ei s-a băgat primul în apă. Cei de pe mal au văzut că-l trage apa şi se îneacă şi atunci au sărit unul după altul să se salveze. Din păcate un singur băiat, rămas pe mal, a legat nişte prosoape şi a întins un băţ, reuşind să salveze doi dintre adolescenţii intraţi în apă. Tot el a dat telefon familliilor pentru a le anunţa tragedia“, explica primarul Gheorghe Pătraşcu. 
 
Două dintre victime tocmai terminaseră clasa a VIII-a şi dăduseră admiterea la liceu, iar tânărul de 18 ani trecuse în clasa a XII-a, urmând cursurile unei unităţi de învăţământ economic din Iaşi. Primăria a acordat un sprijin material de câte 500 de lei familiilor îndoliate şi va mai fi acordat unul, după o întrunire a consiliului local, iar Arhiepiscopia Romanului a contribuit cu 10.000 de lei. 
 

Vă mai recomandăm să citiţi: 

Oraşul în care se vede noaptea ca ziua. Milioane de euro pentru iluminat stradal inteligent FOTO

EXCLUSIV Răvaşul din sticla găsită lângă mormântul Veronicăi Micle de la Văratec va rămâne un mister

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările