Cel mai recent semn de viaţă al preotului dat dispărut în Neamţ. Enoriaşii cred că e răpit şi vor să angajeze detectiv particular

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hrisostom Filipescu era preot şi psiholog clinician FOTO: Facebook
Hrisostom Filipescu era preot şi psiholog clinician FOTO: Facebook

După trei luni în care nu a mai dat vreun semn de viaţă, fostul stareţ al schitului Ţibucani a trimis o solicitare centrului unde activa ca psiholog clinician.

Hrisostom Filipescu, preotul de la a cărui dispariţie se împlinesc aproape patru luni, nu pare încă pregătit să revină în viaţa monahală. Cazul, mediatizat intens în luna noiembrie 2018, atunci când enoriaşii l-au căutat în zadar la schitul Sfânta Maria Magdalena din Ţibucani (Neamţ), a rămas încă nedesluşit. Singurul anunţ oficial, făcut de Poliţie pe 14 noiembrie 2018, confirma că preotul fusese găsit într-o ţară a Uniunii Europene (Germania), dar că acesta nu doreşte să ia legătura cu nimeni şi nici să nu fie contactat. 

Dispariţia sa a avut loc într-o perioadă în care preotul era în concediu de odihnă iar pe 21 noiembrie, Hrisostom a anunţat angajatorul pentru care lucra ca psiholog clinician (Centrul de recuperare a persoanelor cu handicap Păstrăveni), că doreşte un concediu fără plată pe o perioadă de trei luni, cerere confirmată de reprezentanţii Direcţiei pentru Protecţia Copilului Neamţ (instituţie ce are în subordine centrul de la Păstrăveni).

La expirarea acestui termen, pe 21 februarie a.c., preotul a revenit printr-un email prin care a solicitat să i se acorde concediul de odihnă legal pe anul 2019, respectiv 25 de zile lucrătoare, urmând ca cererea să ajungă zilele viitoare la central din Păstreveni, prin curier. 

În aceste condiţii, dacă nu va mai reveni cu o cerere suplimentară, preotul ar putea reveni la serviciu în cursul lunii aprilie. 

Chiar şi după ce a apărut confirmarea oficială că Hrisostom Filipescu a fost găsit în Germania, pe reţelele de socializare au apărut tot felul de scenarii. Versiunea cea mai vehiculată a fost aceea că preotul ar fi fost victima unei răpiri şi că este ţinut împotriva voinţei sale de forţe oculte, deranjate de popularitatea în creştere de care acesta se bucura în ultimi ani. 

Nu puţini erau cei care susţineau ipoteza că preotul ar fi fost răpit şi că postările ciudate făcute pe conturile de Facebook şi Instagram ar fi fost opera celor care-l ţin sechestrat. O parte dintre enoriaşi au propus să facă chetă pentru angajarea unui detectiv particular care să dea de urma preotului.

Istoria unei dispariţii ciudate

În ultimii ani, Hrisostom Filipescu era o figură care atrăgea interes din tripla postură oficială pe care o reprezenta: era preot-călugăr şi egumen (conducător) al Schitul Sfânta Maria Magdalena din Ţibucani, dar şi psiholog clinician şi psihoterapeut la Centrul de recuperare şi reabilitare a persoanelor cu handicap de la Păstrăveni. 

Pe 26 octombrie 2018, Hrisostom Filipescu a fost ridicat în rang de protosinghel în cadrul unei ceremonii religioase oficiate de IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, iar duminică, 28 octombrie, preotul a oficiat ultima slujbă la schitul de la Ţibucani. A doua zi, pe 29 octombrie, a plecat de la schit lăsând vorbă că are treburi la Bucureşti, iar de pe 30 octombrie, pe conturile sale de Facebook şi Instagram au aparut în cascadă tot felul de postări ciudate, până pe 3 noiembrie.

Ulterior, Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, a afirmat despre preotul dispărut că „trece printr-o grea suferinţă psihică“. Mai mult, părintele Sturzu a dezvăluit că în 2011, Hrisostom ar mai fi avut „o cădere psihică gravă“: 

„Faptul că, după criza din 2011, Părintele Hrisostom Filipescu a fost lăsat în funcţia de egumen la Schitul Ţibucani, vine şi din motivul că exista convingerea că a depăşit acel moment ce nu a fost unul care să aducă şi sminteală publică. În plus, a contat mult şi faptul că specialiştii din domeniu i-au acordat, ulterior, calificarea de a activa ca psiholog clinician, aşa cum a şi făcut-o în ultimii ani la Centrul de Recuperare şi Reabilitare a Persoanelor cu Handicap din localitatea Păstrăveni (jud. Neamţ)”, menţiona purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite