Piatra Neamţ

articolul anterior articolul urmator

Cine a provocat incendiul de la Psihiatria din Roman. Imaginile video au arătat cine sunt principalii suspecţi

0
4 Jan 2021 17:14:16
Autor: Dan Sofronia
Incendiul a izbucnit în noaptea de 1-2 ianuarie 2021, la ora 02.50 FOTO ISU Neamţ
Incendiul a izbucnit în noaptea de 1-2 ianuarie 2021, la ora 02.50 FOTO ISU Neamţ

Posibilii autori ai incendiului de la Secţia Psihiatrie a Spitalului de Urgenţă din Roman au fost identificaţi după vizionarea camerelor de supraveghere

Ancheta declanşată de poliţişti în cazul incendiului din noaptea de 1/2 ianuarie 2021, care a afectat Secţia Psihiatrie a Spitalului Roman, are deja rezultate concrete, bănuite că l-au provocat fiind două persoane. 
 
De altfel, anchetatorii aveau două ipoteze în acest caz,
suspectând că incidentul a fost provocat de pacienţi sau de personalul sanitar, pentru că secţia are un sediu propriu, fiind exclus ca cineva din exterior să fi generat flăcările. 
 
Plus că după stingerea incendiului şi evacuarea bolnavilor, cadrele de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Petrodava Neamţ au stabilit că fumatul în locuri interzise a fost cauza izbucnirii flăcărilor. 
 
Ancheta a fost preluată de Poliţia Roman, iar după vizionarea imaginilor surprinse pe camerele de supraveghere ale secţiei s-a stabilit că doi pacienţi sunt posibilii autori. 
 
„Doi pacienţi internaţi în Secţia Psihiatrie a Spitalului Roman sunt suspecţi în cazul incendiului izbucnit în noaptea de 1 spre 2 ianuarie. Prejudiciul în dosarul deschis pentru distrugere din culpă este de 10.000 de lei. În funcţie de starea medicală a persoanelor bănuite, vom şti dacă răspund penal pentru fapta comisă“, a declarat comisarul şef Paul Tablan, comandantul Poliţiei Neamţ. 
 
Despre cum s-a procedat cu forţe proprii pentru limitarea efectelor incendiului a dat amănunte Maria Andrici, managerul Spitalului Roman: „La ora 02.50, la Secţia Psihiatrie s-a declanşat sistemul de detecţie incendiu, iar medicul de gardă (şeful secţiei, doctorul Daniel Ţubucanu - n.red.) a declanşat planul alb. Cu două stingătoare şi cu hidrantul de la parter a fost oprită propagarea incendiului declanşat la ghena de manipulare a lenjeriei murdare, aflată la exteriorul clădirii. Fumul din ghenă s-a extins pe tubulatura de evacuare a lenjeriei“. 
 

Utilitatea unui sistem de detectare a fumului 

De precizat că Secţia Psihiatrie a Spitalului Municipal de Urgenţă, situată într-un imobil de pe strada Speranţei, este printre puţinele din cadrul spitalelor din Neamţ care au autorizaţie de securitate la
incendiu. În secţie erau internaţi 17 pacienţi, unul se afla la parter şi 14 în saloanele de la etajul I, iar alţi doi într-un izolator, la etajul I. 
 
Toţi bolnavii au fost evacuaţi, şapte de către personalul medical, iar restul de pompierii care fuseseră alertaţi să intervină. Doi dintre pacienţi şi tot atâtea cadre medicale, un doctor şi un asistent, au ajuns la Centrul de Primiri Urgenţe de la Spitalul Roman, pentru evaluare, deoarece erau intoxicaţi cu fum. După câteva ore au fost externaţi, deoarece starea lor de sănătate era bună. 
 
Faptul că secţia era autorizată pentru securitate la incendiu a fost benefic, sistemul de detectare a fumului s-a declanşat imediat şi astfel a putut fi evitat un dezastru ca cel de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Neamţ, unde, pe 14 octombrie 2020, au murit arşi de vii 10 pacienţi internaţi la ATI. 
 
La intervenţia de pe strada Speranţei din Roman au participat patru autospeciale de stingere cu apă şi spumă şi trei ambulanţe. 

Pompierii au constatat că focul se manifesta într-o ghenă în care erau materiale textile, însă aceasta comunica printr-o tubulatură de tablă cu un grup sanitar situat la nivelul primului etaj al clădirii. 

Cadrele ISU au ajuns la concluzia că incendiul a fost generat de o ţigară aruncată aiurea, într-un tomberon de plastic, sau tehnic spus, fumatul în locuri nepermise. 
 

Vă mai recomandăm să citiţi: 

Spitalele pot deveni în orice clipă crematorii. Concluziile ISU Neamţ după ce zece pacienţi au ars de vii
 
Era o somitate în chirurgie, dar viaţa l-a lovit din plin. Dramele medicului din Neamţ răpus de COVID-19
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările