Clanul fraţilor cămătari care şantaja patronii sălilor de jocuri. Ce gafă a dus la o arestare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gruparea infracţională şantaja patronii sălilor de jocuri electronice. FOTO Adevarul.ro
Gruparea infracţională şantaja patronii sălilor de jocuri electronice. FOTO Adevarul.ro

Unul dintre membrii clanului de cămătari, care cerea taxe de protecţie de la patronii sălilor de jocuri, a mai comis o infracţiune şi a fost prins după ce fusese arestat în lipsă

Ionel Dumitru Udilă, un individ de 42 de ani din Roman, a ajuns după gratii. El a beneficiat de clemenţă, fiind cercetat în libertate, sub control judiciar, dar a comis o nouă infracţiune, astfel că s-a cerut şi obţinut la Tribunalul Neamţ arestarea în lipsă. 

Asta pentru că dispăruse de la domiciliu, lucru care a însemnat şi darea în urmărire la nivel naţional. Cercetările pentru identificarea lui au dat roade luni, 29 aprilie 2021, când a fost depistat în Piatra Neamţ. 

În martie anul acesta, deşi anterior i se pusese în vedere că o nouă faptă penală îl poate costa libertatea, Udilă a ignorat obligaţia, fiind pus sub acuzare pentru săvârşirea infracţiunii de violenţă în familie, iar judecătorii au decis înlocuirea controlului judiciar cu o măsură mai dură. 

„Dispune înlocuirea măsurii controlului judiciar dispusă prin Ordonanţa din 5.02.2021 a DIICOT Neamţ (...) faţă de inculpatul U.D.I., trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organiza şi şantaj (...) cu măsura arestului preventiv pentru o perioadă de 30 zile“, a decis Tribunalul Neamţ în şedinţa din 6 aprilie. 

Chiar dacă  a contestat hotărârea, nu a avut câştig de cauză la Curtea de Apel Bacău, iar pe 9 aprilie decizia a devenit definitivă. Aceasta a fost data la care romaşcanul a fost dat în urmărire la nivel

naţional, iar pe 19 aprilie a fost depistat şi „cazat“ în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Neamţ. 

În acest dosar, Poliţia Română l-a dat în urmărire naţională şi pe Merişor Lupu, în vârstă de 48 de ani, pe numele căruia este emis un mandat de arestare în lipsă pentru şantaj, camătă, inducerea în eroare a organelor judiciare, influenţarea declaraţiilor şi hărţuire. 

Cum acţiona gruparea bazată pe relaţii familiale şi prietenii 

Destructurarea grupării infracţionale a avut loc în zorii zilei de 23 noiembrie 2020, când au fost organizate mai multe percheziţii. Au fost reţinute patru persoane, trei bărbaţi şi o femeie, dar cu propunere de arestare, una admisă, au ajuns la Tribunalul Neamţ numai fraţii Tănase, Gabriel, de 39 de ani, Sorin, de 42 de ani şi Aurel, de 50 de ani. 

„Din cercetări a reieşit că, în cursul anului 2017, şase persoane, din municipiul Roman, judeţul Neamţ, s-ar fi constituit într-o grupare infracţională organizată, bazată pe relaţii familiale şi prietenii apropiate,

în scopul obţinerii unor foloase injuste, prin ameninţare şi intimidare, de la reprezentanţii unor firme care administrau săli de jocuri de noroc“, comunica Poliţia Neamţ. 

Cele nouă percheziţii s-au soldat cu indisponibilizarea a patru autoturisme, a căror valoare este de câteva zeci de mii de euro, 6.700 de lei, 725 de euro, 12 telefoane mobile şi un cuţit. Anchetatorii susţin că membrii grupării ar fi ameninţat cu acte de violenţă atât angajaţii care îşi desfăşurau activitatea în sălile de jocuri, cât şi clienţii, acţiunile de indimidare determinând proprietarii spaţiilor să le achite taxe de protecţie. 

De asemenea, în perioada 2019 - 2020, cinci persoane, membri ai clanului ar fi oferit alimente, bunuri

şi sume de bani, cu împrumut, mai multor persoane din oraş. „Ulterior, datornicii trebuiau să returneze banii, cu dobândă, într-un interval de timp stabilit de membrii grupării, iar, în cazul nerespectării acestuia, ar fi exercitat acte de violenţă fizică şi verbală asupra acestora“, conform DIICOT. În cazul nerecuperării banilor, la termenul stabilit, dobânzile creşteau zilnic, iar persoanele cu datorii erau ameninţate şi constrânse psihic şi fizic, în vederea efectuării plăţilor.

Vă mai recomandăm să citiţi: 

Două surori adoptate în SUA şi-au găsit în două zile părinţii din România. Apel de suflet pe Facebook

Cine plăteşte „cu capul” în scandalul virusării computerelor dintr-un spital, după ce au fost accesate site-uri porno

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite