Comoara romană din munţii Neamţului. Un inginer silvic a găsit o ulcică cu 92 de denari imperiali, vechi de 2.000 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comoara a fost scoasă la lumină de un bărbat pasionat de căutări cu detectorul de metale. Monedele care datează din perioada împăratului roman Domiţian vor fi expertizate şi i-ar putea aduce o recompensă consistentă celui care le-a descoperit.

Marius Ioan Irimia (34 de ani), un inginer silvic pasionat de cercetări arheologice a descoperit duminică, 3 mai, o adevărată comoară ascunsă în pământ, nu departe de Piatra Neamţ.

Pe un deal aflat între comunele Dragomireşti şi Ştefan cel Mare, în punctul denumit Chiciura, bărbatul a găsit la o adâncime de 70 de cm o ulcică plină cu 92 de monede din argint, cele mai multe inscripţionate cu numele împăratului roman Domiţian (81-96 d.Hr.). 

„Duminica trecută am avut parte de o detecţie de suflet, pentru sufletul meu. Am avut norocul de-a descoperi o <căniţă> de lut cu 92 de denari imperiali romani, din argint. Este un vis devenit realitate, dintotdeauna mi-am dorit enorm de mult să descopăr aşa ceva. Chiar dacă am descoperit sute de denari de-a lungul anilor, povestea din basme parcă nu era completă fără <ulcica>. Emoţiile şi doza de adrenalină au trecut mult de limita admisă. Pentru mine, această descoperire valorează mai mult decât tot aurul din lume. Întregul tezaur a fost predat conform legii“, a precizat Marius Irimia.

Specialiştii sunt de părere că denarii de argint ar proveni din schimburile comerciale pe care le aveau localnicii cu romanii în secolul III d.Hr. 

Monedele de argint şi ulcica în care au fost găsite FOTO facebook

image

Monedele şi ulica în care au fost găsite au fost predate Direcţiei judeţene de Cultură şi vor ajunge la Muzeul de Istorie din Piatra Neamt, unde vor fi supuse expertizării pentru datarea cu exactitate a vestigiilor descoperite.

Tezaurul va fi apoi prezentat publicului în cadrul unei expoziţii, iar cel care a găsit monedele va fi recompensat cu până la 45% din valoarea pe care o va stabili evaluatorul.

image

Marius Irimia nu este la prima descoperire de acest gen, în urmă cu doi ani el găsind, tot cu ajutorul unui detector de metale 279 de dinari din argint. Monedele găsite într-o pădure din comuna Tazlău, la circa 40 de kilometri de Piatra Neamţ, erau datate din vremea împăraţilor Hadrian, Domitian şi Marcus Aurelius.

Una din monedele descoperite la Tazlău FOTO: detectiemetale.com 

image

Monede dacice găsite în Suceava

În vara anului trecut, nu mai puţin de 300 de monede dacice din argint şi 40 de fragmente monetare au fost descoperite între localităţile Pârteştii de Sus şi Cacica (judeţul Suceava) de către un angajat al primăriei locale.

Paul Croitoriu, de 37 de ani, funcţionar al Primăriei Cacica, la compartimentul de informare turistică a găsit monedele pe marginea unui drum public de lângă pădure. 

Paul Croitoru, angajatul Primăriei Cacica care a descoperit comoara dacică FOTO Dinu Zară

image

După o documentare pe internet, bărbatul a realizat că a făcut o descoperire importantă. Imediat a luat legătura cu Poliţia de patrimoniu şi cu Direcţia Judeţeană de Cultură şi a predat monedele.

La o primă analiză, specialiştii Direcţiei Judeţene de Cultură au stabilit că este vorba despre imitaţii dacice ale unor monede greceşti din secolul al III-lea î.e.n. Mai exact, cele mai multe piese ar fi imitaţii ale unor drahme bătute de regele Filip al II-lea al Macedoniei.

Monedă de la Cacica - detaliu

image

„Fiecare monedă este din argint brut, un argint care nu este de o foarte bună calitate. Unele dintre monede au pe o parte chipurile unor personalităţi şi pe cealaltă parte un cavaler călare pe un cal sau diverse alte însemne”, a precizat Viorel Blănaru, consilier în cadrul Direcţiei Judeţene de Cultură Suceava.

Pe aceeaşi temă:

Tezaur de monede imperiale romane descoperit în Neamţ

A găsit 300 de monede dacice pe câmp şi le-a predat statului. Putea câştiga 150.000 de euro pe piaţa neagră: „Ce exemplu i-aş fi dat fiului meu?”

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite