Piatra Neamţ

articolul anterior articolul urmator

Concurs de imaginaţie pentru botezul a trei pui de zimbri. Robinet şi Romanes, între cele mai năstruşnice propuneri

0
7 Jul 2015 15:20:20
Autor: Florin Jbanca
Turma de zimbri din ţarcul de aclimatizare cu cei trei pui FOTO: APVNT
Turma de zimbri din ţarcul de aclimatizare cu cei trei pui FOTO: APVNT

Trei pui fătaţi în perioada mai-iunie în ţarcul de aclimatizare de la Vânători Neamţ vor primi nume în urma unui concurs lansat de Administraţia Parcului Natural din Neamţ.

Administratorii Parcului Natural au lansat zilele trecute o invitaţie publică de a „boteza” trei pui de zimbri fătaţi în lunile mai şi iunie. Este vorba despre doi masculi şi o femelă care au venit pe lume în ţarcul de aclimatizare, un spaţiu întins pe 180 de hectare, unde sunt 18 exemplare în semilibertate.
 
„Doar zimbri fătaţi în semilibertate sau în captivitate primesc nume, nu şi cei liberi. Conform convenţiilor internaţionale, aceste nume trebuie să înceapă cu RO, de la numele ţării, sau al grădinii zoologice, în cazul zimbri in captivitate. În ultimii doi ani, au mai fost botezaţi doi pui  - Rozana în 2013 şi Românaşul în 2014”, a declarat Elena Curea, responsabil relaţii cu comunităţile şi educaţie ecologică din cadrul Parcului Natural Vânători Neamţ.
 
Între numele propuse până acum se regăsesc variante precum Rovana, Romulus, Roşioara, Rostopasca, Rozmarina, Roha, Rotunjelu, Roman, Romina. Imaginaţia publicului căruia îi este adresat concursul este bogată, între numele propuse fiind şi unele bizare precum Robinet, Romanes sau Romanticul. 
 
 
„Regula concursului este că fiecare să participe cu două nume: un nume de mascul şi un nume de femelă, dintre care comisia le va selecta pe cele mai sugestive. Termenul limită de stabilire a numelor este data de 10 august 2015, iar premierea va avea loc pe 13 august, în cadrul proiectului Ţinutul Zimbrului – Sarea în bucate. Acum doi ani, elevii din zona Parcului, cu gândul la Ozana cea limpede şi frumos curgătoare au reuşit să găsească un nume tare frumos pentru o femelă : Rozana. 
 
Anul trecut, o fetiţă de la clubul ECOMIL 2000 din Vânători Neamţ a botezat un pui de mascul cu numele  Românaşul”, a mai precizat Elena Curea. 
 
Cei care trimit propunerile pe adresa de facebook a Parcului Natural Vânători Neamţ trebuie să nu repete numele pe care le poartă déjà zimbrii aflaţi în semilibertate: Romaniţa, Roşcata, Rolenuca, Roana, Romi, Roma, Rozana, Rochiţa, Rorău, Roda, Românaşul. 
 
În afara celor 18 zimbri aflaţi în ţarcul de aclimatizare, alte 6 exemplare trăiesc în captivitate în grădina zoologică Dragoş Vodă (administrată de Ocolul Silvic), iar 20 de zimbri (din care doi pui) sunt în libertate în pădurile din Neamţ. Din 2012, de la eliberarea primelor exemplare prin programul derulat în premieră în România de Administraţia Parcului Natural Vânători Neamţ, zimbrii au explorat un teritoriu de circa 20.000 de hectare pe raza judeţului. 
 
Pe aceeaşi temă:
 
Numele zimbrilor liberi de la Neamţ încep obligatoriu cu "Ro". Rozana, ultimul membru al turmei. Pe listă mai sunt Roberta sau Robescu
 
Zimbrii liberi au ieşit la drum în calea şoferilor. Specia protejată de lege se reîntoarce în viaţa comunităţilor din Neamţ
 
Zimbru Safari, ofertă inedită pentru turişti la Parcul Natural Vânători Neamţ
 

Zimbrii Neamţului, pregătiţi pentru iarnă cu morcovi şi mere

FOTO VIDEO Cetatea Neamţ, muzeul de istorie în aer liber. Zimbrăria şi casa meşterului Neculai Popa

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările